hirdetés
hirdetés

Véget ér a balatoni hekk hegemónia?

Nagyot fejlődött Gyenesdiás a közelmúltban, tizennyolcmillió forintos beruházással Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac (BAB) néven június elején megnyílt a Balaton első hal- és termelői piaca a településen.

hirdetés

A piac felépítésére a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület jelentős uniós támogatást nyert, amelyhez az önkormányzat is hozzájárult. Az őstermelők kilenc nagyon szép fából készült pavilonban és harminc nyitott árusítóhelyen kínálhatják portékáikat.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere egy tájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy a piacon naponta a balatoni halak mellett mangalicából készült termékek, tejtermékek, biozöldségek is kaphatók. Külön pultokon vásárolhatók meg a gyümölcsök, borok és pálinkák.

A polgármester elmondta azt is, hogy kampány indult  „Együk ki együtt a busát a Balatonból” címmel, a Balaton busaállományának a csökkentésére, ami a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik legnehezebb feladata. A busa Kínából származó, betelepített halfaj, planktonokat fogyaszt, ezzel pedig „táplálékkonkurense” az őshonos halfajok ivadékainak. Egy szakmai megállapítás szerint, ha a busaállomány nem csökkenthető, esetleg növekedne, ez a folyamat a közeljövőben az őshonos balatoni halak állományainak vészes csökkenéséhez vezethet. A füstölt busa akár magyar lazacként is szerepelhetne az étlapokon, olyan gasztronómiai élményt nyújt, árulta el a polgármester.

Gál Lajos szerint egyre több halpiacot kellene nyitni a Balaton partján, mert a nyaralók igénylik a halászlét és a friss balatoni halakat. Gyenesdiáson nem áll meg az élet, a vállalkozók is lassan felismerik a piac jelentőségét, hozzák a lekvár és a friss rétest is a biopiacra. 

Gyenesdiáson harmadik alkalommal rendeznek Keszegfesztivált a Diási Játékstrandon, ez az esemény a Süss fel Nap! 4 hétvégés rendezvénysorozat első fesztiválja. Lesz keszegsütés, halászléfőző-verseny, a gyerekeknek mesék és játékok, az idősebbeknek retro műsor, a fiatalabbak pedig különböző együttesek zenéjét hallgathatják ebben a két napban, június 25-26-án. Gál Lajos elmondta, a tavalyi, második Keszegfesztiválon fél mázsa halat is eladtak, reményei szerint idén ennél sokkal többet tudnak feldolgozni és a fesztiválon értékesíteni.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai