Szorosabbra fűznék a bolgár-magyar kapcsolatokat

Március 17-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására hazánkba érkezik Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter. Korábban a két külügyminiszter kétoldalú gazdasági vegyesbizottság létrehozásáról állapodott meg, amelyben szerepet kap a turizmus is. A Budapest és Szófia közötti közvetlen légi járat novemberi újraindítása jó hatással lehet a kétoldalú gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatokra

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kétoldalú turisztikai kapcsolatok mérlege magyar szempontból nézve negatív. Míg évente százezernyi magyar állampolgár látogat el Bulgáriába, addig a bolgár látogatók száma hazánkban ennek csupán egynegyede. A bolgárok főleg üzleti céllal érkeznek, vagy átutazók hazánkban. A magyar turisták főleg a bolgár tengerparti üdülőhelyeket keresik fel.

A magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat célul tűzte ki, hogy a magyar-bolgár közös történelmi és kulturális hagyományok újrafelfedezésével lendületet adjon a két ország közötti kulturális turizmusnak. Az elmúlt év októberében a bolgár szószóló javaslatot tett a parlamentben, hogy legyen bolgár-magyar barátság napja. Azóta a két ország parlamentje egyeztett a közös időpontra vonatkozóan. Ettől is remélik, hogy a két ország felhívja a figyelmet egymás kulturális értékeire.

Sajnos a múlt századi példamutató intenzív kulturális és irodalmi kapcsolatok a rendszerváltás után feledésbe merültek. Manapság a két ország fiataljai egyre kevesebbet tudnak arról, hogy az európai népek közül a bolgárokkal vannak a legrégebbi történelmi kapcsolataink. A magyarság a két nép történetének elmúlt háromezer évéből legalább két és fél ezer évet a bolgárok, illetve az előbolgárok szomszédságában, vagy velük közösen élték meg.

A bolgár önkormányzatok azon fáradoznak, hogy ezeket a kapcsolatokat a kulturális diplomácia eszközeivel újjáélesszék. Ennek érdekében konkrét javaslatokkal álltak elő mindkét ország turisztikai szakemberei számára.

Bolgár emlékhelyek Magyarországon

* A bolgár kulturális turizmus számára attrakció lehet a közel tizenegy évszázados bolgár jelenlét Magyarországon, illetve az olyan emlékhelyek, mint a Zalaváron található Cirill és Metód emlékhely, a Harkányi Katonai Temető vagy a Mohácsi Bolgár emlékmű.

* Idén indult el a Bolgárkertészek Útja című nemzetközi tematikus útvonal projektje, amely bemutatja Magyarországon a Makói Hagymamúzeumot, a Szentesi Helytörténeti Múzeumot, a bolgárkertészettel kapcsolatos magyarországi és budapesti piacokat, csarnokokat, köztük az európai hírű Nagycsarnokot, a halásztelki Bolgárkereket, a zuglói Bolgárkertész szobrot. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, hogy a magyar és bolgár kormány támogatásával Európai tematikus útvonallá nyilvánítsák. A bolgárkertészet magyarországi tevékenységéről ősszel kiállítást szervezünk a szófiai Balassi Intézetben, majd az egykori bolgár fővárosban, Veliko Tarnovóban, ahonnan a bolgárkertészet elindult Európába. A Magyarországra érkező bolgárkertészek nemcsak meghonosították az intenzív kertészeti kultúrát, hanem számos korábban ismeretlen zöldségfélét hoztak be hazánkba. Nekik köszönhető a paradicsom és a paprika elterjedése, szerepük volt a hungarikumnak számító szentesi paprika és a makói hagyma nemesítésében. A kádári rendszerben a magyarországi bolgár termelőszövetkezetek mintául szolgáltak a magyar szövetkezeteknek és a háztáji gazdaságoknak.

Magyar emlékhelyek Bulgáriában

* Várnai csata. A közép- és kelet-európai kereszténység összefogásának egyik legszebb példája volt, amikor az I. Ulászló és Hunyadi vezette seregek megpróbálták Bulgáriát felszabadítani, a törököt pedig kiűzni a Balkánról. Hunyadi János Jan vojvoda néven híresült el a bolgár népköltészetben. Idén lesz a nándorfehérvári csata 560. évfordulója. Ebből az alkalomból a bolgár önkormányzatok javasolják, hogy történelmi-kulturális útvonallá nyilvánítanák a Budapest (Rákosmező) – Szeged – Kolozsvár – Vajdahunyad - Vidin (Kossuth vidini levelei) – Várna – Szófia – Nis – Nándorfehérvár -Budapest útvonalat, és kérik, hogy vegyék fel a Juliánusz programba. 

* A Sumeni Kossuth Lajos Emlékház. A forradalom és szabadságharc leverése utána a magyar kormányzó közel másfél évet töltött el a bulgáriai Sumen (magyarul Sabla) városában. A Bulgária területén letelepedő 1848-49-es szabadságharcosok aktívan részt vettek a bolgár nemzeti megújulás kibontakozásában. Az erdélyi és magyar nyomdák mintegy 40 bolgár alapműnek számító könyvet nyomtattak ki cirill betűkkel. Továbbá a Kossuth-emigrációnak köszönhető Bulgáriában az első szimfonikus zenekar, a bolgár nemzeti színjátszás, az első mészárszékek, sörgyárak megalapítása. 

* Nagy László Emékház Szmolyanban. A költő, műfordító, publicista írót a bolgárok a „Rodopei magyarnak” hívtak. Mint ismeretes, jeles irodalmárunk elévülhetetlen érdemet szerzett a két ország irodalmi életében. Számos bolgár verset fordított magyarra, költészetére nagy hatással volt a bolgár népköltészet. 

Nagy László népi író és költő emlékháza Szmolyanban a tengerpartra vezető autópályáról letérve, Plovdivtól kétórányi úttal érhető el. Az út második fele hegyvidéki út sok hajtűkanyarral, de cserébe gyönyörű panoráma tárul elénk. Érintjük Pamporovo 1650 méter magasságban lévő síterepét, majd megérkezünk Szmolyanba, Bulgária legkisebb lakosságú megyeszékhelyére. Érdemes a városból csillagtúrát szervezni a közeli Zlatogradra, és Siroka Laka festői szépségű kisvárosokba. Az ökoturisták számára igazi csemegét nyújt az Arda folyó völgye.

Aki a Rodope hegységet választja utazási célul, nem kell lemondania a tengerparti üdülés lehetőségéről. A hegység déli lejtőin leereszkedve, Zlatogradtól délre, kétórányira elérjük a görög várost, Xantit és csobbanhatunk az Égei tengerben. A Rodope az Égei tengerrel összekötve ideális hegy-tenger kombináció lehet.

A Bolgár Országos Önkormányzat a testvérvárosi kapcsolatokban rejlő turisztikai lehetőségekre is szeretné felhívni a hazai szakma figyelmét. Javaslata szerint a nemzeti turisztikai marketing a már meglévő testvérvárosi és kulturális kapcsolatokon keresztül közvetlenebb és költséghatékonyabb módon érheti el a hazánk iránt érdeklődő kulturális turistákat. A hazai nemzetiségek több mint száz külföldi várossal ápolnak testvérvárosi kapcsolatokat, ezekre lehetne rászervezni workshopokat, bemutatókat, anyanyelven kibocsátani szóróanyagokat.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.