hirdetés
hirdetés

Székely gyors, Csíksomlyó expressz

Május 25-28. között ismét zarándokvonatok indulnak Erdély emblematikus városai, falvai felé, hogy aztán a Csíksomlyói zarándoklaton magyarok ezreivel gyarapítsák az összegyűlt tömeget.

hirdetés

Idén ötödszörre kerekednek fel a MÁV-START Zrt. szerelvényei: A Székelygyors Budapest-Keleti pályaudvartól Várad-Kolozsvár- Dés- Székelyföld útvonalon közlekedik. A Csíksomlyó expressz Szombathely, Sopron, Csorna, Kapuvár, Győr és Tatabánya megállókon is felvesz utasokat, hogy aztán a Keletitől Lőkösháza- Gyulafehérvár- Segesvár-Brassó felé vegye az irányt.

Nézze meg galériánk képeit!

Civilek kezdeményezése volt az előzmény: A Budakeszi Kultúra Alapítványnak köszönhetően újult meg az egykori történelmi Magyarország határán álló Gyimesbükki MÁV őrház, s ezzel Csíksomlyó mellé egy új erdélyi zarándokhely is megszületett.

A szerdai sajtótájékoztatón a MÁV-Start vezérigazgatója, Kőváry Zsolt mellett köszönthette a hallgatóság Buzánszky Jenőt, nemcsak annak kapcsán, hogy a Csíksomlyó expresszt az „Aranycsapattal "díszített MÁV Taurus mozdony vontatja. A hajdani legendás futballcsapat tagja nagy támogatója az erdélyi magyarságnak: többek között minden májusban egy gyermekmentő alapítvány szervezésében Csíkszentdomokoson személyes jelenlétével támogatja a hetven-nyolcvan székelyföldi iskolás focicsapat vetélkedőjét a nevükkel fémjelzett kupáért.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője és T. Hámori Ferenc, az Indóház Magazin főszerkesztője 2008-ban indította el az első zarándokvonatot. Idén az iroda szervezésében már a hatezredik utasukat is elviszik május 26-án Csíksomlyóra, 27-én Gyimesbükkre. A zarándokvonatok Madéfalváról kiindulva a székelyföldi falvakból begyűjtik, elviszik, és visszahozzák utasaikat, akik ott-tartózkodásuk alatt élvezhetik a helyiek vendégszeretetét és a kiváló házias ellátást. Az út során az étkezőkocsikban népi zenekarok szórakoztatják az utasokat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai