Tosca, Sába királynője és a Jézus Krisztus, szupersztár

A Liszt és Dante című margitszigeti koncerttel kezdődik június 12-én a Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programmal várja a közönséget. Műsorra tűzik a Sába királynője és a Tosca című operát, valamint a Jézus Krisztus szupersztár című musicalt is.

A 11. Budapesti Nyári Fesztivál minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja mintegy három hónapon át a közönséget. A Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon minden korosztálynak, a fővárosiaknak és a Budapestre látogató hazai és külföldi vendégeknek is kínálnak programot - mondta Bán Teodóra, a fesztivált rendező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Mint hozzátette, a fesztivál programjának összeállításakor mindig figyelembe veszik az aktuális évfordulókat, így idén Dantéhoz, Carl Orffhoz és Goldmark Károlyhoz kapcsolódó művek szerepelnek a fesztiválon. A Margitszigeten a szezont a Liszt és Dante című koncerttel nyitják, amelyen a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli. Az idei operabemutató a 100 éve elhunyt Goldmark Károly Sába királynője című műve lesz, amelyet július 3-án és 5-én láthat a közönség.

A nemzetközileg is számon tartott, ám ritkán játszott művet a Magyar Állami Operaházzal közös produkcióként, Káel Csaba rendezésében mutatják be a kőszínházi premiert megelőzve a Margitszigeten. Carl Orff születésének 120. évfordulóján, július 10-én táncjátékokat láthat a közönség nagyzenekari kísérettel: a zeneszerző legismertebb műve, a Carmina Burana mellett ez alkalommal a Catulli Carminát is bemutatják a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével - mondta Bán Teodóra.

Az igazgató kitért arra, hogy az egyik legnépszerűbb Puccini-operát, a Toscát is műsorra tűzik augusztus 7-én és 9-én neves külföldi énekesekkel: a címszerepben Béatrice Uria-Monzon francia mezzoszoprán lép fel, Cavaradossit a chilei tenor, Giancarlo Monsalve alakítja. A produkció rendezője Nagy Viktor, a karmester Kesselyák Gergely.

Mint mondta, világzenei koncerttel is várják a közönséget: augusztus 22-én a Gipsy Kings alapítójának együttese, a 12 tagú Chico & The Gypsies érkezik Budapestre. Vive la France! címmel szimfonikus filmzenekoncerten emlékeznek Edith Piaf születésének 100. évfordulójára, az idei musicalbemutató pedig a Jézus Krisztus szupersztár lesz.

A Honvéd Táncszínház a Benyovszky című táncjátékkal lép fel, és készül egy új éjszakai cirkusz-színházi revü is, amely a francia Moulin Rouge világát idézi meg. A fesztivál másik helyszíne, a Városmajori Szabadtéri Színpad szintén június elején nyit a fesztivál saját produkciójával, a Halálos tavasz című Zilahy Lajos-regény színpadi adaptációjával.

A városmajori színpadon ezúttal is megrendezik a vidéki és határon túli teátrumok előadásait felvonultató színházi szemlét: az idei évadban bemutatott előadások közül 8-at válogatnak be a programba, a produkciókat zsűri értékeli, a díjakat szeptemberben adják át. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a színházi és táncprodukciók, koncertek mellett kiállítások, ingyenes családi programok és gyerekszínház is várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztiválon.

Kiemelte, hogy a jegyértékesítést februárban az Early Bird elnevezésű játékos kampánnyal indították el, amelynek keretében a következő négy hónapban kedvezményes jegyekhez juthatnak a nézők. Februárban például 40 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a már meghirdetett 5 produkcióra az érdeklődők, a legkorábban vásárlók színházi hajójegyet is kapnak ajándékba. A programkínálat bővülésével a kedvezmények csökkennek: márciusban 30, áprilisban 20, májusban 10 százalékos lesz a kedvezmény mértéke. "

Budapest a négy évszak és a kultúra fővárosa" - vallja Bán Teodóra, aki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetőjeként a kulturális és programturizmus területen a legtöbbet kívánja tenni a fővárosért, az idelátogató vendégek minőségi és tartalmas kiszolgálásáért.

A Szabad Tér Színház folyamatban lévő igazgatói pályázatáról Bán Teodóra elmondta: a szakmai bizottság február 3-án hallgatta meg egyedüli pályázóként, és 100 százalékos támogatottsággal javasolta ismételt kinevezését. A döntést a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés hozza meg várhatóan szerdai ülésén.

Forrás: MTI


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?