hirdetés
hirdetés

Lengyelország kulturális olvasztótégelye

A Lengyel Nemzeti idegenforgalmi Képviselet meghívására az Opole régióba látogathatott harminc magyar utazási irodai, és több, a médiát képviselő szakember.

hirdetés

Alsó Szilézia, ahová az Opole régió is tartozik, fontos középkori kereskedelmi utak kereszteződésében fekszik; történelme is viharos fordulatokkal telített. Nem csoda, hogy a régió sokszínű kulturális örökséget (német, lengyel, cseh, zsidó) őrzött meg építészetében, folklórjában és gasztronómiájában.

Nysa, fotó: Kazi Antal
Nysa, fotó: Kazi Antal
A német, cseh, skandináv turisták már régen felfedezték e tágas, nagykiterjedésű erdőkkel borított, jól kiépített turisztikai infrastruktúrával rendelkező régiót. Az újat kereső magyar turisták számára is vonzó úti cél lehet, a gazdag látnivalók, a kedvező árfekvés, az aktív természet közeli kikapcsolódási lehetőségek, és a kiváló gasztronómia miatt is. Számunkra további plusz, és jó érzés, hogy itt a magyar szóra mosoly és segítőkészség a válasz. Gyermekes családok számára a falusi turizmus (agroturizmus) házai ajánlhatóak, az erdőkben gombászással, jól kiépített utakon kerékpározással, számtalan lovastanyán lovaglással, és a vidéki gazdálkodás minden mozzanatának megismerésével tölthető el az idő. A folyók, tavak horgászatra és vízisportra alkalmasak Híres a dinoszaurusz park, az opolei állatkert is.  Számtalan kastély, templom, múzeum, természetvédelmi terület található Opole régióban, és mindezt rengeteg rendezvény (hadi játékok, zenei –ének fesztiválok) gazdagítja. A sok látnivalót a legkülönfélébb tematikus útra fűzve kínálják.

Történelmi városok

Cieszyn (Tesin), ahol beléptünk Lengyelországba, még összetettebb múltú, hiszen a város egyik fele mai is Cseh-, másik fele pedig Lengyelországhoz tartozik. Számos műemlék, erődítmény, templom, kápolna, őrzi itt az ősi lengyel uralkodói dinasztia, a Piast emlékét. A város életében a Habsburgok is jelentős szerepet játszottak, erre a 24 objektumot összekötő”Habsburgok útja „emlékeztet.

Opolében, a régiónak nevet adó központi szerepet játszó városban az esti havas szürkületben is könnyű volt eligazodni, hiszen a firenzei Palazzo Vecchio mintára épült magas városházi torony mutatja a főtérhez vezető utat. A Piast dinasztiára egy masszív, a 13. századból fennmaradt torony emlékezet. A Szent Kereszt dóm tipikus északi vöröstéglás gótikus templom, tele értékes síremlékekkel, és műalkotásokkal. Templomból és toronyból sok akad a városban, köztük kiemelkedő a Ferences-templom, az opolei fejedelmek temetkezési helye, a Piast dinasztia mauzóleuma. A várost átszelő festői folyó szigetén, a Bolkon a természet világába csöppenünk, húszhektáros Állatkert várja itt a látogatókat. A város másik oldalán, a régiós skanzenben megismerhetők a népi építészet remekművei, a jellegzetesen fából készített falusi lakó és közösségi épületek. Az Opolét átszelő folyó egyik hídjának lábánál egy aktatáskát cipelő, siető ember szobra kelti fel figyelmünket. Ez a helyiek megbecsült, egykori polgármesterének állít emléket, aki sokat tett a város jelenkori fejlődéséért. Aktatáskájába állítólag mai is érdemes jobbító ötleteket csúsztatni.

Nysa városában talán az ország legnagyobb gótikus katedrálisát, és mellette álló középkori későgót harangtoronyban elhelyezett egyházi kincseket csodálhattuk meg. Érdekesség a restaurált városi erődítmény, melyet az osztrákok kezdték kialakítani a 17. században, majd később a poroszok fejlesztették tovább. Ma a kazamatákban harcászati emlékek kiállítása látható és kialakítottak benne egy éttermet is.

Mesevárak, kastélyok, kegyhelyek

Szikrázó napsütéssel behavazott rétekkel, deres fákkal valóságos téli álomvilággal köszöntötte csapatunkat a régió. E mesevilágba illett a Moszna-Zamek kastély is, mely mintha Disneylandból pottyant volna idei. Eklektikus, neogót és reneszánsz építmény, hatalmas parkkal körülvéve, közeli lovardával kiegészítve. Ez egy egykori munkásból milliárdossá váló, majd nemesi címet vásároló család rezidenciája volt. Ma szanatórium, de bejelentésre, belépti díj mellett csoportok is látogathatják. A tervek szerint pár éven belül luxus szállodává alakítják

Moszna, fotó: Kazi Antal
Moszna, fotó: Kazi Antal
A régióra máig erős vallásosság jellemző. Hetven, zömmel fából épült műemlék templomuk közül tizennégyet tematikus útra felfűzve népszerűsítenek. A több búcsújáró hely közül kiemelkedik Kamien Slaski, mely egy nemesi család középkori erődítményre épített késő barokk kastélya. Ma teológiai oktató intézmény, benne Szent Jácint, az itt született, később szentté avatott Jacek Odrowaz tiszteletére emelt kegyhellyel. A környező csodálatos parkban, az egykori melléképületekből napjainkban Sebastianeum Silesiacum néven szanatóriumot alakítottak ki. A szanatóriumot külföldiek is igénybe vehetik, minimum öt napos tartózkodást feltételezve. A teljes kúra 21 napos.

A vitatatlanul legfontosabb zarándokhely a Szent Anna hegyen található, mely többszörös jelentőséggel bír. A síkvidékből váratlanul kiemelkedő vulkáni kúp geológiai érdekesség, és természetvédelmi terület. A szentély közelében az egykori bazaltbánya helyén kialakított, bazaltkőbe vágott kő amfiteátrum és a fölötte magasodó Sziléziai Felkelés emlékműve található. A hegycsúcson kialakított szakrális épületegyüttest évente százezrek látogatják. A ferencesek kolostora mellett épült középkori Szt. Anna templomot többször átépítették, 1980-ban kis bazilika rangot kapott, három évvel később misézett itt II. János Pál pápa. A festői Kálvária 40 kápolnából áll.

A tanulmányút során workshopra is sor került. Kéttucatnyi lengyel szolgáltatóval tárgyalhattak a magyar utazási irodák képviselői. Megjelent és tájékoztatót tartott Janusz Wójcik, a régió kulturális, sport és turisztikai felelőse, és Piotr Mielec, a régió turisztikai szervezetének vezetője is. Megtudtuk, hogy a régió legnagyobb rendezvénye a Lengyel Dalok Fesztiválja Opole városában. De minden hónapban történik valami, jazzfesztivál, lovagi torna, nagyvásárok, majorett - csapatok vetélkedője, nagy csaták korhű előadásai, virágkarnevál és még sok minden más is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk