hirdetés
hirdetés

Óriásit bukhat a Ryanair egy bírósági döntés következtében

A légitársaságot akár 265 milliárd forintnak megfelelő összeg kifizetésére is kötelezheti a manchesteri bíróság, miután egy közel 10 órás késést követően kártérítést követel hat utasuk.

hirdetés

Az Európai Unió a fogyasztóvédelemre, ezen belül a légi utasok jogainak védelmére igen komoly gondot fordít, és irányelveinek betartását alkalmanként megköveteli. Így történt ez a Ryanair esetében is a manchesteri bíróságon, ugyanis a cég az EU-szabályt egyedien értékelve vonakodott kb. 610 millió font – közel 265 milliárd forint – kompenzációt kifizetni a 9 óra 50 perces késést elszenvedő utasainak, akik több mint két év elteltével folyamodtak a kártérítésükért.

A szállító szerint csak két éven belül tehették volna ezt meg, ezért a kérelmüket elutasították. Az utasok ezután ügyvédek útján a manchesteri bíróságra adták be keresetüket, és végül a perben az is rögzítést nyert, hogy egy EU jogszabály szerint bármilyen kártérítési panasz az eset megtörténte után nem kettő, hanem hat évig nyújtható be az illetékes légitársasághoz, a szükséges adatokkal és dokumentumokkal együtt. A légitársaság ezt köteles megvizsgálni, és ha bebizonyosodik a tény, valamint a cég mulasztása, akkor kártérítést kell fizetnie.

A bíróságon a cég jogi képviselője azzal védekezett, hogy túlzottan hosszú a határidő, és teljes bizonyossággal hat évre visszamenőleg már nem kereshetők vissza az okmányok, ezért nem is megbízható a helyzet kivizsgálása, valamint azzal, hogy az utasok a repülőjegy megvételével elfogadták a két év igénybejelentési határidőt. Továbbá erősen vitatta az utasok kártérítési igényének mértékét is. Hiszen akár műszaki, akár időjárási okról van szó, a légitársaság felelőssége nem áll arányban a kártérítés mértékével.

A vonatkozó bírósági ítélet, mely a hat Ryanair-utas keresete után született, példaértékű. Ugyanis 2008. március 6-án a spanyolországi Reusból Londonba tartó Ryanair-járat több mint három órát – pontosan 9 óra 50 percet – késett, nem időjárási és nem is műszaki okokból, hanem géphiány miatt. A bíróságra az utasok ügyvédje a panaszt 2014 januárjában adta be, az ítélet pedig az elmúlt héten már meg is született. A Ryanair már fellebbezett, de arra számít, hogy az eset kapcsán az utasok tömege fog élni a hatéves határidőn belüli bírósági eljárás lehetőségével és valóban nagyon komoly kártérítéseket kell majd a közeljövőben részükre kifizetni.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk