A jövő tavasszal nyitják a megújult galyatetői kilátót

Megújul az Országos Kéktúra útvonal legmagasabb kilátója, a galyatetői Péter hegyesén levő kilátó. A műszaki munkálatokat hamarosan befejezik.

Az Országos Természetjáró Szövetség két évvel ezelőtt pályázott és nyert el támogatást az Országos Kéktúra - Kék Kör - fejlesztésére. A projekt megvalósításának fontos része a Kék Túra útvonal észak-magyarországi szakaszának turisztikai attrakció fejlesztése, amelyre kiemelt programot fogadtak el.

Digitális felméréssel kezdték

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 800 millió forint értékű fejlesztést valósítanak meg a régióban. Emellett az úgynevezett kis pályázatok közül is 400 millió forintot nyert el a térség. A támogatással megvalósuló fejlesztésekre a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumot hozott létre. A kiemelt programban az Egererdő Zrt. konzorciumi tagként vesz részt. Dobre-Kecsmár Csaba, a részvénytársaság általános vezérigazgató-helyettese a Turizmus Online-nak elmondta: az előkészítő munkát 2012-ben kezdték el. Ekkor folytatták le a közbeszerzési eljárást, megszerezték a hatósági engedélyeket és elkészítették a fejlesztési terveket is. A kivitelezést 2013 közepén indították, melynek első lépéseként a Kék Túra útvonal teljes észak-magyarországi szakaszán digitális felmérést végeztek. Ennek alapján döntötte el a Magyar Természetjáró Szövetség a végleges útvonalat és döntött a szükséges nyomvonal módosításáról is. Ez a felmérés nyújtott alapot annak a térinformatikai rendszernek a kialakításához, amely elősegíti a turistákat abban, hogy korszerű mobil eszközökkel tájékozódhassanak.

Harminchét méter magas lett

A cég általános vezérigazgató-helyettese azt is elmondta, hogy a kiemelt attrakció részeként a Felső Mátrában levő népszerű üdülőhelyen Galyatetőn, megerősítették és magasították a kilátót. Ez azt jelentette, hogy a korábbi 20 méteresből 37 méter magas kilátót hoztak létre és a hozzá vezető utat is felújítják. Kereken nyolcvan éve, 1934-ben építették ezt a toronykilátót és azóta szolgálja a turistákat. Tiszta időben a Tátrát is látni innen. Emellett ugyancsak Galyatetőn, a volt munkásszállót az Országos Kéktúra Túraközpontjává alakítják át. Ennek során sokoldalú multifunkcionális épületet hoznak létre, ahol a turisták igényeihez igazított szálláshelyeket rendeznek be. Ugyanott éttermet és kávézót is nyitnak, de lesz kerékpárkölcsönző- és javítóhely is. A leendő, akadálymentesített túracentrumot megújuló energiaforrások felhasználásával működtetik majd, amelyet napenergiával, valamint hőszivattyúkkal biztosítanak. Mindezek mellett a Kék Túrához kapcsolódva, az úthálózat-irányító táblák sokaságát helyezik el. Sőt, Észak-Magyarországon egységes táblarendszert alakítanak ki, amely illeszkedik majd az országoshoz. Ezenkívül arra is törekszenek, hogy a helyi nevezetességeket, látványosságokat szintén táblák segítségével mutassák be az érdeklődőknek.

 

Kerékpárutak és pihenőhelyek

A Péter-hegyesén található kilátó műszaki munkáit hamarosan befejezik és az új turistacentrummal együtt várhatóan 2015 tavaszán adják át a vendégeknek. Vélemények szerint a kilátó várhatóan a Mátra egyik leglátogatottabb létesítménye lesz. Hazánk legmagasabb hegyvidékén egyébként - a már említett úgynevezett kis pályázati projekt keretében - kerékpárutakat is jelölnek ki. Ezeket a már meglevő erdészeti utak mentén találják majd a turisták. A pihenőhelyeket is felújítják, miközben újakat is létesítenek. Az Egererdő Zrt. ehhez kapcsolódva Parádsasvár területén újítja meg a Rudolf-tanyai erdészházát. Ez a gyalogos turisták, a lovasok és a kerékpárosok pihenőhelyévé válhat. A felsorolt fejlesztések mellett az észak-magyarországi régióban hasonló beruházásokat valósítanak meg az Ipolyerdő Zrt, valamint a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. irányításával a Bükkben és Börzsönyben is. Ezekkel az újdonságokkal összességében több mint egymilliárd forinttal gyarapszik majd a hazai vagyon, miközben az erdők közjóléti és rekreációs szerepét növelik.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.