36 milliárd forintból fejleszti az állam legújabb kiemelt turisztikai régiónkat

Közel 36 milliárd forint jut a közeljövőben Debrecen, Hajdúszoboszló, a Hortobágy és a Tisza-tó körüli turisztikai fejlesztésekre, miután a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, amely kiemelt turisztikai fejlesztési térségként nevesíti a régiót.

A rendelkezésből kiderül, hogy a kormány elfogadja a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2017–2030 időszakra szóló stratégiai fejlesztési programját.

A kormány a rendelkezésre álló forrás mértékéig egyetért Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség tekintetében a meghatározott fejlesztések megvalósításának szükségességével; ugyanakkor felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegyen javaslatot a Kormány részére a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség területének megállapításához szükséges jogszabálymódosításra.

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség területét érintő feladatok megvalósítását a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság bevonásával koordinálja.

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget alkotó települések

1. Debrecen–Hajdúszoboszló kiemelt turisztikai fejlesztési térség

1.1. Balmazújváros, 1.2. Debrecen, 1.3. Hajdúböszörmény, 1.4. Hajdúszoboszló

2. Hortobágy–Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség

2.1. Abádszalók, 2.2. Berekfürdő, 2.3. Egyek, 2.4. Hortobágy, 2.5. Karcag, 2.6. Kisköre, 2.7. Kunmadaras, 2.8. Négyes, 2.9. Poroszló, 2.10. Sarud, 2.11. Tiszabábolna, 2.12. Tiszacsege, 2.13. Tiszaderzs, 2.14. Tiszadorogma, 2.15. Tiszafüred, 2.16. Tiszaigar, 2.17. Tiszanána, 2.18. Tiszaörs, 2.19. Tiszaszentimre, 2.20. Tiszaszőlős, 2.21. Tiszavalk, 2.22. Tomajmonostora, 2.23. Újlőrincfalva

A konkrét beruházások között szerepel a Debrecen Nagyerdő komplex turisztikai fejlesztése, ennek keretében megvalósul az Ötholdas Pagony Turisztikai Központ egymilliárd forintból. 300 millióból nagyerdei tréningpálya-rendszert alakítanak ki. Lesz közösségi bringarendszer és Adrenalin kötélpályarendszer is. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásait 1,5 milliárd forintból bővítik. Interaktív Vizes Gyermekközpont épül 400 millióból, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad fejlesztésére szintén jut egymilliárd forint. A debreceni állatkert fejlesztésének II. ütem 4,80 milliárd forintból valósulhat meg. A debreceni vidámpark fejlesztésére 3,61 milliárd forint jut. Kialakítanak egy Varázserdőt is a Debrecen Nagyerdőn potom 1,50 milliárdból. Debrecen turisztikai attraktivitásának fejlesztése keretében panorámalift és Visitdebrecen Kávézó épül 2,00 milliárd forintból. A Vojtina Bábmúzeum létrehozását 0,15 milliárd forinttal támogatja az állam. 4 évszakos városközpontot fejlesztenek 1,50 milliárd forint hazai forrásból, a Kerekestelepi fürdőfejlesztésre 0,64 milliárd forint jut.

Hajdúszoboszló turisztikai attraktivitásának fejlesztésére is komoly összeget szán a kormányzat, részben uniós forrásokból. Vonzó városkép, promenád kialakítására 1,50 milliárd jut, Hajdúszoboszló gyógyparkjának megújítására 1,00 milliárd megy majd el a GINOP-7.1.9 keretéből. A Strandfürdő minőségi kínálatbővítése új, egyedi élményövezet kialakításával 1,50 milliárdból valósulhat meg. Négy évszakos aktív élményközpontú attrakció fejlesztésére egymilliárd forint jut.

A Debrecen–Hajdúszoboszló kiemelt turisztikai térség MTÜ által támogatott fejlesztései összesen 23,60 milliárd forintot tesznek ki. Berekfürdő komplex egészségturisztikai fejlesztésére 1,50 milliárd, Hortobágy világörökségi helyszín fejlesztése 3,00 milliárd forint jut.

Karcag turisztikai attraktivitásának fejlesztésére 1,00 milliárd jut. Poroszlón Varsa - Mint A Vakond címmel attrakciófejlesztés várható 200 millióból. A Tisza-tó körüli településeken a síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztése 1,50 milliárdból valósulhat meg. Poroszlón, Tiszafüreden és Sarudon tematikus szigeteket alakítanak ki 0,5 milliárdból.

A Hortobágy–Tisza-tó Élmény Kerékpárút kiépítése 0,98 milliárdba kerül majd. Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána szabadvízi strandjainak fejlesztése, a strandok egységes, a komfortérzetet növelő, az élményígéretet fokozó és a környezettudatosságot erősítő fejlesztése 0,70 milliárdból valósulhat meg.

A Hortobágy–Tisza-tó kiemelt turisztikai térség MTÜ által támogatott fejlesztései összesen 9,38 milliárd forintot tesznek ki.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt térség integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése külön keretből valósul meg. Ennek részeként Gasztronómiai és borturisztikai mesterközpontot alakítanak ki 0,5 milliárdból. Termék összekapcsolásra 1,00 milliárd jut. A Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztése 0,33 milliárdba kerül majd. Az E-mobilitás élénkítése 1,00 milliárd forintját jelent majd az adófizetők számára.

Az MTÜ által támogatott kiemelt térségi szintű fejlesztések összesen 2,83 milliárd forintot tesznek ki.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt térség MTÜ által támogatott fejlesztései összesen 35,81 forintra rúgnak.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó immár a negyedik, kormány által nevesített kiemelt turisztikai fejlesztési térség, miután korábban Sopront és térségét, a Balatont, illetve Tokaj környékét és a Nyírséget nyilvánította azzá az állam. Egy korábbi hírünkben Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója bejelentette, hogy a három térség összesen 117 milliárd forint fejlesztési támogatásra számíthat. Most a negyedik térség megnevezése után ez az összeg bővül további közel 36 milliárd forinttal. 


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.