Molnár Attila, az ÉRV műszaki igazgatója Parádon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a közkutakhoz köthető helyi problémáról van szó.
Tájékoztatása szerint az első, "a víz nem megfelelő mikrobiológiai minőségét" mutató mintákat június végén találták. Mivel a második mintavétel is pozitív volt, a szolgáltató értesítette a népegészségügyi szakigazgatási szervet, és az elrendelte az öt településen a vezetékes ivóvíz felforralását felhasználás előtt, ivás, főzés, fogmosás esetén.
A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének szerda délutáni tájékoztatása szerint az ivóvízben kimutatható szennyeződésnek több oka lehet. A mikroorganizmusok megjelenése jelezheti azt, hogy az alacsony vízfelhasználás miatt az ivóvízvezetékben sokáig áll, pang a víz, de utalhat az ivóvízvezeték vagy a mintavételi hely műszaki hibájára is.
A parádi polgármesteri hivatalban kapott tájékoztatás szerint eddig nem jelentettek a coli fertőzéshez köthető megbetegedést.
A coli baktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.
A mátrai szállodákban nem kell forralni
A parádsasvári ivóvízhálózat üzemeltetője tájékoztatta a Kastélyhotel Sasvár Kft. vezetőségét, hogy a hotel ivóvízellátását a parádsasvári forrásfoglalásokból biztosítják. Ezen fogyasztási pont nem érintett a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által kiadott határozatában foglaltakkal - így a Kastélyhotel Sasvárt és a St. Hubertus Panziót Parádsasváron nem érinti a szennyezett víz.
Forrás: MTI