hirdetés
hirdetés

Törökkori épületmaradványra bukkantak az egri Dobó tér alatt

A kedvező téli és kora tavaszi időjárást kihasználva a határidőnek megfelelően haladnak a turisztikai szempontból is oly fontos egri belvárosi rekonstrukció munkálatai. Az 5,4 milliárd forint költséggel megvalósuló beruházás központi része a nemzetközi hírű Dobó tér felújítása.

hirdetés

Az ezen a téren létrehozásra kerülő szökőkút gépházának és alapozásának munkálatai során törökkori épület maradványára bukkantak - mondta a Turizmus Online-nak Halász Ágoston, az Egri Dobó István Vármúzeum régésze. Elkezdték a feltáró munkát, melynek során egy tímárműhely cserző- és áztató gödrei, valamint két faszerkezetes épület nyomai kerültek elő. A Dobó tér környezetében egyébként legutóbb csaknem fél évszázaddal ezelőtt folytattak érdemben régészeti kutatásokat.

Városháza és templom a Dobó téren (Forrás: Wikipedia)
Városháza és templom a Dobó téren (Forrás: Wikipedia)


Van még feltáratlan része a leletnek

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a most megtalált háznak csak egy része került elő és legalább kétszer-háromszor ekkora maradványa még a föld alatt rejtőzik. Ennek a legfelső padlószintjére a jelenlegi burkolat alatt alig több, mint fél méterre találtak rá. Az épületből a nagy számú, kora újkori kerámián kívül XVI. századi kályhacsempék, balták, továbbá egy rozettás mintájú bronz ruhadísz került elő. A bőrkikészítő műhely feltárásán jelenleg is dolgoznak.

Az úgynevezett cserzőgödrökből eddig törökkori lábbeli talpakat, láncing maradványt, továbbá fából készített használati tárgyakat, aranyozott ruhadíszt, épségben megmaradt tintatartót és egy összeállítható festett üvegedényt emeltek ki. Ezek mellett sok mázas kerámiát és állatcsontokat is találtak. A most előkerült emlékek alapján a szakértők különösen kiemelik a Dobó térnek és környékének fontosságát a XVI-XVII. századi Eger kutatásában. A megtalált törökkori értékeket egyébként a tudományos feldolgozásuk után kiállítás keretében ismerhetik majd meg az egriek és a hevesi megyeszékhelyre látogató turisták.

Megújul a Dobó utca, bővül a sétálótér

Tuza Róbert, az egri polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Dobó téri munkákkal párhuzamosan a szomszédos Végvári vitézek terén is megkezdik a közművek cseréjét. Itt kap majd helyet Kisfaludi Stróbl Zsigmond híres alkotása, a Végvári vitézek szobra.

A Végvári vitézek szoborcsoport felújítása Egerben (Fotó: Komka Péter, MTI)
A Végvári vitézek szoborcsoport felújítása Egerben (Fotó: Komka Péter, MTI)


A városházát is felújítják és az udvarán új épületrészt alakítanak ki, ahol közösségi termet is létesítenek. A tervek szerint a Dobó térről két újabb teret nyitnak, a már említett Végvári harcosokét, valamint a Gárdonyi Géza teret, ahol a világhírű író szobrát is elhelyezik. Ezzel a belváros közepén összesen öt tér szolgálja majd a sétáló turistákat. A várhoz vezető Dobó utcát is felújítják, valamint a várfalsétány kialakításának előkészítését is megkezdték. A nagyszabású munkálatokat az idei év végére fejezik be.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk