A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

2024. december 1-től a Kamikazek – A Busidó fiai című időszaki kiállítás egy vitrinnel egészül ki: Tradícionális Japán italok címmel. A kiállításon megismerkedhetünk a Japán teakészítés tradicionális eszközeivel, valamint a szaké fogyasztás néhány különleges eszközével is.

Többek között kiállításra került egy 1800-as évekből származó Sintó esküvői szertartáshoz használt gazdagon díszített három részes szakés csésze, valamint egy vas vízforraló kanna is.

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek.

A híres Japán író Okakura Kakuzō (岡倉 覚三) mondta egyszer, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik.

A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zen buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban.

A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá. A szaké a legtöbbek számára már bizonyára ismerős, azonban a felszolgálás kellékei, illetve a fogyasztásával kapcsolatos illemszabályok talán már kevésbé.


Fotó: RepTár

A szaké felszolgálására a tokkuri nevű edényt használják. A tokkuri általában öblös hasú, egyenes nyakú kancsó, de más formái is léteznek, például a tömzsi, csőrös katakuchi. Felszolgálás előtt a hagyományosan melegen fogyasztott szakét a tokkuriba töltve egy forró vízzel teli edénybe merítik. Az ilyen módon felmelegített ital a kancsó egyenes nyak-kialakításának köszönhetően képes tovább megtartani a hőt.

A japán kultúrában az ünnepi alkalmakat szakéval dobják fel.

A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. A szaké ivásának megvannak a maga szabályai, még az adott időjáráshoz is alkalmazkodik. Hűvös napokon például forró szakét (atsukan-t) szolgálnak fel, a tomboló hőségben pedig lehűtik a szakét.

Bármilyen hihetetlen, a tradíciótisztelő japánoknál még a szaké kitöltésének is külön hagyománya van! Az illem azt kívánja, hogy mindig töltsünk a társaságunkban lévőknek a szakéból, ám sose öntsünk belőle magunknak, hanem kérjünk meg erre valakit a vendégeink közül. Figyelnünk kell arra, hogy a szaké kitöltése során két kézzel fogjuk az erre használt tokkuri kerámiát, mert náluk ezt is a tisztelet jelének tekintik (egy kézzel rendszerint csak a fiatalabbaknak töltenek szakét a japánok, vagy azoknak, akik rangban nagyon alattuk állnak).

A különleges kiállítás 2025. tavaszáig tekinthető meg a Hangár Galériáján.

2024. december 6-tól pedig adventi játékkal és már ünnepi díszben várják az érdeklődőket a RepTárban. A Repülő Rénszarvas küldetése egy olyan interaktív játék, amely remek kikapcsolódás mindenki számára és még a múzeumot is megismerhetik az ide érkezők.


Fotó: RepTár

Rudolf rénszarvas bajba került és segítségre van szüksége a feladatok megoldásában. Amire szükség lesz: kreatív gondolkodás, számolás, jó megfigyelőképesség, fotózás, logika. A küldetés sikeres zárásaként Rudolf pilótájaként térhetnek haza a gyerekek.


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.