hirdetés
hirdetés

Przemysl, a legendás erődrendszer

A lengyel város legendájának aranyfedezetéül a K und K (kaiserlich und königlich, magyarul császári és királyi) Monarchia komoly technikai szintű erődrendszere, még inkább az itt kiontott rengeteg vér szolgál.

hirdetés

Ezekben az években emlékezünk az első nagy háború 100. évfordulójára. 1914-15-ben 140 ezer fős K und K hadsereg harcolt az erődrendszerben, köztük negyvenezer magyar baka. A Przemysl erődöt, akik nem látták, a komáromi erőd óriási változatának képzelik. A valóságban ez egy kettős erődlánc, mely koncentrikus körben veszi körül a várost. A külső, 45 kilométeres kör több kilométerre a várostól számos erődből áll. Az erődlánc elemei sem egyformák, a főerődök mellett kisebb, kiszolgáló erődöket is felépítettek. Az iszonyú nagyságrendű építkezés indoka, hogy Przemysl a Kárpátok legalacsonyabb hágóját védte: elestével a támadó orosz csapatoknak szabad útjuk volt Budapest és Bécs felé. A csatározások során Przemyslt egyszer kiéheztették az orosz csapatok, majd az osztrák-magyar haderő visszafoglalta. Az elkeseredett harcokban összességében mindkét oldalról közel százezer katona vesztette életét. A K und K korszak külső erődkörének legjobban megmaradt és leginkább szemléletes eleme, az I. számú (Salis Soglio „) erődláncszem Siedliskában található – kiszolgáló segéderődjeiből hat ma már ukrán területhez került. Muníció szállítására szolgáló liftek, kazamaták, földalatti  járatok, és a legénység szálláshelyéül szolgáló betonhéjú barakkok bonyolult rendszere ráébreszti a látogatót, hogy az itt állomásozó katonák számára ez a hely békeidőben is a reuma és tüdőbaj fészke volt. A külső erődrendszer gyalogosan és kerékpárral is bejárható.

Przemysl (Fotó: Puskás Zsuzsa)
Przemysl (Fotó: Puskás Zsuzsa)


A vérontás nem ért véget, mert ez a terület a II. Világháború előtt, alatt is határterület volt, váltogatva az állami fennhatóságot. Tulajdonképpen szinte egész korábbi történelme során is ide-oda csatolták. A Kárpát-medence eme Achilles-sarkán mindenki erődöt épített. A témában járatlan már el se tud igazodni a nagyjából a San-folyó mellett a szovjetek által kiépített Molotov-vonal, és a németek által létrehozott „Galícia” védelmi vonal bunkereinek szövevényei között. Przemysl külvárosában is találkozhatunk a Molotov-bunkerek egy-két maradványával. Az utak mentén itt is, ott is feltűnnek az egykori véres harcokra emlékeztető tankok és egyéb háborús relikviák.

Katonasírok és múzeumok

Ennyi csata következményeként a várost nemcsak erődrendszerek, hanem temetők láncolata is kíséri. Az osztrák-magyar, a német és az orosz hadsereg katonái nyugszanak itt dicséretes módon ápolt sírkertekben. A Przemyslawa úton juthatunk el az I. Világháborús katonasírok nagy csoportjához. A különféle nemzetek hősi halottait külön sírkertekben helyezték örök nyugalomra, a magyarokat az osztrák-magyar blokk közös sírkövén említik.  A lengyelek dicséretére legyen mondva, látogatásunkkor lengyel nemzeti szalaggal átkötött friss virágcsokor feküdt ezen a jelképes sírkövön. Egy másik, távoli kerületben (Zasanie) a Boleslawa Smialego utcában szintén kialakítottak egy osztrák-magyar sírkertet. Két magyar nemzeti szalagos koszorút a sok magyar turistacsoport által látogatott I.sz. erőd kapuján találtunk egyedül. Jövendő magyar turisták, ne felejtsetek el koszorúval emlékezni a sok tízezer magyar halottra!

A rideg betonerődökben folyó néha békés, gyakran háborús életre Przemysl múzeumaiban látható kiállításokból nyerhetünk életszerű benyomásokat. A Przemysl Nemzeti Múzeum új, elegáns, modern épületében található gazdag gyűjtemények egyike a hírhedt erőd mindennapjait mutatja be, fényképek, katonai uniformisok, fegyverek, tablók, sőt a háborús zajok felidézésével. Voltak magyar nyelvű tábori újságok is, népszerű volt a pipafaragás, nem véletlenül Pipa- és Harangtorony Múzeum is működik a város későbarokk óratornyában. Számos kém igyekezett elvegyülni a város forgatagában: a legnagyobb kárt okozó, lebukása után öngyilkosságot elkövető Redl ezredes többek között e rendkívül fontos erőd kényes titkait is kiszolgáltatta az oroszoknak. Egy másik épületben, a város történelmi múzeumában látható a lengyel és a magyar nép ezeréves kapcsolatát bizonyító ritka sírlelet: a honfoglalás kori magyar harcost, ahogy illik, saját lovával együtt temették el.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai