Rasmus Kofoedé a Bocuse D’Or!

A 37 éves Rasmus Kofoed nyerte a Lyonban megrendezett, 2011-es Bocuse d’Or versenyt!

Tudosítónktól - Lyon, 2011. január 26.   

Életre szóló élménnyel lett gazdagabb, aki végignézte a 2011-es lyoni Bocuse d’Or versenyt. A négy földrészről, Európából, Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából érkezett versenyzők isméz bizonyították, hogy ez a vetélkedés jelenti jelenleg a fine-dining szakácsversenyek csúcsát. A huszonnégy séf a két napos verseny során egy-egy halból, illetve bárányhúsból készült ételt mutatott be a huszonnégy tagú zsűrinek.

Ahogy azt már megszokhattuk, a versenyzőket rendkívül lelkes szurkolói csapatok kísérték el, még olyan távoli országok séfjeit is buzdították a lelátóról, mint Malajzia, vagy éppen Guatemala. A szurkolók versenyét ezúttal a svájciak nyerték, akik a második napon pirosba borították a lelátó középső szektorát, de nem volt szégyenkezni valója a dán, és az izlandi drukkereknek sem. Lobogtak a zászlók, szóltak a kürtök, sípok, dobok, nádihegedűk és még néhány vuvuzela felbukkant a nézőtéri hangszerarzenálban.

A szakácsokat nem zökkentette ki a koncentrációból a szinte szűnni nem akaró hangzavar, az elszántságra jellemző, hogy a kanadai versenyző, elmélyült munkája közben csak edzője harmadik, immár meglehetősen ingerült felszólítására volt hajlandó tudomásul venni, hogy a verseny névadója, Paul Bocuse nyújtana kezet neki…

Apropó, Paul Bocuse! A verseny névadója ezen a hétvegén az igazi halhatatlanok sorába emelkedett, mivel a vásárkozpont versenynek helyet adó pavillonját mostantol hivatalosan is Halle Paul Bocuse néven tartják számon! 

A backstage-ben és a zsűri asztalánál olyan csillaghullást láttunk, hogy egy valamirevaló augusztus visszaadja az erre vonatkozó jogosítványát. A svéd versenyzőt Mathias Dahlgren, az amerikait Thomas Keller, a belgát Eric Frechon képviselte az ítészek között, és még az ételeket prezentáló „fehérkesztyűs” elit csapatba is kizárólag „MOF” (Meilleur Ouvrier de France) címmel lehetett bekerülni. Akármerre néztünk, minden felé egy, két és három Michelin csillagos séfeket láthattunk, itt volt Philippe Rochat, Joel Robuchon és még tucatnyi emblematikus figurája a fine-dining konyhaművészetnek.

A versenyt a két nap alatt helyszinen megtekintő százhetvenezer (!) néző között találkozhattunk magyar séfekkel is, köztük olyanokkal, mint a tíz legjobb magyar étterem között nyilvántartott budapesti Bock Bisztro, vagy a balatonszemesi Kistücsök tulajdonos-konyhafőnokei, Bíró Lajos és Csapody Balázs, vagy a tavalyi Bocuse d’Or Selection Hungary-n versenyző szakácsok.

A verseny végül teljes skandináv diadalt hozott, a dan Rasmus Kofoed nyert, a svéd Tommy Myllymäki és a norvég Gunnar Hvarnes előtt, a legjobb commis a japán Maiko Imazawa lett. A legjobb halételt a svájciak, a legjobb húsételt a franciák készitették. A verseny teljes eredménysora itt olvasható. (Boros Attila)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.