A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

2024. december 1-től a Kamikazek – A Busidó fiai című időszaki kiállítás egy vitrinnel egészül ki: Tradícionális Japán italok címmel. A kiállításon megismerkedhetünk a Japán teakészítés tradicionális eszközeivel, valamint a szaké fogyasztás néhány különleges eszközével is.

Többek között kiállításra került egy 1800-as évekből származó Sintó esküvői szertartáshoz használt gazdagon díszített három részes szakés csésze, valamint egy vas vízforraló kanna is.

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek.

A híres Japán író Okakura Kakuzō (岡倉 覚三) mondta egyszer, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik.

A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zen buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban.

A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá. A szaké a legtöbbek számára már bizonyára ismerős, azonban a felszolgálás kellékei, illetve a fogyasztásával kapcsolatos illemszabályok talán már kevésbé.


Fotó: RepTár

A szaké felszolgálására a tokkuri nevű edényt használják. A tokkuri általában öblös hasú, egyenes nyakú kancsó, de más formái is léteznek, például a tömzsi, csőrös katakuchi. Felszolgálás előtt a hagyományosan melegen fogyasztott szakét a tokkuriba töltve egy forró vízzel teli edénybe merítik. Az ilyen módon felmelegített ital a kancsó egyenes nyak-kialakításának köszönhetően képes tovább megtartani a hőt.

A japán kultúrában az ünnepi alkalmakat szakéval dobják fel.

A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. A szaké ivásának megvannak a maga szabályai, még az adott időjáráshoz is alkalmazkodik. Hűvös napokon például forró szakét (atsukan-t) szolgálnak fel, a tomboló hőségben pedig lehűtik a szakét.

Bármilyen hihetetlen, a tradíciótisztelő japánoknál még a szaké kitöltésének is külön hagyománya van! Az illem azt kívánja, hogy mindig töltsünk a társaságunkban lévőknek a szakéból, ám sose öntsünk belőle magunknak, hanem kérjünk meg erre valakit a vendégeink közül. Figyelnünk kell arra, hogy a szaké kitöltése során két kézzel fogjuk az erre használt tokkuri kerámiát, mert náluk ezt is a tisztelet jelének tekintik (egy kézzel rendszerint csak a fiatalabbaknak töltenek szakét a japánok, vagy azoknak, akik rangban nagyon alattuk állnak).

A különleges kiállítás 2025. tavaszáig tekinthető meg a Hangár Galériáján.

2024. december 6-tól pedig adventi játékkal és már ünnepi díszben várják az érdeklődőket a RepTárban. A Repülő Rénszarvas küldetése egy olyan interaktív játék, amely remek kikapcsolódás mindenki számára és még a múzeumot is megismerhetik az ide érkezők.


Fotó: RepTár

Rudolf rénszarvas bajba került és segítségre van szüksége a feladatok megoldásában. Amire szükség lesz: kreatív gondolkodás, számolás, jó megfigyelőképesség, fotózás, logika. A küldetés sikeres zárásaként Rudolf pilótájaként térhetnek haza a gyerekek.


Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije

Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije 

Az egyik legjelentősebb nemzetközi környezetszépítő megmérettetés zsűrije június végén érkezett azért, hogy értékeljék a két települést.
Kerékpáros fejlesztés Szolnokon

Kerékpáros fejlesztés Szolnokon 

Új szolgáltatással gazdagodik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál

Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál 

A kiadvány a kerékpárral és gyalogosan bejárható útvonalakat ábrázolja, megkönnyítve a természetbarát látogatók tájékozódását.
Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben

Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben 

Izgalmas sportprogramok, vidám zenei és gasztró élmények.
Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson

Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson 

Négy héttel a rajt előtt a 43. Balaton-átúszás összes távja elérte a létszámlimitet.
Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától

Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától 

Közel ötezer nevezővel rekordot döntött a 31. KIPRUN Futóest, ahol idén külföldi futóturisták is nagy számban indultak.
A magyar festészet ikonja – új megvilágításban

A magyar festészet ikonja – új megvilágításban 

Egyedülálló digitális művészeti utazás a veszprémi CODE-ban.
Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben

Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben 

Koncertek, színházi előadások és különleges programok.
Extrém élménypark Budapesten

Extrém élménypark Budapesten 

Csúszdák, légvárak, mászófalak 4000 nm2-en.
Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál

Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál 

A MOL Nagyon Balaton eseményei várhatóan félmilliónál is több turistát vonzanak idén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.