hirdetés
hirdetés

Látványosság az eltűnt Fátyol-vízesés is

A nyár eddig eltelt részében Szilvásváradra látogató turisták közül többen szóvá tették csalódottságukat, hogy nem láthatták igazi pompájában a szalajka-völgyi Fátyol vízesést, mert annak az alsó része teljesen kiszáradt. A helyi idegenforgalmi szakemberek viszont a vízesés jelenlegi állapotára igyekeznek ráirányítani a vendégek figyelmét, amely önmagában is különös természeti jelenség.

hirdetés

Hazánk egyik legvonzóbb turisztikai látványossága a tizenhét méter hosszú mészkőtufagátból álló, teraszokon lezúduló szalajka-völgyi vízesés, amely jelenleg a megszokottól eltérő képet mutat.

Jung László, az Egeredő Zrt. vezérigazgatója a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az elmúlt időszak tartósan aszályos időjárása okozta ezt a változást. A tavaly őszi szárazság közepette csak csordogált a vízesés és a télen is a szokásostól kevesebb hó esett. Az így kialakult tartós aszály következtében pedig csaknem teljesen elapadt a közkedvelt vízfolyás. A nyári nagy forróság miatt a talaj minden nedvességet elnyelt, emiatt nem maradt víz a mederben. Ebben a helyzetben az ugyancsak ismert Szalajka-forrásból is eltűnt a víz.

A kiszáradt Fátyol-vízesés
A kiszáradt Fátyol-vízesés

Az Egererdő első számú vezetője arra is utalt, a karsztvizek sajátossága, hogy a kisebb vízhozam esetén a föld alatti víznyelők egy barlangrendszerbe vezetik le a patakok vizét, ami egy másik ponton ismét a felszínre tör. Így történik most a Szalajka-völgyben is. A jelenség pedig nem egyedi, már többször előfordult hasonló, de arra ritkán volt példa a Fátyol-vízesés alsó kétharmada teljesen kiszáradt. A vezérigazgató véleménye szerint tartósan csapadékos napok hatására viszont ismét feltöltődnek a medencék és helyreállhat a rend a vízesésnél.

A kiszáradt vízesés érdekes látnivaló

A kialakult helyzetről megkérdeztük Dudás Tamást, a Szilvásvárad TDM menedzserét is, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a Fátyol-vízesés ugyan nem a szokásos képét mutatja, de így is érdekes és figyelemre méltó természeti jelenség, amit érdemes megtekinteni. Emellett sok olyan érdekességet is ajánlanak a turistáknak, melyek révén kikapcsolódhatnak és megismerhetik Szilvásváradot, illetve a Szalajka-völgy színes világát. Így - többek között - a kalandparktól az erdőtörténeti múzeumig, a pisztrángos tavaktól a híres lipicai ménesig sok minden szerepel a palettán.

A pisztrángos tóban van elég víz
A pisztrángos tóban van elég víz

A szakember arra is utalt: a kiszáradt Fátyol vízesés nem egyedi jelenség, volt már ilyen, és az időjárás függvényében máskor is előfordulhat. Ezért a mostani állapotot átmenetinek tekintik. Ugyanakkor bíznak abban, hogy ha csapadékosabb lesz az ősz és a tél, akkor jövőre minden bizonnyal újra a régi fényében csodálhatják majd meg a turisták az országos hírű vízesést. A mostani nyár eddig eltelt része száraz, meleg volt, amely sokaknak nyújtott lehetőséget kirándulásokra. Így többféle turisztikai attrakciót ismerhettek meg azok, akik Szilvásváradot és környékét választották úti céljuknak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk