Tavaszváró mini-SVÉT fantasztikus ízekkel

A tavaszt ugyan még csak a napsütés, no meg a benti színes virágok idézték, a hőfokok kevésbé, mégis kiváló hangulatban és folyamatos telt házzal zajlott február 23-án a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.

Az éttermek most is visszatértek a nívós vidéki vendéglátóhelyeket tömörítő szerveződés születésének helyszínére, a szigetmonostori Rosinante Fogadóba, ahonnan 2012-ben indult az immár 16 tagot egyesületi formában összehozó SVÉT.

Február utolsó szombatján a balatonszemesi Kistücsök, a noszvaji Nomád Hotel, a pannonhalmi Viator, az egri Macok, a legújabb csatlakozó, a hosszúhetényi Almalomb, valamint a házigazda, a Rosinante szakácsai mutatták meg idei ikonikus ételeiket, amelyekhez a kis pincészetek kézműves borai jól csúsztak.

A résztvevők kóstolhattak itt többek közt liba-rament, pisztrángos udon levest, véreshurkát édesburgonya-krémmel, samosát korianderchutney-val és házi tahinivel, hetényi töltött káposztát, vaddisznó pecsenyét mogyoróolajos burgonyapürével és feketegyökérrel, vagy vegatariánus fogásként zöldséges golyókat kukorica-lepénnyel. Az édesszájúak desszertként kérhettek levendulás mille-feuille-t, csokoládés sós karamell desszertet som-habbal vagy épp túrógombócot. Aki pedig “elvitelre” szeretett volna finomságokat, sajtok, sonkák, kolbászok és mézek széles választékából válogathatott.

És amíg a felnőttek szórakoztak, a gyerekeket gasztro-játszóház várta, ízfelismerő játékkal, vicces ételfotókat felvonultató memóriakártyákkal vagy éppen alapanyagokat mintázó színezőkkel - hiszen a szervezők számára nagyon is fontos a jövő vendégei ízlésének formálása.

Az esemény házigazdái pedig szívesen kalauzolták körben a vendégeket a Rosinante Fogadóban, amely leginkább esküvő-helyszínként népszerű - évente nagyjából 50 frigy köttetik itt. A mesterszakács nagypapa és könyvtáros nagymama egymásra találását jelzi, hogy a vintage stílusú épületben a folyosókon könyvespolcokat találni, és nincs két egyforma szoba.

A SVÉT tagok legközelebb az immár hagyományos Hú!SVÉT-en találkoznak a vendégekkel Palkonyán, április 27-28-án, az éves őszi SVÉT-nek pedig idén a rácalmási Jankovich Kúria ad majd otthont.


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?