hirdetés
hirdetés

Robot segíti az utasokat a brüsszeli repülőtéren

A brüsszeli Zaventem repülőtéren már munkába is állították a BRUce Peppernek nevezett serdülő fiatal fiú méretű „robotkát”. 

hirdetés

A brüsszeli Zaventem repülőtéren ezért már munkába is állították a BRUce Peppernek nevezett serdülő fiatal fiú méretű „robotkát”, aki az induló tranzitban a biztonsági szolgálat után „lépeget” körbe és szólítja meg a tanácstalan utasokat, hogy segíthet e?

Pepper több világnyelven is ért, kívánságra ellenőrzi a board kártyákat, elmagyarázza, hogy a gép honnan, melyik gate-ről indul, mennyi a repülési idő, a tax free/travel value üzletekben hol mit lehet akciósan kapni, milyen az idő a célrepülőtéren, megmutatja a mosdókat és még sok egye bet is.

Kérésre még egy selfi erejéig modellt is áll. Akkumulátorainak lemerülése esetén maga megy a töltőhelyre.

Pepperke arra is alkalmas, hogy az egyik géppel érkező és egy másikkal tovább utazókat az átszállás helyére kísérje és a megfelelő információval ellássa. A robot hanganyagát, az érthetőségre fókuszálva, nyelveket, anyanyelvi szinten jól és szépen beszélő színészek töltik fel.

Pepper a korábban már a KLM által az amsterdami Schiphol repülőtéren üzembe helyezett, hasonló robot a Spencer továbbfejlesztése. Egyenlőre kísérleti üzemmódban működik, egy-egy szakember kíséri az útján, de erre a hónap végére már nem lesz szükség, mert a működése majdnem hibátlan.

A robot érdekessége, hogy egy számítógépes heckereknek rendezett elmúlt évi konferencián merült fel az elkészítésének lehetősége és máris a kísérleti üzemben működik. A megbízóról, tervezési és működtetési költségekről és azok fedezetéről ugyan nem esett szó, de látva a robot sikerét, számos, nem csak belga érdeklődé és vásárló már jelentkezett.

A fejlesztő csapat máris tovább dolgozik a robot Pepperke további és nem csak a közlekedésben történő alkalmazásán.

Folyamatos az érdeklődés a szálloda és a vendéglátóipar részéről is, bizonyos ellenőrzési, biztonsági és kiszolgálási folyamatok „robotosítására.” Ezek valószínűleg képesek lesznek később bizonyos adminisztrációs feladatok önálló kezelésére is.  

Veér Jenő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk