hirdetés
hirdetés

Tibolddaróc, ahol még a kútból is bor folyik

A Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon valaha pincelakásokban éltek a helyiek, akiken még Mikszáth Kálmán igyekezett segíteni. A falu most a turizmusban látja a jövőt, ebben központi szerepet játszanak a térség borai.

hirdetés

A mezőgazdaság mellett az idegenforgalom lehet a falu jövője a Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon – fogalmazott a Turizmus Online-nak a polgármester, Dósa József. A völgyben lévő település fölött emelkedő domboldal pincéivel és egykori pincelakásaival igazi turisztikai látványosságnak számít.

Az Árpád-kori település az egykori várkapitányról, Tiboldról kapta a nevét. A daróc pedig – a kutatások szerint – a királyi solymárok nevéből ered. Ha végigsétálunk a domboldalon, akkor elénk tárul a falu szépséges panorámája. A tetőn az elmúlt években kilátót építettek, ahonnan jól rálátni a település házaira, tornyaira. A közelben kapott helyet Szent Donát szobra, a szőlészek és borászok védőszentjének megmintázott alakja.

A kilátóból elénk tárul Tobolddaróc panorámája (Fotó: Mentusz Károly)
A kilátóból elénk tárul Tobolddaróc panorámája (Fotó: Mentusz Károly)

Akikért Mikszáth Kálmán járt közbe

Ebben a hangulatos környezetben legalább négyszáz pincét találni, amelyek hordóiban jó minőségű fehér- és vörösborokat tárolnak. A valamikori pincelakások ma már üresek, inkább a nemes nedűk elhelyezésére szolgálnak. A história szerint az ott lakó családok egykori sanyarú helyzetén Mikszáth Kálmán, a neves író, egykori országgyűlési képviselő igyekezett segíteni. Azért járt közbe az illetéseknél, hogy a barlanglakások lakói méltó környezetben, új otthonokra találhassanak. Ezt viszont az író már nem érhette meg, mert csak jóval a halála után, az 1930-as évek második felében valósult meg a kérése. Ekkor 40 család költözhetett új házba lenn a faluban, mint akkoriban mondták: "Mikszáth-falvára."

A ma több mint 1400 lakosú Tibolddaróc a Bükki Borvidék központja. A falu határán belül 330 hektár szőlőt művelnek a vállalkozók. A pincékben pedig kiváló borokat – többek között – olaszrizlinget, leánykát, zenitet, medinát, kék oportót, cabernet-t és szürkebarátot készítenek, illetve kínálnak a turistáknak. Egy vállalkozó különlegességként pezsgőt is gyárt, amelyeket palackokba töltve értékesít.

A volt pincelakások a tibolddaróci dombon (Fotó: Mentusz Károly)
A volt pincelakások a tibolddaróci dombon (Fotó: Mentusz Károly)


Az egyik vállalkozás a hazai borvidékek termékeit mutatja be (Fotó: Mentusz Károly)
Az egyik vállalkozás a hazai borvidékek termékeit mutatja be (Fotó: Mentusz Károly)


Egy régi borospince belseje Tibolddarócon (Fotó: Mentusz Károly)
Egy régi borospince belseje Tibolddarócon (Fotó: Mentusz Károly)

Borvidék és borrend a Bükkben

A Bükk déli részén találni a hegységről elnevezett borvidéket, ahol 1750 hektáros a szőlőterület. A termővidék azonban ennél sokkal nagyobb, 17.600 hektáron terül el. Itt az éghajlat elsősorban a fehérborok termelésének kedvez, de kiváló vöröseket is érlelnek. A Bükki Borvidékhez jelenleg 23 település tartozik, és valamennyit Borsod megyében találni. Az itt készült italok – a szakmai vélemények szerint – általában elegáns savtartalmúak, vékonyak és gyümölcsösek. Nyaranta a Bükkvinfest néven elnevezett versenyen mérik össze a termelők a vidék borait, azok minőségét. Dósa József elmondta, hogy nemrég választották meg Tibolddaróc idei borát, a 2015-ös Bükki Cabernet Sauvignont.

Mindemellett azt is megtudtuk, hogy immár csaknem két évtizede – 1996 májusában – alapították meg a Szent Márton Borrendet. Ezt azzal a céllal hozták létre, hogy a rend tagjainak közreműködésével a turisták minél szélesebb körével ismertessék meg a borvidék jelentőségét és termékeit.

Színes kiadványt készítenek

Egyébként az elmúlt években is komoly erőfeszítéseket tettek a faluban a turizmus fejlesztésére. A hagyományt folytatva ennek egyik állomásaként július 26-27-én rendezik meg a Nyitott pincék főzőfesztivált. A tavalyi találkozón több száz érdeklődő vendéget fogadtak. A mostani pedig további látványokban gazdagnak ígérkezik. Ekkor adják át a pinceoldalon épített szabadtéri színpadot, amely a jövőben a kulturális események központja lehet Tibolddarócon. Ezúttal színházi előadást tartanak az új helyszínen, ahol a miskolci és a győri színház művészei lépnek fel.

