hirdetés
hirdetés

Vízumkérdés: keleten a helyzet változóban?

A lassú vízumkiadás és a drága díjak akadályozzák a „keleti turizmus” egyébként dinamikus növekedését – állítják érintett hazai szállodások. Pedig az orosz, FÁK-beli és kínai turisták sokáig maradnak, és sokat költenek.

hirdetés

Egyre több a kelet-európai turista a hazai gyógyszállodákban. Hévízen, Zalakaroson és Hajdúszoboszlón orosz feliratok köszöntik a turistákat, dübörög a fogászati turizmus és a luxusbutikokban is milliókat hagynak az átlag 10-14 napra érkező keleti vendégek. A hévízi Hotel Naturmed Carbonában a vendégkör harmada orosz, akik tucatszám rendelik meg a gyógykezeléseket és szolgáltatásokat.

A szovjet utódállamokban a vízumügyintézés döccenői visszavetik az ígéretes fejlődést – állítja Tarnai Gábor, a hajdúszoboszlói Hotel Aurum vezetője. A beutazóktól ugyanis nemcsak 35 eurós vízumdíjat, de a szállás kifizetését igazoló iratot is kérnek – így a turisták egy része inkább a rugalmasabb ügyintézési gyakorlatot követő Szlovákiát választja, és elkerüli a magyar gyógyhelyeket.

Nem osztja az aggódó szállodások véleményét Jakócs György. Az évi 20 ezer orosz, ukrán és FÁK-beli turistát beutaztató Robinson Tours ügyvezetője szerint a magyar konzulátusok gyorsan és hatékonyan dolgoznak, persze be kell tartaniuk az érvényes schengeni előírásokat.

Tapasztalatai szerint a magyar külképviseletek hatékonyan szűrik ki a nyugat-európai munkavállalásra továbbutazni vágyókat. Jakócs szerint az ottani turisták egyre nagyobb része veszi igénybe az akkreditált utazási irodák szolgáltatásait, mert így gyorsabban és kevesebb macerával jutnak vízumhoz.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az EU a FÁK-országok közül Oroszországgal, Ukrajnával, Moldovával és Grúziával kötött vízumkönnyítési megállapodást. Ennek értelmében a kérelmekről 10 napon belül kell dönteni, a vízum díja 35 euró. Sürgősségi vízum is van, 70 euróért. A Vízumkódex értelmében a kérelmező benyújtja a szállással kapcsolatos dokumentumokat, vagy a szállás anyagi fedezetének igazolását. A Kínában működő magyar külképviseletek 15 napon belül döntenek a benyújtott vízumkérelmekről, ugyanakkor néha már 2-5 nap alatt elbírálják az igénylést.

A salzburgi reptéren azonnal kézbe nyomják a tehetős orosz turistáknak a beutazó vízumot, hiszen a téli szezonban ők a legtöbbet fizető és a legdrágább szállodákban lakó síturisták, a finn hatóságok korábban egymillió többszöri beutazásra jogosító vízummal „kedveskedtek” az orosz sógoroknak, akik így tetszésük szerint kóborolhattak az Unión belül. De a horvátok is ügyesek: a tehetős azeri turistáknak május és szeptember között nem kell vízumot igényelni, így szabadon utazhatnak a dalmát tengerpartra. (Továbbutazni nem tudnak, hiszen a horvátok még nem tagjai az EU-nak!)

Aki egy napra foglal Budapesten egy 10 eurós szállást, az nagy valószínűséggel továbbutazási céllal érkezik. Becslések szerint a moldáv „turistáknak” a fele azért jött Magyarországra, hogy aztán Franciaországban vagy Olaszországban vállaljon feketén munkát. A visszaélések felszámolásában a finnek jártak elől: az oroszoknak kiadott többszöri beutazási vízumok jó részét érvénytelenítették, a visszaélőket kiutasították.

Vízumszámok

Tavaly orosz állampolgároknak a magyar külképviseletek 77.075 vízumot adtak ki, ebből 55.171 volt a turistavízum. 2011-ben a kínai állampolgároknak 12 464 db vízumot adtak ki, ebből 4248 volt a turisztikai célú.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk