A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

2024. december 1-től a Kamikazek – A Busidó fiai című időszaki kiállítás egy vitrinnel egészül ki: Tradícionális Japán italok címmel. A kiállításon megismerkedhetünk a Japán teakészítés tradicionális eszközeivel, valamint a szaké fogyasztás néhány különleges eszközével is.

Többek között kiállításra került egy 1800-as évekből származó Sintó esküvői szertartáshoz használt gazdagon díszített három részes szakés csésze, valamint egy vas vízforraló kanna is.

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek.

A híres Japán író Okakura Kakuzō (岡倉 覚三) mondta egyszer, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik.

A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zen buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban.

A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá. A szaké a legtöbbek számára már bizonyára ismerős, azonban a felszolgálás kellékei, illetve a fogyasztásával kapcsolatos illemszabályok talán már kevésbé.


Fotó: RepTár

A szaké felszolgálására a tokkuri nevű edényt használják. A tokkuri általában öblös hasú, egyenes nyakú kancsó, de más formái is léteznek, például a tömzsi, csőrös katakuchi. Felszolgálás előtt a hagyományosan melegen fogyasztott szakét a tokkuriba töltve egy forró vízzel teli edénybe merítik. Az ilyen módon felmelegített ital a kancsó egyenes nyak-kialakításának köszönhetően képes tovább megtartani a hőt.

A japán kultúrában az ünnepi alkalmakat szakéval dobják fel.

A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. A szaké ivásának megvannak a maga szabályai, még az adott időjáráshoz is alkalmazkodik. Hűvös napokon például forró szakét (atsukan-t) szolgálnak fel, a tomboló hőségben pedig lehűtik a szakét.

Bármilyen hihetetlen, a tradíciótisztelő japánoknál még a szaké kitöltésének is külön hagyománya van! Az illem azt kívánja, hogy mindig töltsünk a társaságunkban lévőknek a szakéból, ám sose öntsünk belőle magunknak, hanem kérjünk meg erre valakit a vendégeink közül. Figyelnünk kell arra, hogy a szaké kitöltése során két kézzel fogjuk az erre használt tokkuri kerámiát, mert náluk ezt is a tisztelet jelének tekintik (egy kézzel rendszerint csak a fiatalabbaknak töltenek szakét a japánok, vagy azoknak, akik rangban nagyon alattuk állnak).

A különleges kiállítás 2025. tavaszáig tekinthető meg a Hangár Galériáján.

2024. december 6-tól pedig adventi játékkal és már ünnepi díszben várják az érdeklődőket a RepTárban. A Repülő Rénszarvas küldetése egy olyan interaktív játék, amely remek kikapcsolódás mindenki számára és még a múzeumot is megismerhetik az ide érkezők.


Fotó: RepTár

Rudolf rénszarvas bajba került és segítségre van szüksége a feladatok megoldásában. Amire szükség lesz: kreatív gondolkodás, számolás, jó megfigyelőképesség, fotózás, logika. A küldetés sikeres zárásaként Rudolf pilótájaként térhetnek haza a gyerekek.


 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.