"Nem lehet minden évben világcsúcsot futni"

Az elnök beszélt egyebek között küldőpiaci trendekről, kapacitásbővülésről, lobbytevékenységről, NTAK-ról és természetesen a szállodások mumusáról, a rövid távú lakáskiadásról is. 

„Izgalmas év van a hátunk mögött. A vendégéjszakák számának alakulásával kissé megküzdöttünk az idén, de nem lehet minden évben világcsúcsot futni. Évről-évre rekorderedmények születnek, ezért ha idén beállítjuk a tavalyi csúcsot, az is hatalmas sikerként könyvelhető el. Jelenleg bázis szinten állunk. Vidéken a külföldi vendégéjszakák csökkenését ellensúlyozta a belföldiek növekedése, és ami még egy kedvező fejlemény volt, hogy az árfolyam növekedés mellett is komoly átlagárbővülés jellemezte a piacot a fővárosban és a régiókban egyaránt, valamint a revPARban is sikerült javuló eredményeket elérni”- kezdte beszámolóját Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke. A szakember örömhírt is közölt: a szakma régi vágya teljesül azzal, hogy jövőre a KSH-tól havonta kapnak régiós szintű adatokat is.

Az elnök szerint jövőre sok új légi járat érkezik Budapestre, ami remélhetőleg még több vendéget hoz, akik többet is fizetnek majd, és keresletet jelentek a növekedő szálláshelykapacitásokra. „Budapest elsőszámú küldőpiacának sorsát megítélni egyelőre nehéz, reménykedni lehet, hogy a Brexit nem hoz majd komoly visszaesést” – fejtegette a szakember. Azt is hangsúlyozta, hogy a szakma és a turizmusvezetés körében is téma kell, hogy legyen annak vizsgálata, mi az oka az idei külföldi vendégéjszaka-szám visszaesésnek olyan kiemelt küldőpiacokon mint Németország, Olaszország, Ausztria, Csehország. A kínai piacot is csökkenés jellemezte, miközben ez világszerte nem volt tendencia. A németek hazánk elsőszámú küldőpiaca, ahonnan évek óta tart a visszaesés, ez különös figyelmet kíván a szakember szerint.

A jövő évi lobbytevékenységek közül fontos cél lesz az idegenforgalmi adó mértékének egységes meghatározása 4 százalékban a budapesti szálláshelyeken. A kerületenként eltérő, meghatározott összegű vagy a tartózkodási időhöz igazított jelenlegi díjszabás hektikussága zavaró lehet a vendégek számára. A rövidtávú lakáskiadás piacát ősszel részletesen feltérképeztette a szakmai szervezet, ennek eredményeképpen jövőre lépésekre készül a turizmus vezetése, hogy tiszta, érthető kereteket és egyenlő versenypiaci helyzetet teremtsen a szálláshely szolgáltatási piac minden résztvevője számára. Ezt a folyamatot segíti elő az is, hogy január 1-től a magánszálláshelyek is kötelesek lesznek az NTAK számára adatokat szolgáltatni. Január 1-től a szálláshely szolgáltatás áfájának csökkentésével 7,8 százaléknyi plusz marad a hotelek zsebében, amelyből Flesch Tamás szerint remélhetőleg fejlesztik a munkabéreket vagy a digitalizáció növelésére és felújításokra is tudnak fordítani forrásokat.

Egyebek között az MSZÉSZ lobbytevékenységének sikere, hogy a turizmus-vendéglátás szakon 2016-ban egy félévre csökkentett szakmai gyakorlat újra két félévre emelkedik. Dr. Szalók Csilla, a BGE KVIK Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője hangsúlyozta, a 400 óra gyakorlat lesz a kötelező, de önkéntesen választható ezen felül még 400 óra, aminek felvételére többlet kreditpontok adásával is ösztönzik a hallgatókat. A dékán arra buzdította a hallgatóságot, hogy 800 órás szakmai gyakorlatokat hirdessenek meg a diákok számára. Kedvező fejlemény az is, hogy januártól már digitalizált lesz a gyakornokok szerződtetése.

Német mintára elindult a Termék- és Innovációs Díj , amelyet idén először ítéltek oda olyan kritériumok alapján, hogy az új technológiai fejlesztés növelje a vendégélményt, váltsa ki az élőmunkát, legyen fenntartható, legyen újszerű, hasznos és jövedelmező. Az közgyűlés tagjai az Omikron találmányát, az útlevél szkennert tartották a legérdemesebbnek a díj elnyerésére.

Flesch Tamás a kapacitásbővülésről szólva elmondta, hogy idén 1000 szobát adtak át a szállodapiacon. Míg vidéken 3 hotel nyílt, a fővárosban számos házat avattak, hiszen Budapesten megtérülés szempontjából szerencsésebb helyzetben vannak a hotelberuházások. A következő 2-3 évben 5000 új szoba létesül az országban, ennek azonban reálisan lehet, hogy egyelőre csak 60-70 százaléka valósul meg a szűkös építőipari kapacitások és a rohamosan növekvő kiadások miatt. De ha „csak” 3000 szoba épül is meg, az már egy soha nem látott bővülést jelent a szobakínálatban.

Az elnök arról is beszélt, hogy már csak 4 tagszállodájuk nem tesz eleget a digitális adatszolgáltatási kötelezettségének, amelyeket utoljára szólítanak fel, és ha nem járnak sikerrel, kizárják azokat a szövetségből. És felhívta a figyelmet, hogy jövőre is folytatódnak az Unilever nagysikerű workshopjai országszerte, akárcsak az oktatási az oktatási road show.

Baldauf Csaba ismertette, hogy jelenleg már bejegyzés alatt áll az a szabadalmi védjegy, amelyet az MSZÉSZ dolgozott ki a családbarát szállodák számára és 91 kritériumot határoztak meg a Hotelstars Union gyakorlata alapján a csatlakozni kívánó házak számára. A védjegy arany, ezüst és bronz fokozatban szerezhető majd meg. Jövőre lesznek tavaszi és őszi közgyűlések és régiós ülések is az MSZÉSZ-nél, az őszi tisztújító közgyűlés lesz. Sor kerül 2020-ban is a portásversenyre és kiírják a Zöld Szálloda pályázatot is.

Flesch Tamás szólt a szövetség CSR tevékenységéről, amelyet a súlyosan beteg gyerekeken segítő Csodalámpa Alapítvány támogatásával végeznek. Búcsúzóul pedig a tagok lelkére kötötte, hogy mindannyiuk közös érdeke, hogy ne csökkentsenek árat, sőt, ha lehet még magasabbakat érvényesítsenek, hiszen minden adottságuk megvan ahhoz, hogy magas színvonalú szolgáltatásaikat európai árszínvonalon értékesítsék. Ez lehet a sikeres működés egyik záloga is a jövőben.

Forrás: Turizmus Online


Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
A fenntartható épített környezetre való törekvés

A fenntartható épített környezetre való törekvés 

  Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.