Szeszélyes nyár után

A szeszélyes júliusi és a szintén nem a legkedvezőbb augusztusi időjárás ellenére nem panaszkodnak a balatoni települések vezetői. Ha a strandok forgalmán vesztettek is, a szálláshelyekről befolyó idegenforgalmi adó többnyire eléri, néhol meg is haladja a múlt évi szintet. 

A lsóörsön a helyi turizmus megha- tározó eleme a strand. A tavalyi, rendkívül jónak számító 73 millió forintos bevételtől az idei 25 százalékkal marad el, és tízszázalékos az elmaradás az átlagos évek forgalmától. Mivel a strand- működtetés éves költsége 34,5 millió forint, az idén húszmillió közvetlen nyereségük lesz rajta a tavalyi közel negyvenmillió- val szemben, tudtuk meg Hebling Zsolt polgármestertől.

Miközben a strandbevételek csökkentek, a vendégéjszakák után fizetendő idegenfor- galmi adóból, a kurtaxából augusztus végéig közel 37 millió folyt be, ami a vendégéjsza- kák számának ötszázalékos emelkedését jelzi a múlt évihez képest. A kapcsolódó állami támogatással éves szinten 100 mil- lió forint körüli bevételük képződik ebből a forrásból. A polgármester szerint a növekedés jelentős részben annak köszönhető, hogy az idén új nagyrendezvények is zajlot- tak az Európa kempingben az éves ven- dégforgalom harmadát biztosító Harley motorosfesztiválon kívül. Hebling Zsolt szerint azért is hasznosak ezek a programok, mert sikerüket sokkal kevésbé befolyásolja az időjárás, mint a strandok forgalmát.

 

PÉNZT HOZNAK A FESZTIVÁLOK

Zamárdiban is a szálláshelyforgalom har- madát biztosítják a nagyrendezvények. A városban az idei évre tervezett 85 milli- ós kurtaxa-bevételt már a nyár végéig több mint ötmillió forinttal túllépték, tudtuk meg Csákovics Gyula polgármestertől. A kiváló júniusi forgalom mellett ebben szerepe volt a szintén sikeres augusztusnak. „Az idén először egy nagy sikerű strand- fesztivállal zártuk a szezont augusztus 20– 23. között. A korábbi években ilyenkor már ki szokott ürülni a város, de most a rossz időjárás ellenére is sokan voltak.”

A polgármester elismeri, hogy a nagyren- dezvények – köztük az idén már nyolcadik alkalommal megrendezett, 145 ezer főt vonzó Balaton Sound – komoly terhelést jelenthetnek a program közvetlen közelében élőknek, de úgy látja, a település lakói már megtanultak együtt élni ezzel. „Elsősorban nem a fesztivál a zavaró, hanem az ahhoz kapcsolódó bulizás a köz- területeken és a kibérelt ingatlanokban. úgy gondolom, hogy ezt a néhány napot ki lehet bírni azért cserébe, hogy az önkormányzat, a helyi lakosok és más ingatlantulajdono- sok hozzájuthassanak az ebből származó bevételhez.”

Csákovics Gyula elmondta, hogy a Ba- laton Sound és a strandfesztivál közvetlen önkormányzati bevétele meghaladja a száz- millió forintot. Ha ezt helyi adóbevétellel kellene pótolni, akkor komoly emelésekre kényszerülnének. Ráadásul a rendezvények járulékos marketinghatását is elvesztenék. A fentiek miatt a jövőben is ezt az irányt sze- retnék követni.

 

NÉGYCSILLAGOS HÁZ BOGLÁRRA

Balatonbogláron egész nyáron küszködtek a magas talajvízszint és a nagy esők okoz- ta gondokkal, tudtuk meg Mészáros Miklós polgármestertől. A sok víz a legnagyobb problémát a város népszerű, hagyományos rendezvényének, a Boglári Szüretnek a lebo- nyolításában okozta.

„Amikor péntek reggel felállították a szín- padot, még kacsák úszkáltak a látogatóknak szánt területen. Végül sikerült megoldani a gondot egy geotextil leterítésével és száz köbméter murva elterítésével. A szervezők bizonyára megérezték ennek a munkának a költségét, de lépniük kellett. Ennek is kö- szönhetően jól sikerült a fesztivál, amin mint- egy százezer vendég vett részt.” A polgár- mester a szálláshelyek forgalmánál és az ebből származó kurtaxa-bevételnél a tavalyihoz hasonló eredményt remél. „Az élménystran- dunk a tavalyinál kicsivel nagyobb forgalmat bonyolított. Ha ez az augusztusi kurtaxában is jelentkezne, örülnénk neki, de a tavalyival is elégedettek leszünk. Azzal minden Balaton- parti településnek meg kell barátkoznia, hogy nálunk az igazi szezon a fürdőszezon, hisz jelentős tömegű turistára csak augusztus 20-ig számíthatunk. A szezonhosszabbítás csak jóval kisebb mértékű forgalomról szólhat. Ez is fontos, de csak akkor számíthatnánk rá, ha megfelelő mennyiségű színvonalas, négy- ötcsillagos szálláshellyel rendelkeznénk. Talán egyszer ez is megvalósul.”

