hirdetés
hirdetés

Újabb átkelő a magyar-szlovák határon

Út köti össze hétfőtől a történelmi Abaúj két települését, Kékedet és a szlovák oldalon lévő Abaújnádasdot. 

hirdetés

A több mint kétmillió eurós (588 millió forint) beruházás átadásán Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár azt mondta: a következő hét évben megduplázódik a magyar-szlovák határon átívelő közlekedési kapcsolatok száma.

A határátkelő átadási ünnepségén a Miniszterelnökség államtitkára úgy fogalmazott, hogy mára Közép-Európa vált Európa legígéretesebb térségévé, és ebből Magyarországnak is a legtöbbet kell profitálnia.

Mint mondta, ennek eléréséhez jó néhány versenyhátrányt kell még leküzdeni. Ilyen hátrány az, hogy Magyarország államhatára rendkívül ritkán átjárható, emiatt a határ az összekötés helyett inkább elválaszt. Egész térségek fejlődése látja ennek kárát - jelentette ki, megemlítve, hogy Magyarország határán átlagosan 25 kilométerenként található átkelő, miközben Nyugat-Európában akad olyan határszakasz, ahol másfél kilométerenként át lehet kelni.

Szólt arról, hogy ezen versenyhátrány megszüntetése érdekében a kormány országos fejlesztési programot indít. Ennek keretében mintegy 130 milliárd forintból 115 közúti kapcsolat létesül. Mint mondta, Szlovákia Magyarország öt legfontosabb kereskedelmi partnereinek egyike, a határ mindkét oldalán lévő 15 kilométeres sávban összesen mintegy 900 településen több mint két millióan élnek.

Új utak építése a magyar-szlovák határon éppen ezért kiemelten fontos nemzetgazdasági érdek - mondta a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök július 2-án állapodott meg szlovák kollégájával, Robert Ficóval a két ország történelmének legnagyobb közös infrastruktúra-fejlesztési programjáról, arról, hogy hét év alatt a magyar-szlovák határon megduplázódik az átkelőhelyek száma, főként uniós forrásból.

Ebben a programban a negyedik a Kéked és Abaújnádasd közötti átkelő. Korábban a Győr-Sopron-Moson megyei Dunaremeténél és a Komárom-Esztergom megyei Lábatlannál indult el a kompközlekedés, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zemplénagárdnál pedig augusztusban adták át az utat - tette hozzá.

Kékedről szólva Szijjártó Péter elmondta, ugyan légvonalban a két település közötti távolság alig négy kilométer, ám eddig az ötszörösét kellett megtenni annak, aki a szomszédos községbe akart átmenni. Ez az emberi kapcsolatoknak sem tett jót, és a térség vállalkozásainak is rendkívüli nehézséget jelentett - jelentette ki az államtitkár.

A magyar-szlovák határon átívelő közlekedési kapcsolatok bővítésének legalább a fele Borsod-Abaúj-Zemplén megye 282 kilométeres határán épül meg.

A Kéked és Abaújnádasd közötti mintegy öt kilométeres út magyar szakasza a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében készült el. A több mint kétmillió eurós költségből 1,7 millió euró (500 millió forint) az uniós támogatás.

(forrás: Turizmus Online, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk