A hollandok már felfedezték a 140 lakosú Bükkmogyorósdot

A Szilvásváradot Ózddal összekötő főút mentén már a hollandok is felfedezték a hárompatakos kis falut, Bükkmogyorósdot. A természeti szépségekben gazdag parányi településről tiszta időben rálátni a Bálványra, az Istállóskőre és a Bükk más csúcsaira is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vonzó hely ez kis falu, ahol alig 140-en laknak, mégis több érdekességet kínál a turistáknak. Az Úszói-, a Nagy-völgyi- és Rákóczi úti patak környéke szépséges erdőket rejt, melyek a csendjükkel, a tiszta levegővel igazi pihenőhelyek. Ezeknek is köszönhető, hogy az utóbbi években néhány holland család vásárolt itt kertes házakat, melyeket fel is újítottak, ezekben töltik a nyári hónapokat. Egyébként Bükkmogyorósd címerében mind a három patak fellelhető.

Különleges növények és állatok

„A következő időszakban az idegenforgalom fejlesztésére fordítjuk a figyelmet – mondta a Turizmus Online-nak Pataki Csaba polgármester. – Nálunk ugyanis különleges növényeket és állatokat is találni, amelyekre érdemes odafigyelni. Például az erdőkben vargánya- és rókagombát gyűjthetnek az érdeklődők. A patakokban tőkés récék fürdenek, az erdeinkben mókusok, őzek és szarvasok is élnek. De a falunkban találni fekete gólyát, valamint szürke gémet is".

Bükkmogyorósd elején és végén olyan szemléltető táblát helyeztek el, amely a turisták figyelmét hívja fel a Szűz Máriáról elnevezett, egytornyú katolikus templomra. Ezt 1939-ben építették a falu lakóinak összefogásával. Áll még az egykori kovácsműhely is, amely szintén érdekesség. A közelmúltban az önkormányzat a községháza mellett pihenőparkot létesített, ahol közösségi rendezvényeket tartanak. Így például szalonnasütésre, bográcsozásra invitálják a vendégeket. Nagy hangsúlyt fektetnek a falu további komfortosítására is. Ennek megvalósítására a polgármester irányításával a közmunkát is igyekeznek kihasználni. Így az elmúlt évben az ebben résztvevők készítették a kerti bútorokat, szalonnasütőhelyeket alakítottak ki, melyeket a falu központi parkjában helyeztek el. Emellett két új, fából készült – a tájba jól illeszkedő – buszmegállót is építettek a főút mentén.

Nyári filmes táborok

A falu érdekességeihez tartozik a több mint százéves gesztenyefasor, ahol szívesen sétálnak az emberek. A település szélén pedig egy vállalkozó tanyáját találni, ahol nóniusz lótenyészetet és birkákat mutatnak be a turistáknak. Ezeken kívül a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Főiskola pihenőházat tart fenn Bükkmogyorósdon. Ennek környezete a nyári hetekben benépesül, mivel tábor várja az intézményben tanuló diákokat. Bükkmogyorósd régi általános iskolájában pedig szintén nyaranta – immár hagyományosan – filmes táborokat szerveznek az ország különböző részeiből érkező fiataloknak. Ők olyan dokumentumanyagokat forgatnak, amelyek a falu lakóinak életét, szokásait, a nevezetességeket mutatják be, és a település környezetének szépségeit örökítik meg.

A falu első számú vezetője érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy idén augusztus első hetében ismét megrendezik a falunapot, amelyre tavaly háromszáz vendég érkezett. Ennek fénypontja 2014-ben is a gasztronómiai bemutató volt, melynek keretében – többek között – mogyorósdi birkapörköltet, bükkaljai gulyást és újdonságként öt üstben töltött káposztát is főztek. Süteményként pedig túrós-kapros krumplilaskát készítettek. A szervezők a rendezvény idei sikerében is bíznak.

Könnyűszerkezetes sátrat építenének

A turizmus fejlesztésére új pályázattal készülnek. A Leader-program keretében egy egri cég újdonságként falusi lakodalmast kíván szervezni régi ruhákba öltözött szereplőkkel Bükkmogyorósdon. Mindezt speciális helyi ételek főzésével és kínálatával kötik össze. Ezért a faluban egy könnyűszerkezetes sátrat építenének ennek a látványos rendezvénynek, mint turisztikai attrakciónak. Abban is bíznak, hogy ezzel még több vendéget csalogathatnak majd Bükkmogyorósdra, akik közül néhányan házat vásárolnának és szálláshelyeket is teremtenének.

A falu határában jelenleg elhanyagolt állapotban és üresen áll az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornoka, Lenkey János leszármazottainak egykori kastélya. Az önkormányzat ezért a tulajdonosokkal folytat tárgyalásokat az épület felújításáról és turisztikai hasznosításáról. A falu vezető testülete a Kőrösi Csoma Sándor Főiskola vezetőivel is tárgyal az együttműködésről és egy közösen működtetett szövetkezet létrehozásáról.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.