 

SZÓRAKOZÁS ÉS PIHENÉS

A balatoni turizmus alapvetően még mindig a fürdőturizmus, így rendkívüli módon ki van téve az időjárásnak, véli Balázs Árpád siófoki polgármester is. Az idei nyár alap- vetően nem kedvezett ennek a helyzetnek, mert kevés volt a zavartalan strandidő, de Siófokon mégis négy–hat százalékos növe- kedést várnak a vendégéjszakák számában az év végéig.

„A tendenciák megegyeztek az ország- ban általában tapasztaltakkal, stagnált vagy akár csökkent is a külföldiek forgalma, és dinamikusan nőtt a hazai turistáké. Ez kö- szönhető annak is, hogy Siófok az elmúlt évtizedekben alapvetően a belföldi turizmus- ra állt rá. A belváros teljes átépítésével igazi városi arculattal léptünk az idegenforgalmi piacra a gazdasági válság után. A központ- ban nemcsak vásárolni lehet, hanem leülésre, kávézásra, beszélgetésre is van hely. Ehhez kapcsolódott nagyon sok színvonalas ren- dezvény, így a városban megszállók akkor is találtak megfelelő elfoglaltságot, ha éppen nem volt fürdőidő, és a közeli településeken lévők is folyamatosan jöttek hozzánk.”

A polgármester szerint az egykor buli- turizmussal jellemezhető város rendezvényei ma már minden korosztályt megcéloznak, miközben a fiatalabbak egyre inkább Zamár- diban és Balatonvilágoson találnak maguk- nak megfelelő helyszínt a bulizáshoz.

„Mi örülünk ennek. Annak meg különö- sen, hogy sokan a máshol bulizók közül is náluk szállnak meg, mert Siófokon van ehhez megfelelő kapacitás. A képviselő-testület most mondta egyébként fel a Nagystrandon működő Beach Clubbal kötött megállapo- dást. Ez nem azt jelenti, hogy a strandon teljesen megszűnnének a programok, de a hangos, hajnalig tartó buliknak minden- képpen végük. Mi szeretnénk megőrizni a város szórakoztató jellegét, de úgy, hogy a pihenésre is megmaradjon a lehetőség” – hangsúlyozta Balázs Árpád. 

 

A SZÍNVONAL GARANCIA

Bóka István balatonfüredi polgármester is a megfelelő kínálattal magyarázza, hogy a rossz idő ellenére összességében sikeres volt a szezon az önkormányzatnak. Igaz, a vá- ros két strandján 25 százalékkal csökkent a vendégek száma, de emelkedett a parko- lók bevétele, és az augusztus végéig mind a kurtaxa-, mind az iparűzésiadó-befizetés növekedést mutat az egy évvel korábbi nagyon jó eredményhez képest. A kurtaxánál ötszáza- lékos növekedést mértek, ami az idei díjeme- lés hatásától eltekintve a vendégéjszakaszám 2,5-3 százalékos növekedését jelzi.

„Az augusztus hozta a tavalyi adatokat, júliusban elmaradás volt a múlt évhez képest, a júliust megelőző időszak viszont jobb volt a 2013-asnál. Ha nincs a júliusi rossz idő, nagyon jó szezonunk lett volna” – véli a pol- gármester, aki szerint a kurtaxa-befizetések alapján jelentős eltérés figyelhető meg a kü- lönböző szálláshelytípusok idei forgalmában.

„Azok a szálláshelyek növelték a vendég- éjszakáik számát, amelyek magas szolgálta- tási színvonalat, komplex terméket kínálnak. Ezeknél nem annyira meghatározó a Balaton, mert rossz időben is tudnak megfelelő elfog- laltságot biztosítani a vendégeknek. Ugyan- akkor azoknál a helyeknél – kempingek, pan- ziók – inkább kisebb visszaesés látható, ahol a természet a fő attrakció.” Az önkormányzat az idén közvetlenül is bekapcsolódott a szál- lásüzemeltetésbe a Balatontourist Füred kempingjének megvásárlásával.

 

PROGRAM NÉLKÜL NEM MEGY

Az északnyugati Balaton-part településeit is keményen érintette az idei rossz időjárás, de a folyamatosan fejlesztett programkíná- latnak köszönhetően jó eredménnyel zárnak az idén is, mondta Gál Lajos gyenesdiási polgármester. A két strandot is működtető község plázsain a fürdőzők száma az idén 18 százalékkal maradt el az előző évitől, de a kiesést ellentételezi a kurtaxa növekedéséből származó plusz. Az idei szezon rendkívülinek számító 45 csapadékos napja ellenére azért tudták növelni a szálláshelyek forgalmát, mert a vendégek a rosszabb időben is megfelelő elfoglaltságot találtak. Egyik lehetőségként kí- nálkozott a sok múzeum és állandó kiállítóhely, ami a környéken található. Sok érdeklődőt vonzott a náluk működő első balatoni termelői és halpiac, ahol a kis-balatoni halak és a helyi termékek mellett zenei programok is voltak. Bevált az állandó garantált programok rend- szere is: a hét minden napján több lehetőség közül választhatnak a turisták a korongozástól a lövészeten át a szervezett túrákig. Végül idén nyáron minden korábbinál több egyedi rendezvényt tartottak a hétvégeken - sorolta a lehetőségeket Gál Lajos. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.