hirdetés
hirdetés

Újra hajózható a Nílus Kairótól Asszuánig

Az egyiptomi kormány hosszú évtizedek után a napokban újra engedélyezte a folyami hajózást a Nílus teljes hosszában Kairótól Asszuánig.

hirdetés

A közel 1000 kilométer hosszúságú folyószakasz teljes hosszán az Egyiptomi turisztikai Hivatal adatai szerint utoljára az 1980-as években lehetett végighajózni. Később a Nílus-völgyében a biztonsági helyzet, illetve a kiszámíthatatlan vízmélység miatt megtiltották a turistahajók közlekedését – értesült a brit travel weekly.

A biztonsági helyzet javulása és több öntözési projekt befejezése után döntött úgy az Egyiptomi Turisztikai Minisztérium, hogy újra lehetővé teszi a turistahajók számára a közlekedést a teljes folyószakaszon. Mostanáig a nílusi hajóutas programok a Luxor és Asszuán közötti 250 kilométeres részre korlátozódtak.

 

Számítások szerint a Kairó-Asszuán szakaszon végighajózni 16 napot vesz majd igénybe. A turisták ezentúl olyan – tőlük immár évtizedek óta elzárt – látnivalókat is megtekinthetnek az út során, mint Beni Hassan mészkősziklákba vájt síremlékei a Nílus keleti partján, Akhenaten király egykori fővárosa, Amarna, Sohag vörös és fehér kopt kolostorai, illetve az Osiris-kultusz központjának számító Abydos.

A hírrel kapcsolatban megkerestünk néhány Egyiptommal foglalkozó tour-operátort. Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun ügyvezetője elmondta, hogy a pozitív hírnek megfelelően bővíteni szándékoznak nílusi hajóút-kínálatukat. A konkrét programokat szeptember 15-én, téli árualapjuk bemutatásakor hozzák nyilvánosságra. A folyó teljes szakaszának megnyitása a turisták előtt a téli szezonra ideális döntés volt – nyilatkozta az ügyvezető.

Meglepő, de jó hír - kommentálta az információt Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője. Véleménye szerint a bejelentés komoly érdeklődést gerjeszthet idehaza. A 16 nap ugyan kicsit hosszúnak tűnik, a magyar piacon rövidebb utakra van inkább igény. De igazi különlegességnek számít az útvonal, hiszen legalább 30 éve nem járt turista ezen a szakaszon. Ugyanakkor mielőtt a forgalom ténylegesen beindulna, fejleszteni kell a turisztikai infrastruktúrát (utak, mosdók, st.b) mind a kikötőkben, mind a látnivalóknál, hívta fel a figyelmet Zám Tibor. Hozzátette, hogy a Nasszer-tavon is járnak hajók, majdnem Szudánig le lehet menni, csak a gát miatt Asszuanban hajót kell cserélni. Így viszont tulajdonképpen a Nílus-deltától Szudánig végig lehetne hajózni, gyakorlatilag a folyam teljes egyiptomi szakaszán. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk