Desztinációmarketing: a turisztikai szakkönyvek és a történetmesélés ereje

A 2024. február 22-25. között megrendezésre kerülő Utazás+ Kiállítás szervezői szakmai konferencia várják az érdeklődőket: az eseményre 2024. február 23-án kerül sor a Hungexpo A pavilon AI. Galéria 106. teremben. A 11:00 órakor kezdődő program témája a könyvek, a történetmesélés és a turizmus kapcsolata. A konferencia az Utazás Kiállítás belépőjével szabadon látogatható.

Az Utazás Kiállítás második napján éveken keresztül az egészségturizmus volt a szakmai konferencia témája. Idén a szervezők régi álmukat valósítják meg, a könyvek és a turizmus kapcsolatát járják körbe, de az egészség, az akadálymentes utazás azért most is ott lesz a témák között.

A fotó illusztráció / depositphotos.com
A fotó illusztráció / depositphotos.com

A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a turizmuskutatók által publikált szakkönyvek fontosságára, illetve jó gyakorlatokat mutasson be a történetek, legendák szerepéről a desztinációmarketingben. A meghívott előadók turizmuskutatók, turisztikai szolgáltatók, írók, újságírók, marketing szakemberek, egyetemi oktatók. Közös bennük a könyvek, a történetek és az utazás szeretete. Amiben viszont különböznek az az, hogyan jelenítik meg vagy éppen hasznosítják a munkájukban a könyvek és az utazás kapcsolatát.

A konferencia első részében neves turizmuskutatók mutatják be a 2023-ban megjelent könyveiket. Rátz Tamara a felelősségteljes turizmus lehetőségeit vizsgálta, Michalkó Gábor a turizmus és a jövő kapcsolatát. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy az elmúlt időszak eseményei, a Covid-19 járvány, a világban és az utazók fogyasztási szokásaiban lezajlott változások hogyan alakítják a turizmus jövőjét.  A Farkas Jácint, Raffay Zoltán, Gonda Tibor szerzőhármas könyve az akadálymentes turizmusról szól. Ahogy a könyv egyik fejezetének a címe is kiemeli: láthatatlan falakat bontanak le az akadállyal élők utazásának témakörében.

A könyv ezernyi más módon is kötődik a turizmushoz, példának okáért akár gasztronómiai vonzerő is lehet. Erről mesél Béky Ildikó és Szalay Gábor, a KönyvBár & Restaurant tulajdonosai.

A konferencia második felében Oláh Andrea, a Könyvben Utazom rádióműsor és podcast szerkesztő műsorvezetője neves szerzőkkel, mint Szlavicsek Judit, Mörk Leonóra és turisztikai szakemberekkel beszélget arról, hogy vonzóvá tehetnek-e egy desztinációt a mesék, a legendák, a hátborzongató történetek vagy éppen a történelmi regények.

A konferencia az Utazás Kiállítás belépőjével szabadon látogatható. A szervezők a turisztikai szakma képviselői mellett örömmel várják a sajtó képviselőit és a turizmus képzésben résztvevő hallgatókat is.

A konferencia részletes programja itt érhető el, az érdeklődők ezen a linken tudnak regisztrálni.


Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen 

A hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be hétvégenként a 75 hektáros területet.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben

Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben 

A nagyközönséget várja hétvégén az idei Utazás Kiállítás a Hungexpon.
Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben 

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben.
 Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás

Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás 

A március 1-3. közt megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal.
EKF Veszprém: indul a felmérés a programról

EKF Veszprém: indul a felmérés a programról 

Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja.
A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás

A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás 

Pár éve elérkezett az online utazásfoglalás korszaka. Ennek tudatában, vajon van-e létjogosultsága egy, az utasokat közvetlenül, személyes találkozások alkalmával megszólító nagyközönségi kiállításnak?
Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.