hirdetés
hirdetés

Turisztikai programmá alakított palóc hagyományok

2008-hoz képest az idei tavaszig megduplázódott a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület tagjainak száma, tájékoztatta a Turizmus Online-t  Bózvári József, elnök. Az önkormányzatokat, vállalkozásokat, egyesületeket, magánszemélyeket tömörítő civil szervezet jelenleg több mint 120 taggal tevékenykedik.

hirdetés

Nyolc évvel ezelőtt a Heves- és a Nógrád Megyei Közgyűlés kezdeményezésére 36-an alakították az egyesületet. Az ebben résztvevők elhatározták, hogy nem csupán megőrzik a palóc hagyományokat, hanem fejlesztik és tematikus út formájában érdekes turisztikai programmá alakítják azokat. A Palóc Út azt tűzte célul, hogy felkutatja és láncba fűzi a palócságra jellemző látnivalókat és értékeket. Ezért a turistáknak olyan rendezvényeket kínálnak, amelyek hozzásegítik őket, hogy megismerhessék ezt az Európában is különleges értéknek számító örökséget. Palócország - ahogy sokan emlegetik - ugyanis szokásokkal, nyelvvel, színes viselettel és építészettel rendelkezik. Több helyen, például Hollókőn, Varsányban, Nógrádsipeken, vagy Parád környékén ma is "szigetként" ápolják a régi emlékeket.

Bózvári József elmondta: az egyesület arra törekszik, hogy tagjai folyamatosan olyan értékeket hozzanak létre és mutassanak be a vendégeknek, amelyek a megélhetésüket is szolgálják. Az elmúlt időszakban szlovák településekkel is bővült a tagság. A Nógrád megyéhez közeli Kalondával, és Fülekkel, továbbá a Túróc-völgy Fejlesztéséért Alapítvánnyal. Jelenleg pedig tárgyalásokat folytatnak Ragyolc község illetékeseivel, hogy lépjenek be a tagok közé.

Az egyesület az elmúlt időszakban több pályázaton vett részt és közel 340 millió forint támogatást nyert el. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kilenc településen: hét magyar és két szlovák helyen palóc galériát hoztak létre.

Szlovákiában a Füleki-vár alatt levő turisztikai információs központban, illetve Kalondán a felújított Palóc Házban. Recsken pedig az újjávarázsolt Palóc Tájházban kapott helyet a galéria. Ezek mellett további húsz helyszínen úgynevezett palóc szekrény galériában mutatják be a népművészek által alkotott tárgyakat és eszközöket.

A felsoroltakon kívül az utóbbi időben a palóc településeken tájházakat létesítettek, ahol viseleteket, tárgyakat mutatnak be a turistáknak. Például Terényben nyitották meg a Hunnia Csipkemúzeumot, Rimócon pedig a palóc főkötők múzeumát. A magánszemélyek és a gazdasági társaságok közreműködésével helyi termékeket is kínálnak, így szilva-, meggy-, sárgabarack lekvárt, mézet. Kozárdon például ez a bemutató szorosan kapcsolódik a tavaszi Almavirág Fesztiválhoz, ahol a helyi specialitásnak számító mákos tortát is megkóstolhatják a vendégek.

Az egyesület tervei között szerepel, hogy a turisták a helyszíneken szerzett élmények mellett, meg is vásárolhassák a termékeket. Webshopot is létrehoztak, amelyet mielőbb szeretnének bevezetni, hogy a kézműves szakmák képviselői által létrehozott tárgyakat is még közelebb hozzák a turistákhoz. A helyi múzeumokkal pedig igyekeznek érdeklődést kelteni a palócországi gyöngyszemek iránt.

A civil szervezet két éve klaszter egyesületté alakult, amely előnyt jelent a pályázatoknál. A klaszter bizottság tagjait, akik felelős döntéseket hoznak, a munkacsoportok választják ki.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk