hirdetés
hirdetés

Vadászszentély nyílt a felújított hatvani kastélyban

Új turisztikai látványossággal gazdagodott Hatvan. A belvárosban nemrég átadták át a teljesen felújított Grassalkovich-kastélyt, ahol megnyitották a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot.

hirdetés

Az immár 250 éves neobarokk kastélyt egykor Grassalkovich Antal (1694-1771) építtette, amely elég hányatott időket élt meg. A műemléképület évtizedekig zárva volt, és időközben tönkrement. Három évvel ezelőtt a kormány arról döntött, hogy az épületet újjáépítik és múzeumnak rendezik be. Dr. Hecker Kristóf igazgató a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a teljes rekonstrukció egy év alatt megvalósult, amely 3,2 milliárd forintba került. A pénz nagy részét az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió biztosította.

A felújított kastély és az előtérben Grassalkovich Antal szobra (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított kastély és az előtérben Grassalkovich Antal szobra (Fotó: Mentusz Károly)

Egy hónap alatt 6600 látogató

Az újjávarázsolt kastélyt és az abban berendezett múzeumot alig egy hónapja nyitották meg, ez idő alatt 6600-an látogatták meg. Ez azt bizonyítja, hogy sikerült felkeltetni a turisták érdeklődését a Zagyva-parti város iránt. A múzeum sok látványosságot kínál a látogatóknak. A kastély a családoknak, a gyerekeknek tartalmas kikapcsolódást kínál. Látogatóbarát és élménycsalogató hely, egyben oktatási központ is.

Hazai halak és Diána

A vendégek az alagsorból haladhatnak az emeleti részbe. Elsőként a halász-vadász mesterség történetét és hazai halfajainkat ismerhetik meg, néhány akváriumban élőben mutatják be halainkat. Emellett a vadászat különböző formáit és azok kialakulását is láthatják. A kiállítás következő nagyobb része az úgynevezett kétszintes tér, ahol a látogatók rámpán jutnak felfelé a földszintről az emeletre. Eközben a tengerszint feletti magasságoknak megfelelő élőhelyeket, azok állat- és növényvilágát ismerhetik meg. Ebben diorámák és interaktív eszközök segítenek.

Kitömött vadállatok a  múzeumban (Fotó: Mentusz Károly)
Kitömött vadállatok a múzeumban (Fotó: Mentusz Károly)

Az emeleten a vadászat tárgyi kultúráját, a trófeaközpontú vadászatot, agancsokat mutatják be. Itt található a múzeum névadójának, Széchenyi Zsigmond neves Afrika-vadásznak és írónak az emlékszobája. Láthatjuk a kiváló szakember íróasztalát, írógépét, könyvtárát, fényképalbumait, útikönyveit, egykori utazóládáit, amelyekben a legfontosabb személyes tárgyai találhatók. A kastély további különlegessége az emeletei díszterem, amely a jövőben különböző reprezentatív rendezvények színhelye lehet. Ennek a mennyezetén látni Diánát – a vadászat, a vadak istennőjét – a szarvasfogattal ábrázolva, amely eredeti állapotában maradt meg.

Széchenyi Zsigmond íróasztala, írógépe, könyvszekrénye (Fotó: Mentusz Károly)
Széchenyi Zsigmond íróasztala, írógépe, könyvszekrénye (Fotó: Mentusz Károly)


A különleges díszterem (Fotó: Mentusz Károly)
A különleges díszterem (Fotó: Mentusz Károly)

Ökotábor és lézeres szimuláció

Mindezek mellett a múzeumhoz tartozik egy barokk konyha is régi eszközökkel, továbbá azok a termek, ahol foglalkozásokra várják az iskolai osztályokat. Úgy tervezik, hogy szeptembertől, az új tanévtől folyamatosan fogadják majd a fiatalokat, akikkel a halászat, a vadászat kultúráját ismertetik meg. A közelgő nyári hetekben pedig a múzeum bevonásával ökotáborokat is szerveznek Hatvanban. Ezek programjainak része lesz a vadászat eme hazai szentélyének bemutatása is. A kiállítások mellett a kastély különleges parkjában alakították ki az úgynevezett élménytárat, ahol az érdeklődők a vadászatot élőben is kipróbálhatják lézeres szimulációval és íjászattal, a gyermekeket pedig vadászati játszóházzal várják.

A barokk konyha eszközei (Fotó: Mentusz Károly)
A barokk konyha eszközei (Fotó: Mentusz Károly)


A kastély reprezentítív parkja (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély reprezentítív parkja (Fotó: Mentusz Károly)

Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy Hatvan új, nemzetközileg is kiemelkedő kulturális létesítménye a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működik, és ennek megfelelően alakították ki a szakemberek. Május 17-18-án Budapesten, a Nemzeti Múzeum kertjében új szereplőként mutatkoznak be a múzeumok hagyományos majálisán. Alig egy hónappal később, június 21-én pedig a Múzeumok éjszakáján szintén gazdag programmal várják a látogatókat.

Egy régi vadász a kutyáival (Fotó: Mentusz Károly)
Egy régi vadász a kutyáival (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk