hirdetés
hirdetés

Nagyon bejött az első szezon a Bodorkának

Rendkívül jó szezonnal indított a balatonfüredi Bodorka Balaton Aquarium, tudtuk meg Szabó Judit látogatóközpont vezetőtől, a július közepén felavatott intézményt működtető Probio Zrt. munkatársától.

hirdetés

Az önkormányzat uniós támogatásból építette fel a kétszintes, galériás, 650 négyzetméter alapterületű épületet a Tagore sétány mellett. A 17 hatalmas akváriumban a Balatonban, illetve a vízgyűjtő területén lévő folyókban, tavakban élő 35 fajta halat mutatják be más élőlények és mintegy 15 féle tengeri hal társaságában. A központ a nevét is a Balaton egyik haláról, a Bodorkáról kapta. Az U-alakban kiépített hatalmas akváriumok mellett három nyelvű, érintőképernyős információs pontok adnak részletes leírást a lakókról. A kiállító tér középső sávjában belső átrium található egy kültéri medencével és egy multifunkcionális oktató- és vetítőteremmel, ahol a látogatók egy folyamatosan vetített filmet tekinthetnek a Balaton kialakulásáról, élővilágáról.

Mint szabó Judit elmondta, a július 12-ei nyitás óta mintegy 40 ezer látogatója volt a Bodorkának. A halak közül leginkább olyan tipikus balatoni fajták iránt érdeklődtek, mint a süllő és a garda.

Fotó: Győrffy Árpád
Fotó: Győrffy Árpád


A legnagyobb számban kisgyermekes családok jártak náluk, a látogatások jelentős része érdekes módon ebédidőre, a dél és egy óra közötti időszakra esett. A nyári időszakban nagy sikere volt az este tízig tartó hosszabbított nyitva tartásnak is. Néha még este kilenc órakor is teltház volt a látogatóközpontban. Különösen a borhetek idején volt nagy esti forgalmuk, ami annak is köszönhető, hogy az utolsó borház alig néhány méterre állt tőlük. Estefelé az anyukák hozták a gyerekeket - közben talán apuka a borokkal ismerkedett -, a későbbi órákban inkább már a huszonéves fiatalok voltak többségben. Az idősebbek elsősorban a délelőtti órákban látogatták a központot.

A forgalmat nagyon meghatározta az időjárás. Az igazi strandidőben inkább csak este, a hűvösebb, borúsabb napokon napközben is sokan voltak.

Az őszi időszakban már az iskolás csoportok adják a látogatók jelentős részét. A helyi és környékbeli gyerekek mellett távolabbról is érkeznek csoportok.

A Bodorka egy rövid januári pihenő kivételével egész évben nyitva van, még szeptemberben és októberben is este hétig, novembertől tavaszig délután ötig fogadják a látogatókat. A főszezonon kívül hétfőn szünnapot tartanak. Jövőre a tavaszi és az őszi időszakban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal ismeretterjesztő előadásokat is szeretnének szervezni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk