hirdetés
hirdetés

Vidékjáró környezettudatos napok

Stílszerűen, az Ökoházban rendezték meg május 15-én a Nemzeti parkok, natúrparkok, gyógynövények, ökoturizmus vidéken című sajtótájékoztatót, amelyen az országban működő különböző zöldszervezetek gyűltek össze, hogy beszámoljanak arról, hogy hogyan működhetnek közösen és eredményesebben a Vidékjáró rendezvényeken.

hirdetés

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által tavaly kezdeményezett és elindított Vidékjáró Zöldutakon elnevezéssel, együttműködő partnerei közreműködésével invitálja a kikapcsolódni vágyókat. A Vidékjáró civil, marketingalapú, hálózatszerű együttműködés, amely országos programsorozatának kiemelt célja a vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése turisztikai rendezvényeken, ajánlatokon.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Zöldutak Módszertani Egyesülete, a NAKVI Magyar Falusi és Zöldturizmus Programirodája, az Ökoház, a SZÖVET, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete, a FATOSZ és a Vidékjáró a közösen tartott sajtóbeszélgetésen Szunai Miklós vezérigazgató, az Ökocentrum Zrt. vezetője az Ökoházat mutatta be, majd a résztvevők sorra mondták el programjaikat, elképzeléseiket. Ugyanakkor bejelentették, hogy mindegyikük több programmal is csatlakozik a Vidékjáróhoz.

Szó volt a bioházak építési rendszeréről, a Magyar Nemzeti Parkok munkájáról, a Natúrparkokról és a Magyar Nemzeti Parkokról, a zöld programokról, a zöldporták kialakításáról és a jogalkotásokról.

Csillagséták

Az első esemény május 24-én este a Csillagséták a Nemzeti Parkokban elnevezésű lesz. A zavaró városi fényektől távol eső programokat kínálnak ezen az éjszakán a Magyar Nemzeti Parkok: a csillagles mindenhol része a kínálatnak, ez egészül ki változatos elemekkel. Több helyen – köztük a két hazai csillagoségbolt-park egyikében, a Zselici Tájvédelmi Körzetben vagy a Hortobágyi Nemzeti Parkban – a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az éjjeli kirándulások valamelyikére.  (A túrák részletes leírása a Magyar Nemzeti Parkok központi honlapján, a www.magyarnemzetiparkok.hu/csillagsetak weboldalon olvasható, ahol az érdeklődők az egyes nemzeti parkok részletes programjait is megismerhetik.)

Pünkösdi hétvége a zöldutakon

A pünkösdi hagyományőrzést, az öko- és falusi turizmust és a környezeti szemléletformálást kapcsolja össze a Vidékjáró programsorozat újabb rendezvénye június 8-9-én a pünkösdi hosszú hévégén, amelyen a Vidékjáró rendezvényéhez csatlakozó zöldutakat is felkereshetik. Az érdeklődők megismerkedhetnek a zöldutak gazdag népi, kulturális és természeti örökségeivel és a helyi gasztronómia remekeivel.

A nyár közepén esedékes „Természet lágy ölén” című országos Környezettudatos Nap (2014. július 25-27.) az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. önkéntes szervezésével valósul meg. A rendezvény fő mottója a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amely egyre jobban foglalkoztatja az embereket. A program célja a minél környezettudatosabb és egészségesebb életmód népszerűsítése zöld programok, zöld porták, nemzeti parkok, zöld civil szervezetek és helyi termelők termékeinek megismertetésén keresztül. A Gyógynövénynapokat augusztus 8-10. között tartják. A rendezvény keretében a nemzeti parkok gyógynövénytúrákat szerveznek, fűszer- és gyógynövénykertek nyílnak meg országszerte, ahol bekapcsolódhatunk a gyógynövénygyűjtésbe és -feldolgozásba, megismerhetjük szakemberek segítségével a gyógynövények jótékony hatásait, az otthoni hasznosítás lehetőségeit.

Csizmadia László, a FATOSZ elnöke
Csizmadia László, a FATOSZ elnöke

A Geotop-napokat október 4. és 11. között rendezik. A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.

A nemzeti parkok és a natúrparkok ízei elnevezésű eseményt október 24-26. között rendezik. Ezen a hétvégén az ország több pontján ízlelhetik meg az év során gondosan megtermelt, begyűjtött és feldolgozott terményeit. Megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falatok várják a látogatókat. A hagyományos és a különleges ízek kedvelői is sem maradnak éhen, a helyi termék széles választékából válogathatnak, kóstolhatnak. A gasztronómiai kínálatot a Nemzeti Parki Termékei is gazdagítják, melyek védett területeken, garantáltan helyi, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készültek. A hétvége programját kézműves kirakodóvásárok, szakvezetéses túrák gazdagítják.

Részletes programkínálat a naponta bővülő helyszínekkel a videkjaro.hu weboldal aktuális tematikus nap menüjében található.

A sajtótájékoztató után a Nemzeti Parki Termék védjegyes termékekből, gyógynövényekből, hagyományos vidéki ételekből készült kóstolóval közben cseréltek eszmét.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk