hirdetés
hirdetés

Vizsgálatot kér a kerületi légiutasadó ügyében Ferihegy

A Budapest Airport felügyeleti eljárás elindítását kezdeményezte az illetékes kormányhivatalnál amiatt, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat egy novemberi rendeletével egy új települési adó, az úgynevezett légiutasadó kivetéséről döntött – tudta meg a 24.hu.

hirdetés

Az önkormányzati rendelet értelmében január 1-jétől minden, legalább 18 éves nem kerületi lakosnak, aki magánszemélyként (azaz nem vállalkozói tevékenység keretében) utazik, ezer forint légiutasadót kell fizetnie, akár érkezik, akár indul, akár átutazóban van. A rendelet szerint az adót a földi kiszolgálóknak és a légifuvarozónak együtt kell beszedniük, és nyilvántartást is kell arról vezetniük, amelyben az utazók személyes adatait is rögzíteni kell (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, adó összege, adómentességi ok).

Mint a 24.hu megtudta, az önkormányzat előzetesen nem egyeztetett az új adó bevezetéséről a Budapest Airporttal, és információink szerint a földi kiszolgálókkal, valamint a légitársaságokkal sem. Az új adóról a Niveus Consulting Group adótanácsadó cég azt állítja, egy önkormányzat nem írhatja elő, hogy valaki szedjen be adót, ilyesmiről csak törvénnyel lehet rendelkezni, ezért a beszedés módja törvénybe ütközik, hiába lenne jogszerű maga az adó.

Depositphotos
Depositphotos

7 milliárd forint folyhat be az új adóból

A kormányhivatal arról tájékoztatta a repülőtér-üzemeltetőt, hogy az ügyben törvényességi felhívással élt, és 30 napos határidő kitűzésével felkérte Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának képviselő-testületét az észlelt jogszabálysértések megszüntetésére.

A már hatályba lépett rendeletet előterjesztő Kőrös Péter alpolgármester azt nyilatkozta Telexnek: „A törvényességi felhívásban nincs olyan, ami alapján törvénytelennek tartanák a rendeletet, de adatkezelési kérdésekben további pontosításokra van szükség”. Hozzátette: már vannak olyan légitársaságok, amelyek az új adót beépítették a jegyértékesítési rendszerükbe január elsejével. Az alpolgármester szerint mintegy 7 milliárd forint adóbevétel folyhat be, amit kizárólag infrastruktúrára és szociális ellátásokra fordíthatnak majd.

A teljes cikk ITT olvasható.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk