hirdetés
hirdetés

Nyitott pincékben

Tavaly novemberben már 15. alkalommal rendezték meg a Pozsony közelében fekvő Kis-Kárpátok borúton a Nyitott Pince Napokat.

hirdetés

Akis-kárpátoki borút Pozsonytól Nagyszombatig húzódik. Köztük található három kisebb város – Bazin (Pezinok), Modor (Modra) és Búrszentgyörgy (Svätý Jur) –, amelyek a királyi városok hagyományával büszkélkedhetnek. Ezt a címet a 17. század óta viselik, legfőképp minőségi borászatuknak köszönhetően, amely elnyerte az egykori uralkodók tetszését Bécsben és Pozsonyban – az akkori Magyarország fővárosában. A rendezvény során több mint száz pince tartott nyitva Pozsony és Nagyszombat között.

A legnagyobb borvidék tizenkét borászati körzetre van osztva, amelyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól Felsődiósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: olaszrizlinget (Rizling vlašský), rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), zöld veltelinit (Veltlínske zelené), burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból kékfrankost (Frankovka modrá) és szentlőrincit (Svätovavrinecké).

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete által szervezett boros tanulmányút első napján a regionális gasztronómiával ismerkedtünk a Bazintól három kilométerre fekvő, libáiról híres Grobon. A falutnémet telepesek alapították, akik a települést „Grub”-nak (verem, gödör) nevezték el.

Ezután a dunacsúnyi víztározónál a Danubiana Meulensteen Art Museumot látogattuk meg. Új csarnokaiban kortárs holland és szlovák nemzetközi művészeti kiállításoknak adnak helyet. A Danubiana új színfoltja a körülötte lévő park felújítása, a megnövelt parkolóterület, továbbá az Art Shop kibővítése.

Másnap megnéztük Vöröskő várát, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele- kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatra méltó pincehelyiségekről nevezetes, majd Modrán részt vettünk a Nyitott Pince Napok megnyitóján. A település pincéiben szívélyes volt a fogadtatás, de a környék – Modra, Pezinok, Pereg, Elesko – borászatai is nyitott pincékkel vártak minket.

Utolsó napunkat a művészetnek áldoztuk, és mivel Pozsonyban a fotográfusok hónapja volt, több kiállítást is megnéztünk. Az ebédet Pozsony központjában, egy, a Monarchia idejét idéző ételeket kínáló étteremben fogyasztottuk, ahol František Stano, a Pozsonyi Idegenforgalmi Hivatal bizottságának elnöke is tiszteletét tette. Elmondta, hogy évek óta egyre több turista látogatja a régiót, ők pedig arra törekednek, hogy ne egynapos látogatásra jöjjenek a vendégek, éppen ezért több programot is kínálnak. Rögtön egy újdonsággal is előrukkoltak: novembertől bevezették Szlovákiában az Európai Unió tagországaiban élő nyugdíjasok és diákok számára az ingyenutazást vonaton, és már az első nap 200 ezren regisztráltak, illeve 20 ezren utaztak.

SZLOVÁK SÍTEREPEN BULIZOTT ÉS VERSENYZETT A SZAKMA

Negyedik alkalommal rendezte meg a szakma képviselőinek a Turisztikai Menedzserek Szövetsége (TMSZ), a Turizmus Party Klub és a Mondial Assistance a IV. Mondial Assistance Turizmus Sí- és Snowboardkupát január 15–18. között. Idén első ízben nem Ausztria, hanem a szlovákiai Tátralomnic és Ótátrafüred adott helyet a rendezvénynek, amelyre több mint 300 turisztikai szakember és kísérője jött el.

Fülöp Viktória, az esemény főszervezője elmondta, hogy a kupa lehetőséget teremt arra, hogy az idegenforgalomban dolgozó kollégák találkozzanak, új üzleti partnereket ismerjenek meg, együtt síeljenek, wellnessezzenek és bulizzanak.

Az idei kupa kiemelkedően sikeres volt, köszönhetően a szervezésnek is, amelyből oroszlánrészt vállalt Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetője. A síkupa keretében több programot szerveztek, volt síverseny, síoktatás kezdődnek, haladóknak és wellnessprogramok is.

A síelők előtt, amíg az időjárás engedte, egy kis időre megnyitották a Tátra-Lomnicinyeregben a fekete pályát is. Ez Szlovákia legmagasabban fekvő fekete pályája, amely 2190 méterről indul. Megnyitották ugyanakkor a mellette található freeride részt is, amelyet a síelők francia vályúnak neveznek. Itt tényleg csak a haladó síelők próbálkozhatnak. A nyeregben 100, a freeride részen pedig 150 cm vastag volt a hótakaró.

A második napon és a harmadikon is közbeszólt a szél, lezártak felvonókat, sípályákat. A verseny napján ugyan kétséges volt, hogy a vihar miatt sikerül-e elindulni, de aztán ránk mosolygott a szerencse, és indulhattak a sílécesek. Este pedig arany-, ezüst-, bronz- és oklevéleső hullt a szervezők kezéből.

A kezdő kollégákat Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke és munkatársai oktatták a síelés művészetére.

Jó bulik is voltak, a szálláshelyen, a négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ben ezer négyzetméteres wellnessrészleg, fitnesz- és tornaterem szolgáltatásait élvezhették a résztvevők, és magyar szaunamester tartott felöntéseket.

A programok között volt fáklyás felvonulás, Buza Sándor műsorvezető DJ-ként zenés bulikat celebrált, végül a legendás tátralomnici Humno diszkóban rúghatott ki a hámból mindenki. A csoport megnézte a Hrebienokon (Tarajka) lévő jégpalotát, ahol álomszerű, csodás jégszobrok kínálták magukat a fotósoknak.

Több mint tíz évvel ezelőtt szörnyű katasztrófa változtatta meg a Tátrát: 170-220 km/órás széllökésekkel söpört végig a vihar a hegység déli oldalán, és 750-1300 méteres magasságban szinte letarolta az erdőt. A vihar után a fákat szú fertőzte meg, amely majdnem ugyanolyan pusztítást végzett. Körülbelül ötmillió, ellenállóbb facsemetét ültettek az elmúlt tíz évben, amelyek most még gondos törődést igényelnek, de évtizedek múlva megerősödhetnek és eltakarhatják a jelenlegi károk nyomait.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk