hirdetés
hirdetés

Vadőrök munkáját megkönnyítő innováció a hazai erdőkben

Bevált a terepen a magyar startup által fejlesztett csapdafigyelő rendszer, elégedettek a vadőrök a hiánypótló technológiával. Nemzeti parkok is alkalmazhatják hamarosan.

hirdetés

Kivétel nélkül pozitív visszajelzések érkeztek a tesztelésbe bevont vadőröktől a csapdafigyelő rendszerről, amely egy magyar startup nevéhez fűződik. A fejlesztés lényege, hogy a csapdák kezelőinek nem kell mindennap a helyszínen ellenőrizniük az eszközöket, hogy van-e „kapás”, hiszen egy térképen is láthatóvá válik, hogy melyik befogó jelzett éppen. A kísérletben résztvevő vadásztársaságok nyitottak az innováció iránt: hamarosan több szándéknyilatkozatot alá is írhatnak, ami a startup következő befektetési körének előfeltétele.

forrás: Feedbackpack
forrás: Feedbackpack

A nemzeti parkoknak is fontos lehet

Magyarországon a csapdázást több területen is folytatják, ugyanis a vadgazdálkodást folytató vadászatra jogosultakon túl a nemzeti parkoknak is hasznos. A tevékenység ugyanakkor mostanáig közel sem volt zökkenőmentes, mert rengeteg időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt emésztett fel, hogy a csapdákat rendszeresen fizikálisan kellett ellenőrizni a terepen.

Ahogy belelép az állat - jelez
A problémát felismerve alkotta meg a piacon egyedülálló csapdafigyelő rendszerét a Feedbackpack startup. Fejlesztésük lényege rendkívül egyszerű: amikor a csapdában lévő mozgó alkatrész zsákmányejtés esetén működésbe lép, az eszköz azonnal jelet küld a felhasználójának. Ezáltal a nap 24 órájában bárki az okostelefonján akár térképes formátumban is nyomon követheti, van-e már fogás az általa felügyelt csapdákban.

Vége a tesztidőszaknak
A technológia mesterséges körülmények között kiválóan teljesített, de az első 30 működőképes példány gyártását követően vadásztársaságoknál is tesztelték azt. Az eszközök a gyakorlatban is jelesre vizsgáztak a vadőrök visszajelzései alapján.
„A partnereinkkel interjúkat is készítettünk, amelynek során egyebek mellett arról érdeklődtünk, milyen stratégia alapján használják a befogókat, mik a napi szokásaik, mi okozza számukra a legnagyobb nehézséget. Ezzel is próbáltunk minden lyukat betömni, hogy a nehézségeket teljesen meg tudjuk szüntetni a közeljövőben”, mondta Olajos László, a Feedbackpack egyik alapító tagja. Kiemelte még, a vízállósággal sem volt gond a gyakorlatban, esőben is tökéletesen adott visszajelzéseket a rendszer.


(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk