hirdetés
hirdetés

Az ETC 2011/4. negyedéves jelentése

Visszaesés várható az idén az európai turizmusban

2011 rekordév volt az európai turizmus szempontjából, bár a növekedés az év második felében lelassult. Az idei évre csökkent várnak az ETC szakértői.

hirdetés

Az európai országokba történő utazások száma 2011-ben meghaladta a korábbi, 2008-as csúcsot. A vizsgált európai országok többsége a nemzetközi turistaérkezések számának növekedéséről és a szállodai foglaltság emelkedéséről számolt be a múlt évben.

A vendégéjszakák számának alakulása Európában
A vendégéjszakák számának alakulása Európában

2011 második felében a növekedés lassult, 2012-re pedig kismértékű csökkenést valószínűsítenek az ETC által felkért szakértők – derül ki a kutatásról a Magyar Turizmus Zrt. által készített összefoglalóból.

Az ETC szerint 2011 minden valószínűség szerint rekordévnek bizonyul majd az európai országokba történő utazásokat tekintve, amelyek száma az előzetes adatok szerint 6,0%-kal növekedett 2010-hez képest, és így meghaladta a 2008. évi csúcsot. A szállodák is jó eredményeket értek el: az STR Global European Hotel Review adatai szerint 2011. január– novemberben az átlagos foglaltság 3,2%-kal, a RevPAR 6,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A foglaltság lassabb ütemű növekedése ugyanakkor azt jelzi, hogy a belföldi kereslet alakulása elmaradt a nemzetközi mögött.

Az európai légi forgalom szintén megélénkült: 2011. január–november között az európai légitársaságok 5,0%-kal több utast szállítottak, mint 2010 azonos időszakában, és kapacitásaikat növelve javították a desztinációk elérhetőségét.

A kedvező folyamatok 2011-ben szinte valamennyi desztinációban éreztették hatásukat, az év utolsó hónapjaiban – a várakozásoknak megfelelően – azonban lassult a növekedés. Ennek oka kettős: egyrészt a viszonylag magas bázisértékeknek köszönhető a lassabb ütem (hiszen 2010 második fele már kedvezőbben alakult), másrészt a költségvetési megszorítások és az eurózónában tapasztalható bizonytalanság éreztették hatásukat a szabadidős és az üzleti turizmusban egyaránt. 2011 második felében Európa legfontosabb régión belüli küldőpiacain is csökkent a kereslet növekedési üteme.

Ennek ellenére például Németországból és Hollandiából a vizsgált országok 80%-a a vendégszám növekedését jelezte. A francia és olasz vendégforgalmat illetően már kevésbé egységes a kép.

A brit vendégek száma az adatszolgáltató desztinációk 60%-ában emelkedett, tartózkodási idejük csökkenését jelzi ugyanakkor, hogy a vendégéjszakák száma csak a desztinációk felében nőtt. Oroszország továbbra is a legjobb mutatókkal rendelkező küldőország, csaknem minden európai desztináció az orosz vendégforgalom növekedését tapasztalta.

A legnagyobb tengerentúli küldőpiacok közül az Amerikai Egyesült Államokból érkező vendégek száma – hasonlóan a németekéhez – a desztinációk 80%-ban növekedett. A japán kereslet szintén erősödni látszik az országot ért katasztrófák után.

A makrogazdasági folyamatok következtében mind a régión belüli, mind a régiók közötti turizmusban komoly „ellenszéllel” kell megküzdeni az elkövetkezendő két évben. Ha az eurózóna megbomlik, a Tourism Economics rövid távon a GDP akár 10%-os csökkenését is elképzelhetőnek tartja a kilépő országokban.

Emellett a nagy fejlődő küldőpiacokon tapasztalható lassuló keresletnövekedés sem kedvez a nemzetközi turizmusnak. E folyamatok a turizmus területén a globális recesszió kockázatát rejtik magukban.

A Tourism Economics előrejelzése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések száma 2012-ben 1,1%-kal csökkeni fog, 2013-ban pedig mindössze 0,8%-kal növekszik majd. Különösen a nyugat- és dél-európai desztinációkat fenyegeti a visszaesés, míg Észak-Európában mérsékelt növekedést, a Magyarországot is magába foglaló Közép- és Kelet-Európában pedig 2012-re stagnálást, 2013-ra 2,2%-os növekedést valószínűsítenek.

A legközvetlenebb versenytársakat jelentő közép-európai és balti országok csoportjában (Csehország, Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia) 2012-re 0,5%-os csökkenést, 2013-ra pedig 0,8%-os növekedés vár a kutatóintézet.

A Tourism Economics-nak a kiutazások éves növekedési ütemére vonatkozó előrejelzése a következőképpen alakul a világ régióiban:

A kiutazások számának változása*

2011 2012

Amerika +5,3% +2,2%

Európa +4,5% -0,2%

EU +4,4% -0,4%

Közép- és Kelet-Európa +7,0% +1,8%

Ázsia és a Csendes-óceáni térség +5,3% +4,5%

Afrika +4,7% +5,0%

Közel-Kelet +9,4% +1,4%

Világ +5,3% +1,8%

* A desztinációk turistaérkezéseinek összesítése alapján. Közép- és Kelet-Európa: Azerbajdzsán, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Örményország, Szlovákia, Ukrajna.

A teljes, angol nyelvű jelentés minden érdeklődő által ingyenesen letölthető az ETC honlapjáról:

http://www.etc-corporate.org/resources/uploads/ETC_European_Tourism_Q4_2011_1.pdf

valamint a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól:

http://itthon.hu/szakmai-oldalak/piaci-iranytu.

Az ETC Kutatói Munkacsoportjának (Market Intelligence Group, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. Kutatási Irodája is képviselteti magát) megbízásából a Tourism Economics (az Oxford Economics leányvállalata) készítette el a 2011. évi negyedik negyedéves elemzését az európai turizmus helyzetéről és kilátásairól.

A tanulmány a Kutatói Munkacsoport adatai mellett számos egyéb forrásra is támaszkodik, így a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), az STR Global, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), az Association of European Airlines (AEA), az Eurostat, illetve a Tourism Economics Tourism Decision Metrics (TDM) adataira, továbbá az ETC saját statisztikáit is tartalmazó adatbázisra, a TourMIS-ra (www.tourmis.info). A független elemzés nem szükségszerűen azonos az ETC és tagsága álláspontjaival, várakozásaival.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk