hirdetés
hirdetés

Tízezren voltak kíváncsiak az uniós fejlesztésekre

A nyár első igazán forró napján több mint 10.000 ember kereste fel azon látványos kulturális, közlekedési, szabadidős, vagy éppen ipari, tudományos jellegű fejlesztések helyszínét, melyek az Új Széchenyi Terv keretében valósultak meg. Az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött elnevezésű programot idén második alkalommal, szombaton rendezték meg az ország több mint 60 pontján. 

hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal meghirdetett idei első nyílt napjához, márciusban még közel 30 helyszín csatlakozott, azonban a sikeren felbuzdulva júniusban már több mint 60 fejlesztés nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A nagy sikerhez természetesen a jó idő, valamint az iskolai szünidő első napja is hozzájárult, így az érdeklődök főleg a szabadtéri programokra, gyógyfürdőkbe és kulturális helyszínekre látogattak el.

„A magyarországi fejlesztéseket nagyon nagy mértékben határozzák meg az európai uniós források. Az így létrejött eredmények pedig tényleg hatással vannak a mindennapi életünkre, amitazonban nagyon sokszor elfelejtünk, hiszen nem látjuk, hogy mi van mögötte. Az Uniós Fejlesztések nyílt napjával ezt próbáltuk közelebb vinni az emberekhez, ami a nagy érdeklődést tekintve sikerült is” – mondta el Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

A fővárosban a leglátogatottabb beruházás a 4-es Metró Kálvin téri állomása volt: 400 érdeklődő mehetett le közel 25 méterrel a felszín alá, ahol az Uniós Fejlesztések nyílt napja keretében szakmai kíséret mellett ismerhették meg a metróállomás építésének főbb paramétereit és módját, ráadásul a peronról az új metró alagútjaiba is bepillanthattak a vállalkozó szelleműek.

Természetesen a vidéki, uniós forrásból fejlesztett látnivalók is sok érdeklődőt vonzottak a nyílt napon. Országszerte több kulturális intézmény is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, közülük az Esterházy-kastély, a Korda Filmstúdió, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és a Vásárhelyi-Bréda Kastély második alkalommal vett részt a programban, azonban még így is a legnépszerűbb helyszínek között szerepelt. Gyulán az Erkel Emlékház, Kecskeméten a Gyűjtemények háza, Szegeden az Art Hotel, Szombathelyen pedig az IseumSavariense Régészeti Műhely és interaktív múzeum várta különleges kiállításokkal az érdeklődőket.

Igen tartalmas kikapcsolódásban volt része a gyógy- és wellness fürdőkbe, Makóra, Szarvasra, Tiszakécskére, Bogácsra, Bükfürdőrevagy éppen Zalakarosra látogatóknak, de az aktív kikapcsolódásra vágyók is megtalálták a számukra legmegfelelőbb programot, hiszen ellátogathattak a Maros partján lévő kalandparkba, vízisíelhettek Hejőkeresztúron vagy lovassportokkal ismerkedhettek meg a salgótarjáni Ponyi-pusztán.

Sokáig sorolhatnánk még azokat a kalandparkokat, szállodákat és erdei iskolákat, múzeumokat és kiállítóközpontokat, amelyek a nyílt nap alkalmából ingyenesen voltak látogathatók. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szándéka szerint legközelebb jövőre, az Európa-napon, május 9-én nyitják meg újra a kapuikat az egyes helyszínek, majd pedig minden évben, annak érdekében, hogy a lakosság minél nagyobb része ismerhesse meg az uniós fejlesztéseket.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai