Összefogtak az ifjú turisztikai menedzserek

Magyarország turizmusának innovatív alakítását és gyors fejlődésének elősegítését tűzte ki célul az elsősorban 45 évesnél fiatalabb szakembereket tömörítő Turisztikai Managerek Szövetsége, amely több mint száz fő részvételével hétfő este megtartotta alakuló ülését a Hilton Budapest Hotelben.

Az egy évvel ezelőtt alakult szervezet elnöke, Polgár Tibor, a Balatontourist Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében így fogalmazta meg céljaikat:

„A szövetséget azért hoztuk létre, hogy összegyűjtsük a fiatal, 45 év alatti tehetséges szakembereket, fontos networking lehetőséget biztosítsunk számukra, képviseljük érdekeiket és a legmagasabb szintű tudásbázist nyújtsuk részükre. Fontosnak tartjuk az utánpótlás kérdését, melyet tudatosan menedzselt karrierépítési programok létrehozásával és meghatározó vállalatok bevonásával kívánunk megvalósítani, kiugrási és fejlődési lehetőséget biztosítva a tehetséges fiatalok részére.”

 

 

A szövetség az Együtt, Veled, Érted a jövő turizmusáért! szlogen jegyében kíván működni.

A TMSZ elnökségében Polgár Tibor elnök mellett Hegedűs Attila alelnök (BDO Magyarország kft.) és Takács Péter alelnök (Malév Air Tours) kapott helyet. A főtitkári feladatokat Fáska Gábor (Opera Garden Hotel) látja el.

A szövetségben a szakmai munka négy tagozatban folyik. Első ránézésre a szállodai tagozat, melyet Szabó Mihály (Gingko Sas Hotel, Hódmezővásárhely) vezet, a legnépesebb. Az utazási irodai tagozatot Takács Péter vezeti, Selmeczi Vilmos (Waldorf Catering) irányítja a gasztronómia-vendéglátás tagozat munkáját. Van sport tagozat is, Horváth Gábor kajakozó világbajnok vezetésével.

A rendezvénynek otthont adó szálloda képviseletében Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy különösen olyan időkben szükséges az összefogás a szakmában, mint most, amikor minden változik körülöttünk.

Polgár Tibor elmondta, hogy 45 évben határozták meg a szövetségben a korhatárt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel támogató tagnak várnak mindenkit, aki kortól függetlenül egyetért a céljaikkal. Egyébként hosszú távra terveznek, „40-45 évünk van még a szakmában” – hangsúlyozta.

Együttműködést terveznek egyébként minden szakmai szervezetettel, az MSZÉSZ-től a MUISZ-on át MKIK-ig.

Ezután az egyes tagozatok vezetői számoltak be terveikről. Szabó Mihály kiemelte, hogy egy hónap múlva szakmai napot rendeznek aktuális kérdésekről, ezek közé tartozik például az áfa, az ifa, a turizmus törvény és az új kongresszusi központ kérdése. A rendezvényen beszédet mond majd a Best Western szállodalánc régiós vezérigazgatója is.

Takács Péter azt hangsúlyozta, hogy a be- és kiutaztatás aktuális kérdéseivel egyaránt foglalkozni kívánnak, kiemelt figyelemmel fordítva a folyamatosan átalakuló online piacra.

Selmeczi Vilmos arra hívta fel a tagság figyelmét, hogy merjenek formabontók és trendik lenni. A hatékony lobbizást jelölte meg a tagozat egyik legfontosabb feladataként, de üzemeltetési kérdésekkel és a vendégszeretet újrafogalmazásával is foglalkozni kívánnak. Október 4-én a Baldaszti Bisztróban aktuális kérdéseket járnak majd körül a hazai gasztronómia néhány sikeres képviselője (Segal Viktor, Biró Lajos, Gerendai Károly) részvételével.

„A Sport tagozat fő célja, hogy a sport és a turizmus elválaszthatatlan kapcsolatát bemutassák. Olyan ága ez turizmusunknak, amely jelentős potenciállal bír. Gondoljunk csak a Forma-1 re, a műrepülő vagy Triatlon világbajnokságra, vagy a szegedi kajak-kenu világversenyekre, az edzőtáborokra. E terület hazánk sportban elfoglalt szerepének, nemzetközi megítélésünknek köszönhetően erős lehet a jövőben, ehhez megfelelő koncepció, szakemberek és összefogás szükséges” – emelte ki Horváth Gábor.

Horváth Gábor azt is elmondta, hogy immár második alkalommal rendezik meg Telkiben a Globall Football Park & Sporthotel által alapított éves jótékonysági turisztikai kispályás labdarúgó tornát, ezúttal a Turisztikai Managerek Szövetségének szervezésében.

Az idén az ország egész területéről 57 férfi csapat, vagyis közel 600 fő jelentkezett a küzdelmekre. A rendezvény fővédnöke Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke. A nevezési díjak egy részét az SOS Gyermekfalvak alapítvány támogatására fordítják. Az ősszel rendeznek még egy Turizmus Regatta elnevezésű vitorlásversenyt is Balatonfüreden, amelynek nevezési díjából szintén az SOS Gyermekfalvakat támogatják.

Azt est hivatalos részének lezárásaként, a networking megkezdése előtt Niklai Ákos, a szeptember eleje óta új nevet használó Magyar Szállodai és Éttermi Szövetség (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke osztotta meg gondolatait az egybegyűlt fiatal szakemberekkel.

Niklai tolmácsolta az MSZÉSZ üdvözletét, majd a nyelvtudás, a nyitottság és az élet végéig tartó tanulás fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Végezetül arra kért mindenkit, osszák meg gondolataikat az idősebb, tapasztaltabb kollégákkal, mindenki hasznára!

Bővebb információk az új szakmai szervezetről a www.tmsz.eu oldalon olvashatók.


Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.