hirdetés
hirdetés

Új fővárost épít Egyiptom

Az egyiptomi nagy beruházásról, a Szuezi-csatorna átépítéséről már ez év elején is hallottunk, kétségtelen meglepetés azonban a nemrég bejelentett hír, mely szerint új fővárost építenek a jelenlegitől keletre a Vörös-tengerig érő sivatagos részen.

hirdetés

A Sarm-es-Sejkben tartott gazdasági konferencián Egyiptom részéről Mosztafa Madbuli lakásügyi miniszter tartott sajtótájékoztatót, melyben részletezte az állami és a közigazgatási, valamint a diplomáciai szervezetek átköltöztetését.

Egyelőre még homály fedi az új város nevét, mely 5-7 év alatt készül el. A 42 milliárd dollárosra (kb. 12 ezer 260 milliárd forint) tervezett projekt lett hivatott arra, hogy a jelenlegi 18 millió lakosú Kairót élhetőbbé tegye. A jelenlegi főváros ugyanis krónikusan túlnépesedett, a számítások szerint 2050-re már elérheti az akár a 40 milliót is a lakosok száma. Az új városban körülbelül 5 millió lakos élne, és a középületek mellett a megfelelő egészségügyi, kereskedelmi, közlekedési és szórakozási infrastruktúrát is megteremtenék.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő és Mohamed bin Rásid Ál Maktúm dubaji emír közösen biztosította a helyi vallási szervezeteket arról, hogy az új fővárosból nem fognak hiányozni a megfelelő vallási központok sem. A mielőbb megindítandó munkákat az emír maga felügyeli majd.

Szakmai körök bizonyos szkepticizmussal figyelik a nagy lendületű indulást, mivel a túlzottan szövevényes egyiptomi adminisztráció miatt már eddig is sok projekt van késés alatt.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk