Nehézségek, tervek, remények

Ismét eltelt egy a hazai turizmus szempontjából is mozgalmasnak tekinthető év. A turizmusirányítás átalakítása és a kormányzati megszorító csomag intézkedéseinek bevezetése már tavaly elkezdődött, az idén pedig folytatódik. Megkérdeztük a szakmai szövetségek vezetőit, miként tekintenek az előttünk álló, meglehetősen nehéznek ígérkező esztendőre.

'

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke:

– Szeretném, ha ebben az évben az utazási irodákról szóló 213–214- es új kormányrendelet végre megszületne. A törvény elfogadása több mint egy éve húzódik, ezzel nem kis bizonytalanságot okozva a szakmában. Mivel a megszorítások hatásait valószínűleg az utazási irodák is érezni fogják, a marketingtevékenységet kell erősítenünk. Nagyon reméljük, hogy a Magyar Turizmus Zrt. sikeres marketingkampányt folytat majd külföldi piacainkon. A kiutazások területén a nem kedvező gazdasági folyamatok ellenére is reménykedünk, hogy a tavalyi forgalmat tartani tudjuk. Az eddigi adatok szerint 2006. november végéig 880 000 utas vette igénybe az 1202 regisztrált utazási iroda szolgáltatásait, ami némi bővülést jelent 2005-höz képest. Ezt a nagyságrendet jó lenne elérni az idén is. A beutazás területén egyik legfontosabb feladatunk legnagyobb piacunkon, a német piacon megállítani a visszaesést. Továbbá ambiciózus terveink között szerepel a ma még egzotikusnak számító országok, így Japán, Kína, valamint Dél-Korea felé való nyitás és a kanadai piac növelése is.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke:

– 2007-ben nehezebb időszak következik a vállalkozások számára, mivel növekvő költségek és romló piaci feltételek mellett kell működniük. Az idei alacsony bérkiáramlás valószínűleg fogyasztáscsökkenéssel is jár majd, így a vállalkozásoknak egyre nehezebb lesz az optimális munkaerőlétszámot kialakítani és fenntartani. Az alacsony jövedelmezőség könnyen a minőség romlását vonhatja maga után. Az egyik legnagyobb és megoldandó probléma, hogy a vendéglátás magas élőmunkaigénye miatt eltérő adózási feltételeket igényelne. A szabályozás terén az érdekvédelmi törvény hiánya és a jelenlegi jogszabály- ütköztetési forma nem megfelelő volta a két legfontosabb kérdés. Célunk olyan testületet létrehozni és működtetni, mely a jogszabályalkotás folyamatát befolyásolni tudja. Jelenleg az FM hivatala és az Egészségügyi Minisztérium a szakmánkat érintő kérdésekben csak a végső fázisban kéri ki a véleményünket. Mi tanácsadó testületet szeretnénk létrehozni, mely kormányzati szinten, a gazdasági minisztériumon belül működik. A novemberben megalakult Vendéglátás Albizottság pozitív lépés ebbe az irányba. Az utóbbi húsz évben a szakma jelentősen vesztett presztízséből, és az áttörés egyetlen módja, ha nem maradunk a háttérben, hanem hatékonyabban és tudatosabban próbáljuk a szakma érdekeit érvényesíteni.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke:

– Jelenleg a Winter Invasion kampány közepén járunk, melynek célja elsősorban a hírverés, az ország népszerűsítése. Az első adatok szerint vannak pluszfoglalások, melyek a kampánynak köszönhetők, és tervezzük az akció 2007-es téli megismétlését. Szeretnénk jobban összpontosítani a skandináv és Benelux államokra is. Ezenkívül az észak-amerikai vendégek számának további növekedését várjuk, most már érezhető, hogy szeptember tizenegyedike hatása elmúlt, és újból mernek utazni. Az olasz piac az EU-s országokkal együtt alulteljesített 2006-ban, viszont decemberben érezhetően javult. Mivel spontán utazók hírében állnak az olaszok, sikeres kampánnyal némi bővülés itt is lehetséges. A lengyel és a román piac valószínűleg élénkülni fog. Ezzel együtt 2007-re nem várunk nagy felfutást. Bővül az üdülési csekkek felhasználhatósági köre az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést célzó szolgáltatásokkal, illetve szabadidős sportokkal, az üzemanyag-vásárlás lehetősége viszont megszűnik. A félpénzes és egyéb akciók a belföldi vendégek körében nagy népszerűségnek örvendenek. A „félpénzes” marketingakció az MSZSZ, a NÜSZ és az MT Zrt. együttműködésében sikeres volt, a szállodákban beváltott üdülési csekk értéke 2006. júniusban elérte a 184,8 millió forintot. Az akciót az idén is megismételjük. Ezenbelül Budapestet mint desztinációt szeretnénk a vidékiek körében népszerűsíteni. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a piac árérzékeny, ezért kedvezményes csomagárak kialakítását tervezzük.

'

Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje?

Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje? 

Ha igen, akkor május 11-én, szombaton módja lesz rá, hogy alaposan megtekintse.
Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson

Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson 

A Tour de Hongrie miatt május 10-11-én számíthatunk korlátozásokra és lezárásokra.
Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval?

Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval? 

A partnerség alapja a két globális óriás kiválóság és győzelem iránti közös szenvedélyét.
így újítja fel utaskabinjait az Emirates

így újítja fel utaskabinjait az Emirates 

A flotta felújítását teljes egészében a légitársaság saját központjában végzik, ahol a hét minden napján, 0-24 órában több mint 250 fős szakembergárda dolgozik.
Milánó búcsút mond a papíralapú jegyeknek

Milánó búcsút mond a papíralapú jegyeknek 

Az elektronikus kártya ugyanannyiba kerül majd, mint a korábbi jegy.
Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat 

Az elkerülő út 3,6 kilométer hosszú, és mostantól az Ágfalvi utat köti össze az M85-ös gyorsforgalmi úttal, közel az osztrák-magyar határhoz.
Fenntartható üzemanyag a Singapore Airlines gépeinél

Fenntartható üzemanyag a Singapore Airlines gépeinél 

A Neste-től rendel fenntartható üzemanyagot a légitársaság.
Meghosszabbították a Liszt Ferenc Repülőtér minősítését

Meghosszabbították a Liszt Ferenc Repülőtér minősítését 

A budapesti repülőtér a világ repülőterei között is egyedülálló ezen a téren.
Forgalomkorlátozások a Budavári Palotanegyednél és a Várkert Bazárnál

Forgalomkorlátozások a Budavári Palotanegyednél és a Várkert Bazárnál 

Delegáció miatt ideiglenes korlátozások és lezárások.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.