hirdetés
hirdetés

Ötven éves a "zöld turizmus" főiskolája

Kereken öt évtizede kezdődött meg a Mátra kapujában Gyöngyösön, - a mai Károly Róbert Főiskola - elődjénél, a felsőfokú szakemberképzés. Erre emlékeztek pénteken, nyilvános, jubileumi szenátusi ünnepségen az intézményben.

hirdetés

Visszatekintő beszédében Magda Sándor professzor, a főiskola rektora, az eltelt ötven év fontosabb eseményeit idézte fel. Hangsúlyozta, hogy az intézmény több átszervezést élt meg, de fennmaradt és folyamatosan tovább fejlődött. Ennek köszönhetőn ma már közel kilencezer hallgató tanul, 37 szakon, melyek között fontos a turizmus-vendéglátás is. A főiskolán a magas színvonalú oktatás mellett széleskörű kutató munkát is folytatnak, valamint sokféle nemzetközi kapcsolattal is rendelkeznek. Miután 2003-tól önálló intézményként működnek, fontos fejlesztéseket valósítottak meg, s ezekre tízmilliárd forintot költöttek..

A rektor példaként említette a Távérzékelési Intézet létrehozást, amely Európában is kiemelkedő tevékenységet folytat. Immár három éve, hogy "zöld főiskola"-ként működnek és tavaly a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság újabb öt évre "kiváló" minősítéssel látta el az intézményt. A Károly Róbert Főiskola megfelelő jövőképpel is rendelkezik és folyamatosan a munkaerőpiaci igényekhez igazodik a képzésekben.

Ezután Réthy Béla Gyöngyös alpolgármestere köszöntötte az intézmény tanárait és hallgatóit. Elmondta, hogy a város büszke az eredményeikre. A főiskola épületei, parkja a mátraalji város látványosságai közé tartoznak. A modern három csillagos tanszállodája a Hotel Opál, pedig Gyöngyös legjobb szállodája. A korszerűen berendezett kollégiuma pedig komfortos szálláshelyeket biztosít nyáron a turistáknak. Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke - többek között - a gyöngyösi "zöld főiskola" érdemeit méltatta különös tekintettel a turizmus-vendéglátás szakképzésben. Ebben egyedi oktatási programot valósítanak meg, de rész vesznek Észak-Magyarország terület- és vidékfejlesztésében is.

A jubileum kapcsán kérdeztük meg Dávid Lóránt tanszékvezető főiskolai tanárt a Károly Róbert Főiskolán folyó turizmus-vendéglátás szak jövőjéről. A Turizmus Online-nek elmondta, hogy 1999-ben kezdték meg ennek az oktatását, és egy évvel később önálló tanszéket hoztak létre. Az elmúlt tizenkét esztendőben több mint ezer hallgató vett részt a képzésben és szerzett különböző minősítést adó oklevelet. A gyakorlatot - korszerű feltételek között - tanszállodában, a Hotel Opálban, továbbá tankonyhán, tanétteremben és tancukrászdában végzik a hallgatók. Az új felsőoktatási törvény életbelépésével, a szeptemberben kezdődő új tanévtől is megmarad az intézményben a turizmus-vendéglátás szak. Ebben előnyt jelent, hogy az észak-magyarországi térségben következő időszakban is kiemelt szerepe lesz a turizmusnak, ami a képzésre is kisugárzó hatással lehet.

A szakember örvendetesnek tartja, hogy idén is jelentős maradt az érdeklődés a főiskola ebbéli tevékenysége iránt. A turizmus alapképzés ugyan költségtérítéses lesz, a mesterszakon viszont megmarad az államilag finanszírozott oktatás Gyöngyösön. Dávid Lóránt kiemelte, hogy az utóbbi időszakban jelentős tananyag fejlesztést valósítottak meg. Elektronikus tankönyveket írtak, amelyek kizárólag online-n jelennek meg. Emellett önálló szakként kezdik meg a gasztronómia- és a örökségvédelmi menedzserek képzését. Ezek mellett hazánkban újdonságként nyitnak a vallási turizmus felé, melyre konkrét programot dolgoztak ki. Az úgynevezett "zöld-turizmus" fejlesztésére pedig a fenntartható fejlődés indikátorait építik be a tananyagokba. Erre vonatkozóan hamarosan megjelenik Turizmusökológia című tankönyvük, melyből szeptembertől már oktatnak majd.

A tanszékvezető végezetül arról szólt, hogy Interreg pályázatot nyertek a turizmus fejlesztést szolgáló "Mátrai kapu" megnyitására Gyöngyösön. Ez a főiskola területén egy látogató központ létrehozását jelenti, gasztronómiai és borászati programokkal, specialitásokkal. A projektet még az idén elkezdik és várhatóan másfél-két év alatt fejezik be.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk