hirdetés
hirdetés

Világformáló reformátorok egri üzenete

Az idei turisztikai főszezon egyik egri újdonsága az a reprezentatív kiállítás, amelyet a Reformáció 500. évfordulójának emlékére nyitottak. Az Eszterházy Károly Egyetem patinás barokk központi épületében látható tárlat ingyenesen tekinthető meg.

 

hirdetés

A kiállítás főrendezője Kun Zsuzsa szaktájékoztató könyvtáros, a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a bemutató közös összefogással valósult meg. Az Eszterházy Károly Egyetem Kulturális Örökség- és Müvelődés-történet Tanszéke, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár, valamint az egyetem Tittel Pál Könyvtára együttműködésének köszönhetően jött létre.

A tárlaton - amelyet Laskay Anna könyvtáros tervezett -, poszterek és tárlók segítségével mutatják be a reformáció megalakulásának körülményeit. A poszterek dr. Verók Atilla, tanszékvezető főiskolai docens írásaival szemléltetik a nagy változás hatására létrejött evangélikus, református, unitárius és más kisebb egyházak múltját. Ezek mellett bemutatják a katolikus egyház megújulásának folyamatát is.

Az erre a kiállításra látogatók megismerhetik az egyházalapító reformátorok, így Luther Márton, Kálvin János, Szervét Mihály és mások tevékenységét is. Eredeti dokumentumokkal és másolatokkal mutatják be a reformáció jelentőségét. Kiállították Luther Márton Bibliájának, illetve a végrendeletének a másolatát is. Ezek mellett Káldy György eredeti bibliáját, továbbá Péchi Simon Zsoltár könyvét is láthatják. 

Különleges bibliák és szertartás könyvek (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges bibliák és szertartás könyvek (Fotó: Mentusz Károly)

A tárlat felvázolja a magyar bibliafordítás történetét is. Így példaként hasonmás kiadásban mutatja be a híres Vizsolyi bibliát és több szertatás könyvet. De különleges az a kiállított korabeli térkép is, amely felekezetenként ismerteti a XVI. századi hazai iskolákat és nyomdákat.

Ugyanakkor a magyarországi reformáció történetének egyik kiemelkedő alakjától, Szenczi Molnár Alberttől származó zsoltár is látható. De ott van Ozorai Imre híres vita irata is, amely reformáció eszméit hordozza. Ugyancsak látványosságnak számít a katolikus egyház megújulását reprezentáló Pázmány Péter munkásságából származott Keresztyéni imádságos könyv.

Ezek mellett a korra jellemző szakirodalmi művekből is kiállítottak néhányat. De részleteket mutatnak be a reformáció eszméjét visszatükröző hazai szépirodalmi művekből is. Így például Illyés Gyulától, Áprily Lajostól, vagy Reményik Sándortól.

Ez a látványos kiállítás az Eszterházy Károly Egyetem saját költségvetéséből valósulhatott meg és 2018 január 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Mint érdekesség, jól kapcsolódik Eger nyári-, őszi- és téli turisztikai programajánlataihoz is.

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk