hirdetés
hirdetés

Olimpiatörténetről regél a száz éves Helvetia gőzhajó

A genfi tó partján fekvő svájci Lausanne ezekben a napokban a londoni olimpia legfrissebb eredményeitől hangos. A "sportok fővárosaként" emlegetett városban jelenleg felújítják az Olimpiai Múzeumot. A kikötőben állomásozó száz éves Helvécia gőzhajón az újkori olimpiák rövid történetével ismerkedhetnek meg a turisták.

hirdetés

Ezzel a turisztikai attrakcióval is a vendégekre gondoltak a szervezők, mert most sokan pihennek a városban, főleg japánok, de más nemzetiségűek is, akik közül sokan kikötővel szemben felállított hatalmas képernyőn, óráról órára figyelik a londoni olimpia történéseit. Akik pedig végigjárják a parti sétányt, azok egy különleges képgalériával találkoznak. Ezen a hosszú képsoron keresztül nyerhetnek bepillantást a turisták az 1908-as és az 1948-as londoni olimpián megörökített versenyek néhány fontosabb jelenetébe. Ezek mellett szintén kinagyított fotókon ismerhetik meg a napjainkban tartó londoni ötkarikás seregszemle helyszíneit és az építkezések történeseit. Nem véletlen tehát, hogy a képek előtt is sokan múlatják az időt.

Nézze meg képeinket!

A nosztalgia hajónak számító Helvetiát pedig brit zászlókkal díszítették fel és a vízi jármű első emeletén korabeli képek és ezekhez kapcsolódó rövid írások segítségével ismerhetik meg időrendben, az athénitől kezdve egészen a 2012-es londoni olimpiáig a nemes eszme rövid történetét. Az üvegtárlókban az egykor használt futóruhákból, futó cipőkből, sportszerekből láthatnak néhányat kiállítva. Így például verseny kerékpárt, íjjat, kosárlabdát, teniszütőt, amelyek ma már sporttörténeti nevezetességeknek számítanak.

A hajóval szemközt emelkedő, gondosan ápolt parkban - amely része a felújítás alatt álló múzeumnak - szintén várják a turistákat. Amellett, hogy itt is meggyújtották a világeseményt jelző láng kicsiny másolatát, több, a sport küzdelmeit és szépségeit bemutató szobrot is láthatnak az érdeklődők. Többek között itt találni a legendás csehszlovák távfutó bajnok Emil Zatopek élő nagyságú,- vagy a Gábor Mihály által 1993-ben alkotott, kerékpáros csoportról formázott bronzszobrát.

Érdeklődés kíséri tehát ezt a tárlatot, amely ugyan nem pótolja Lausanne Olimpiai Múzeumának teljes gyűjteményét, de mégis áttekinthető keresztmetszetet ad a legfontosabb történeti eseményekről. És külön érdekessége ennek a kiállításnak, hogy a jövőre is utal, így például a soron következő 2016-os, sőt a 2020-as olimpiára is.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk