Újra lesz közvetlen légi járat Szentpétervárra

Április 28-tól heti két járatot indít Szentpétervár és Budapest között a UTair orosz légitársaság.

Az elsősorban Oroszország nyugat-szibériai részén aktív UTair (ejtsd: "Juter") Boeing 737-500-as típusú gépei szerdán és vasárnap érkeznek Budapestre a Néva-parti városból, ami egyformán kényelmes menetrend a városlátogató turistáknak és az üzletemberek is.

A UTair gépei helyi idő szerint 12.20-kor szállnak fel Szentpétervár pulkovói repülőteréről, hogy a Baltikumon és Lengyelországon keresztülrepülve érjék el Budapestet. A Boeing 737-500-as típusú gép budapesti idő szerint 14.40-kor indul vissza, hogy 2óra 40 perces repülés után érkezzen Oroszország második legfontosabb nagyvárosába.

A UTair elődje eredetileg a tyumenyi földgázlelőhely légiközlekedési összeköttetésének biztosítására jött létre Hanti-Manszijszkban, az Uráli kormányzóság területén.

A UTair jelenleg 67 gépes flottát üzemeltet, amelynek gerincét a Boeing 737-500-asok illetve az ATR 42/72 gépcsalád repülői alkotják.

„A Budapest Airport számára különösen fontos, hogy ismét lesz légi összeköttetés a magyar főváros és Szentpétervár között.” – hangsúlyozta Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hozzátette: „Az orosz piac hagyományosan jelentős tényező a számunkra, ráadásul Szentpétervár egyre fontosabb célpont mind az üzleti utazók, mind a turisták számára.”

Mit kell tudni a UTair-ről?

A Vnukovón bázisrepteret üzemeltető társaság dinamikusan növeli forgalmát. Naponta átlagosan 300 járatot indít Oroszország és a világ több mint 100 repülőterére. Az Aeroflot és a Transaero mögött a harmadik legnagyobb forgalmú orosz légitársaságnak számít, 2012 első fél évében 3,570 ezer utast szállított. A forgalom bővülése szédítő: 2001- ben még csupán egymillió utasról, ezzel szemben 2011- ben már 6,5 millióról beszélhetünk. A 2012-es terv 9,2 millió utas volt. A légitársaság kétlépcsős fejlesztési programot valósít meg: 2012–2016 között elsősorban távol-keleti járathálózatát bővíti, 2015–2020 között pedig egy új, kelet-szibériai gyűjtő-elosztó központot alakít ki. Hogy pontosan hol lesz a bázisrepülőtér, arról még nem született döntés. A UTAir-nek jelenleg egyébként Vnukovo mellett gyűjtő-elosztó központjai működnek Szurgutban, a Don folyó melletti Rosztovban, Szamarában, Ufában és Tyumenben. Vnukovón egyébként az idén várhatóan 12 millió utas fordul meg, akik közül minden második a UTAir járataival érkezik. A növekvő forgalom miatt jelenleg is komoly építkezések zajlanak a reptéren. A UTAir folyamatosan vonja ki flottájából az idősebb Tupoljev típusú gépeket, és állítja forgalomba a Boeingeket és Airbusokat. 2012-ben két darab 767-200- asra, valamint három 737-500-asra került fel a társaság logója. Az igazi flottabővülés azonban 2013-tól várható: 2013–2020 között 40 darab Boeing 737-800/900-as, 2013–2016 között pedig 20 darab Airbus 321-es érkezik.

Szentpétervár Oroszország történelmi fővárosa, amelyet a névadó Nagy Péter cár alapított a Néva-folyó torkolatvidékén 1703-ban, miután legyőzte a svédeket. A várost neves olasz és francia építészek közreműködésével rövid idő alatt Észak Velencéjévé varázsolták és egészen a bolsevik forradalom utáni polgárháborús időkig ez volt Oroszország fővárosa.

Leghíresebb épületegyüttese az Ermitázs, amely a Romanov-dinasztia városi palotája volt és jelenleg a világ egyik legértékesebb műgyűjteményét bemutató múzeum otthona.

Az Ermitázs mellett Szentpétervár látványosságai közé tartozik a hatalmas, neoklasszicista stílusban épített Szent Izsák székesegyház, amely a város legnagyobb orosz ortodox katedrálisa.

A 101 méter magas kupolában demonstrálták először a világon a Föld forgásának elméletét igazoló Foucault-ingát, a székesegyház előtt látható bronzlovas szobra pedig a városalapító Nagy Péter cárnak állít emléket. A szentpétervári építészet emlékei közé tartozik még a híres-hírhedt Péter-Pál erőd és annak magasba törő harangtornya, az Admiralitás épülete és a világhírű sugárút, a Nyevszkij Proszpekt. Szentpétervár mai pompája javarészt orosz, olasz, francia és német építészek munkáját dicséri.

A város közelében található Peterhof, az orosz cárok nyári rezidenciája a Balti-tenger partján. Az északi barokk építészet gyöngyszemét sokan az „orosz Versailles-nak” nevezik, hiszen lépcsőzetes mesterséges vízesései, aranyozott szobrai és szökőkútjai, az elegáns park Oroszország egyik leglátogatottabb turistalátványosságává avatták Peterhofot.

Az észak-orosz nagyváros meglátogatására a legjobb időszak május vége és június, amikor beköszönt a fehér éjszakák ideje. Ilyenkor Skandináviában és Szentpétervár környékén még éjfélkor sem sötétedik be, a nap csak rövid időre tűnik el a horizonton.


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.