Nagyvárad: ékszerdoboz a határ mellett

Ezeréves magyar emlékek, barokk és szecessziós épületek, megújuló belváros, rengeteg zöld felület, kiváló gyógyvíz – ezt kínálja a magyar határ közvetlen közelében fekvő romániai Nagyvárad.

A város alpolgármestere, Huszár István és a település turisztikai marketingért felelős szervezete, az Oradea Tourism igazgatója, Mihai Jurca a minap Budapesten mutatta be a 900 éves múltú, kétszázezer lakosú nagyvárost. Az egykori Partium legfontosabb településén rengeteg fejlesztés történt az utóbbi évek során: két hónapon belül átadják a megújult sétálóutcát és a vár felújítása is befejeződik, így a nyáron már egy igazi ékszerdoboz várja a Nagyváradot felkereső turistákat.

Románia szecessziós fővárosa és gyógyfürdő-központja – így mutatja be a várost egy színvonalas, magyar nyelvű információs kiadvány, ugyanakkor komoly barokk és eklektikus építészeti emlékekkel is találkozhatunk itt. A városkép meghatározó épülete a szecessziós stílusú Feketesas-palota, melynek építését két zsidó származású ügyvéd finanszírozta. (Nagyvárad lakosságának közel 30%-a volt zsidó származású a második világháború előtti időkben.) Az 1908-ban elkészült palotában bálterem, kaszinó, mozi és irodák kaptak helyet.

Szent László és Ady Endre városa – mondja Nagyvárosról a román nemzetiségű turisztikai szakember, és tényleg jól esik ezt tőle hallani. Szent László a monda szerint vadászat közben álmot látott egy erdőben: kolostort kell építenie oda. Így is lett, a templom köré vár épült, így született meg Várad. A vár felújítására 20 millió eurót költött a város. A gyönyörű, ötszög alapú erődítményt olaszok tervezték és osztrákok építették. A hat méter mély várárok termálvízzel volt feltöltve, a törökök csak akkor tudták bevenni, amikor zsarolással kicsalták egy molnárlányból, hogyan lehet leengedni az árokból a vizet. A vár komplex turisztikai hasznosítása évekkel ezelőtt megkezdődött, ott rendezik a karácsonyi vásárt, hamarosan kávézók, éttermek nyílnak az ódon falak között.

A központ másik jellegzetes épülete az Astoria Szálló, amelynek egyik emeleti szobájában egy kerek ablak mögött lakott egykor Ady Endre. Ezt a szobát ma bárki kiveheti. Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a multikulturális városban magyar nyelvű étlappal várják a vendéglősök honfitársainkat. A Szigligeti Színházban magyar nyelvű előadásokat is rendeznek, a nézőtéren gyakoriak a magyarországi vendégek.

A város első számú turisztikai célpontja a katolikus püspökség és székesegyház barokk épületegyüttese, amelyet évente 40 ezer turista keres fel. Mária Terézia támogatásával jött létre a bécsi Belvedere kicsinyített mása. A templomban látható Szent László egyik hermája is.

Egyébként öt felekezetnek van temploma a belvárosban, köztük ott a zsinagóga, amelyet nemrégiben újítottak fel. Különleges látványosság a Holdas templom, amelynek homlokzatán 1793-ban egyedi óraszerkezetet mutatja a hold fázisait.

Városképi jellegű épület még az eklektikus városháza és a tűzoltótorony 1898-99-ből. A turisták előtt nyitva áll a torony, akárcsak a városháza tanácsterme. A városra kitűnő kilátás nyílik a Kálvária-dombról, ahol felépült a helyiek által csak „Gombának” nevezetett kilátó.

2012-ben Románia zöld fővárosa is volt Nagyvárad, nem véletlenül: 30 kilométer hosszú bicikliút szövi át a várost, a hálózat átvezet a határon, egészen Berettyóújfaluig.

A vallási és építészeti emlékek mellett további vonzereje a településnek a gyógyvíz, amelynek jótékony hatásait már rómaiak óta ismerik. Nagyvárad központjától csupán kilenc kilométerre fekszik Félixfürdő, amely Románia második legnagyobb szálláshely-kapacitásával rendelkezik a Fekete-tenger partvidéke után. A fürdőbe az 1970-es években rendszeresen érkeztek izraeli turistacsoportok chartergéppel, azután a láncok megszűntek. A frissen modernizált nagyváradi repülőtérre idén nyártól ismét érkeznek izraeli csoportok: mint az alpolgármestertől megtudtam, most elsősorban nem nyugdíjasok, hanem gyermekes családok.

A városvezetés célja, hogy ne csak átutazzanak a városon a magyar turisták, hanem töltsenek is el náluk egy hétvégét, vagy akár egy egész hetet. A júniusban megnyíló, városi beruházásban, jelentős uniós támogatással megvalósuló Nymphaea Aquapark, 7 kültéri medencével, 12 hónapos nyitva tartással – amelyről már írtunk korábban - a gyerekes családok számára teheti vonzóbbá a települést.

A városban egymást érik a fesztiválok a Szent László Napoktól, a Festum Varadinumon át a Nagyváradi ősz programsorozatáig. 200 étterem és kávézó található Nagyváradon, ahol a helyiek szerint érdekes módon keveredik a magyar és román ízvilág.

A szállodai kínálat is irigylésre méltó a Riserva Wine Spától a Doubletree by Hiltonig és a Ramadáig.

Aki a város környékére is kíváncsi, azt várják Bihar megye természeti látnivalói, az érintetlen természet, a barlangok, a Pádis-fennsík és a Királyerdő.


Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.