Az idén első ízben rendeztek jótékonysági bált „Az év bora és az év süteménye Tibolddarócon” címmel. Ennek bevételét a turizmus fejlesztésére fordítják. Az összegből olyan színes kiadványt készítenek, amely a falu nevezetességeit és a nyitott pincéket mutatja be. A következő pedig már egy szélesebb körű, sok fotóval illusztrált tájékoztató prospektus lesz a településről. Hamarosan filmet is forgatnak a falu életéről, a nevezetességekről azzal a céllal, hogy ennek segítségével is még többen ismerhessék meg település életét.

Látványosságokat ugyanis találnak a vendégek Tibolddarócon. Így például a Kács-patak mentén épített szabadidőközpontot, amely olyan közösségi tér, ahol különféle rendezvényeket tartanak. A helyi civil szervezetek különböző eseményekre invitálják ide az érdeklődőket. Az egyik vállalkozó pedig, aki a pincéje fölött szálláshelyeket is alakított ki, nemrég egy arénát is épített, ahol konferenciákat, családi rendezvényeket tartanak. Ezek mellett a pincesoránál éttermet is találnak a vendégek, ahol jó ízekkel várják őket. Szintén egy vállalkozó pincéjében a hazai borvidékek legjobb palackos termékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ebben az épületben pincét és szálláshelyeket talál a vendég (Fotó: Mentusz Károly)
Ebben az épületben pincét és szálláshelyeket talál a vendég (Fotó: Mentusz Károly)


Közösségi rendezvénytér a falu közepén (Fotó: Mentusz Károly)
Közösségi rendezvénytér a falu közepén (Fotó: Mentusz Károly)

Múzeum, régi paraszti eszközökkel

Tibolddaróc jeles nevezetességei közé tartozik a kívülről szépen felújított műemlék római katolikus templom, amelyet Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek fel. Emellett a falu másik pontján áll az ugyancsak műemlék református templom. A feljegyzések szerint a XVIII. század végi rokokó stílusban formázták meg a Nepomuki Szánt János szoborcsoportot. De van egy borkút is a faluban, ahol a kiemelkedő ünnepeken fehér- és vörösbor-különlegességeket kóstolhatnak a vendégek. Érdekességnek számít a falu egy részét körülölelő erdők közepén látható hatalmas méretű kőhodály, ahol valamikor juhokat és kecskéket tartottak. Sokan meglátogatják az úgynevezett Sza-Bor Házat is, amelyet Szabó János, a falu egykori alpolgármestere vásárolt és rendezett be. A faluvezető szenvedélyesen gyűjtötte a néprajzi anyagokat, ennek köszönhető, hogy a ház ma múzeum. Az udvarán és a helyiségekben régi paraszti eszközök, illetve más tárgyak is láthatók.

A felújított katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)


A tornyos református temlplom (Fotó: Mentusz Károly)
A tornyos református temlplom (Fotó: Mentusz Károly)


Borkút, a háttérben pincékkel (Fotó: Mentusz Károly)
Borkút, a háttérben pincékkel (Fotó: Mentusz Károly)


A  Sza-Bor-Ház, ma múzeum (Fotó: Mentusz Károly)
A Sza-Bor-Ház, ma múzeum (Fotó: Mentusz Károly)


Néprajzi tárgyak a ház udvarán (Fotó: Mentusz Károly)
Néprajzi tárgyak a ház udvarán (Fotó: Mentusz Károly)

Túrák, tanösvények, információs táblák

Tibolddaróc első számú vezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a következő négy évben továbbfejlesztik a turizmust a településen. Céljuk, hogy növeljék a vendégéjszakák számát. Jelenleg egyszerre hatvan érkezőt tudnak elszállásolni. Elsősorban a pincészetekre, a jó minőségű bükki borokra alapozzák a hely idegenforgalmát. A faluban sportegyesület is működik, amelyet turisztikai szakosztállyal szeretnének bővíteni. Túrákat szerveznek és tanösvényeket alakítanak ki, erre a Bükk-hegység közelségét igyekeznek kihasználni. A vendégek tájékoztatására pedig információs táblákat helyeznek el. Ezekkel a nevezetességre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Jelenleg két idegenvezető tevékenykedik Tibolddarócon, akik igény szerint végigkalauzolják és bemutatják a falu nevezetességeit a vendégeknek.

Azt is tervezik, hogy a pincékkel teli domboldalon nyilvános illemhelyet építenek, emellett az anyagi lehetőségek alapján pihenő- és szórakozóhelyeket is kialakítanak.

Hordó és térképes tábla a falu központjában (Fotó: Mentusz Károly)
Hordó és térképes tábla a falu központjában (Fotó: Mentusz Károly)


Szalonnasütőhely turstáknak a faluval szemközti dombbon (Fotó: Mentusz Károly)
Szalonnasütőhely turstáknak a faluval szemközti dombbon (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!