A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

2024. december 1-től a Kamikazek – A Busidó fiai című időszaki kiállítás egy vitrinnel egészül ki: Tradícionális Japán italok címmel. A kiállításon megismerkedhetünk a Japán teakészítés tradicionális eszközeivel, valamint a szaké fogyasztás néhány különleges eszközével is.

Többek között kiállításra került egy 1800-as évekből származó Sintó esküvői szertartáshoz használt gazdagon díszített három részes szakés csésze, valamint egy vas vízforraló kanna is.

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek.

A híres Japán író Okakura Kakuzō (岡倉 覚三) mondta egyszer, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik.

A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zen buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban.

A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá. A szaké a legtöbbek számára már bizonyára ismerős, azonban a felszolgálás kellékei, illetve a fogyasztásával kapcsolatos illemszabályok talán már kevésbé.


Fotó: RepTár

A szaké felszolgálására a tokkuri nevű edényt használják. A tokkuri általában öblös hasú, egyenes nyakú kancsó, de más formái is léteznek, például a tömzsi, csőrös katakuchi. Felszolgálás előtt a hagyományosan melegen fogyasztott szakét a tokkuriba töltve egy forró vízzel teli edénybe merítik. Az ilyen módon felmelegített ital a kancsó egyenes nyak-kialakításának köszönhetően képes tovább megtartani a hőt.

A japán kultúrában az ünnepi alkalmakat szakéval dobják fel.

A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. A szaké ivásának megvannak a maga szabályai, még az adott időjáráshoz is alkalmazkodik. Hűvös napokon például forró szakét (atsukan-t) szolgálnak fel, a tomboló hőségben pedig lehűtik a szakét.

Bármilyen hihetetlen, a tradíciótisztelő japánoknál még a szaké kitöltésének is külön hagyománya van! Az illem azt kívánja, hogy mindig töltsünk a társaságunkban lévőknek a szakéból, ám sose öntsünk belőle magunknak, hanem kérjünk meg erre valakit a vendégeink közül. Figyelnünk kell arra, hogy a szaké kitöltése során két kézzel fogjuk az erre használt tokkuri kerámiát, mert náluk ezt is a tisztelet jelének tekintik (egy kézzel rendszerint csak a fiatalabbaknak töltenek szakét a japánok, vagy azoknak, akik rangban nagyon alattuk állnak).

A különleges kiállítás 2025. tavaszáig tekinthető meg a Hangár Galériáján.

2024. december 6-tól pedig adventi játékkal és már ünnepi díszben várják az érdeklődőket a RepTárban. A Repülő Rénszarvas küldetése egy olyan interaktív játék, amely remek kikapcsolódás mindenki számára és még a múzeumot is megismerhetik az ide érkezők.


Fotó: RepTár

Rudolf rénszarvas bajba került és segítségre van szüksége a feladatok megoldásában. Amire szükség lesz: kreatív gondolkodás, számolás, jó megfigyelőképesség, fotózás, logika. A küldetés sikeres zárásaként Rudolf pilótájaként térhetnek haza a gyerekek.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.