hirdetés
hirdetés

Sok gondot okoz a rucaöröm

Az élő Tiszába engedik majd a jelenleg a Mártély-holtágba vezetett Darvasszék–Mártély-csatorna vizét, amelybe a község tisztított szennyvize is folyik. A holtág vízpótlása szintén megoldódik várhatóan 2015 tavaszára, de vízi tanösvényt is kialakítanak közel 1 milliárd forintos pályázati pénzből. A horgászok örülnek a beruházásnak - számolt be a délmagyar.hu.

hirdetés

A vásárhelyi önkormányzathoz tartozó üdülőterületen 2 évvel ezelőtt kötelezték a hétvégi házak tulajdonosait zárt szennyvíztároló építésére azért, hogy a Holt-Tiszában megakadályozzák a rucaöröm elszaporodását.

Jelenleg Mártélyon nincs gond a víz minőségével, azonban a zárt aknák kialakításával csak az egyik szennyeződésforrást iktatták ki. A másik a Darvasszék–Mártély-csatornából kerül a vízbe, oda folyik a község tisztított szennyvize és az időszakos csapadékvíz is. Ez szintén hozzájárul a rucaöröm szaporodásához.

"Sok gondot okozott a rucaöröm. Elzárja a holtág alsó rétegeitől a napfényt, ezáltal csökken a fotoszintézis, az élőlények nem jutnak oxigénhez, megindul a rothadás" – fejtette ki  dr. Kozák Péter, a vízügyi igazgatóság igazgatója.

"A projekt része, hogy a darvasszéki-csatorna vize ne a holtágba, hanem az élő Tiszába folyjon. A holtág északi vonalában egy Tisza-parti gravitációs bevető műtárgy is épül, így a víz a holtág irányába folyik majd, biztosítva a jelenleginél gyakoribb természetes vízpótlást. A visszavezető szakaszon meglévő zsilip pedig megújul" – mondta dr. Kozák Péter.

"A jövő év elején induló beruházással erősítik a holtág turisztikai értékeit is – vízi tanösvény készül, csónakkikötőkkel. A hullámtérben „tanórahelyet" alakítanak ki padokkal, asztalokkal. A projekt várhatóan 2015 tavaszán fejeződik be" – tette hozzá.

Patócs Sándor, a vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület elnöke úgy véli, a halaknak, horgászok és a fürdőzők egyaránt jól járnak a javuló vízminőséggel. A holtágban mindenféle hal megtalálható. A közelmúltban 25 mázsa pikkelyes pontyot (1,5 kiló fölötti példányokat) telepített az egyesület, 1 millió 840 ezer forintból. Kötelezettséget vállaltak arra is, hogy évente egynyaras pontyból 1 mázsát, kétnyarasból 6 mázsát, háromnyarasból 20 mázsát telepítenek. Compó is kerül rendszeresen a mártélyi vízbe, ahogy 10-10 ezer csuka- és süllőivadék. Ősszel pedig folytatódik a pontytelepítés.

(forrás: Délmagyar)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk