Van okunk szégyenkezni

- ismerte el Vitézy Dávid BKK-vezető pénteken egy konferencián, Budapest közlekedéséről szólva. A konferenciát pedig az Idegenvezetők Világnapja alkalmából rendezték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében „Mit hoz az újév hazánk turizmusának” címmel.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője elismerte: az utasok tájékoztatása különösen idegen nyelven hagy kívánni valót maga után. Ciki a taxi-helyzet városban és a Ferihegyen egyaránt. A jegyrendszer sem hozza más uniós nagyvárosok színvonalát, áttekinhetetlen. Szintén jogosan éri bírálat a metró lejáratot őrző „kétajtós szekrényeket” illetve az ellenőreket, akik Budapesten nem éppen diplomáciai érzékükről és ehhez társuló nyelvismeretről ismerszenek meg, ugyanakkor akaratukon kívül is a turizmus marketing megkerülhetetlen szereplőivé válnak számos külföldi számára.

Vitézy ugyanakkor kijelentette: a tömegközlekedési hálózata miatt Budapestnek nincs mit szégyenkeznie; az üzemeltető BKV minden szörnyűsége ellenére európai mércével mérve is hatékony. Összekaristolt és firkált járművek pedig máshol is vannak - nyugtatta Vitézy az egyik hozzászólót.

A problémák orvoslása

tervbe van véve - derült ki. A BKV teljes tájékoztatási rendszere megújul, hamarosan az aluljárókban azt is tudni fogja a tévelygő utas, hogy a metró merre van, nem csupán azt, hogy hol lehet a legnagyobb Whopper menüt venni - fejtette ki a vezérigazgató. Mint mondta: átgondolják a járművek és állomások reklámfelületeinek kihasználását. Nem lesz könnyű, mivel hatályos szerződést kell úgy bontani, hogy abban a felületek szinte minden négyzetcentiméterét értékesítették.

A tájékoztatás megújulása keretében angol nyelven is olvasható lesz az információ a buszmegállókban, mindenféle állomásokon. A bemondásra szoruló információ rögzítését ezentúl „nem az angolul legjobban tudó titkárnővel” bonyolítják „föl nem ismerhető emberi nyelven” - nyugtatott Vitézy. A ferihegyi repülőtéren közlekedési információs pontokat hoznak létre, ahol tömegközlekedésről, taxikról tudhatnak meg mindent angolul beszélő munkatársaktól a turisták.

Elektromosan

Bevezetik idővel az elektronikus jegyrendszert, mely időalapú elszámolással könnyíti az utazást. Csökken továbbá a „a konfliktuspontok száma” (ellenőr kontra utas), ezáltal Budapest és akár az ország előnytelen megítélését is javítja az intézkedés. Utóbbihoz hozzátesz az is, hogy 2014-től a metró biztonsági embereit elektronikus beléptető rendszer váltja fel. Nem hátrány: a Ferihegyen is kapható lesz 24 órás jegy, így nem kell 320 forintért Kőbányáig zötykölődni, ahogy eddig, mert az volt a külföldi számára az első pont, ahol ezt meg tudta váltani. Ezentúl a 24 órással kezdheti a zötykölődést az utas. És a lassú 200-as busz marad. Vitézy nem vakította a hallgatóságot pusztán azért, hogy népszerűbb legyen, hanem beismerte: a jelen helyzetben, február 3., a Malév leállása óta a reptéri gyorsvasút egyelőre az álmok birodalmában siklik a pályán. Épp elég lesz a 2007-ben, Ferihegy 1-nél épült vasúti megálló rendbehozatala, mely fiatal kora ellenére mára úgy néz ki, mint amin a harmadik világháború vonult át.

A városban maradva

Vitézy elmondta: tervbe van véve a Duna bekapcsolása az urbánus létezés mindennapi színtereibe, ahogy az más, nem is olyan távoli városokban már gyakorlat. Azaz a pesti alsó rakpartról kitessékelik az autókat és jöhetnek azok, akiké a város, az emberek. Vitézy úgy látja, Budapest a Dunában rejlő potenciált nem használja ki ezen a téren. Felülvizsgálat tárgyát képezi a kikötői koncepció is. Tevek szerint a szállodahajók kikötőit a Március 15. tér környékére koncentrálnák. Magáról a térről viszont kivonulnak a buszok, megszűnik a Mátyás Pince előtti parkoló; odébb, a hajóállomásokhoz közel költözne. Utóbbi része annak a munkálatnak is, melynek keretében a Ferenciek tere és környezete válna ismét térré, az Erzsébet hídról érkező forgalom jelentősebb korlátozása mellett. Hasonló átépítés várható a Széchenyi (volt Roosevelt) téren is, ahol a forgalom a tér déli oldalán haladna, míg az északi a gyalogosoké lenne.

Nincs nagyváros ma már kerékpár és kerékpáros turizmus nélkül. Utóbbit segítené a Bubi, budapesti közösségi bringa, mely első lépésben 1000 bringát és 74 állomást - zömével a turisztikai fókuszpontok közelében - jelentene. Uniós forrásból tervezi a BKK a nemzetközi Eurovelo 6-os útvonal budapesti szakaszának európai szintre hozását.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?