A vendéglátó szakképzés jövője a tét

A VSZOE (Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének) tanácskozásán kiderült, hogy  a tematikus gyakorlati oktatás megszüntetése és ezáltal a célzott gyakorlati oktatás felszámolása elleni küzdelmük még nem járt eredménnyel.

A fél éves aktív múltra visszatekintő, Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete (VSZOE) szakács és cukrász szekciói 2016.01.23.-án tartotta első országos tanácskozását Budapesten a Huba utcai iskolában. Az együttes ülést - amelyen 75-en (43-an a szakács- és 35-en a cukrász szakma oktatók képviseletében) jelentek mintegy 26 szakiskolából - Erdélyiné Kiss Rita alelnök nyitotta meg.

Zsolnay Gábor elnök köszöntő beszédében örömét és meghatottságát fejezte ki, amiért az ország nagy részét lefedve Zalaegerszegtől Hódmezővásárhelyig, Soprontól Szegedig érezték fontosnak a kollegák a megjelenést. Hangsúlyozta, hogy a nagyszámú jelenlét is igazolja nem a kollegák elszántsága, jövő iránti elkötelezett áldozatvállalása, felkészültsége az oka annak, hogy soha nem látott mélypont felé tart hazánkban a vendéglátó szakképzés. Beszámolt azokról az erőfeszítésekről, melyeket az elnökség tagjai tettek az elmúlt hónapokban a helyzet jobbításáért. A továbbiakban részletesen ismertette az Egyesület helyzetét, eddig végzett tevékenységeit és terveit.

Erdélyiné Kiss Rita alelnök, aki az Egyesület honlapját (VSZOE.hu) tervezte és kezeli, ismertette annak felépítését, a továbbfejlesztés koncepcióját. Gyakorlati útmutatást adott ahhoz, hogy miként lehet regisztrálni a csak tagoknak fenntartott felületre. Tájékoztatta a kollegákat arról, hogy ezen a felületen milyen tartalmakkal kezdte el az elnökség a kollegák napi operatív munkájának a segítését. Mindenkit arra kért, hogy aktív részvétellel segítség ennek a felületnek a közös haszonra való tartalommal való feltöltését. Az elnök úr hozzátette: „ez is jól segítheti az összefogást a közös célokért”.

A szünet után szekcióülésekkel folytatódott a tanácskozás. Erdélyiné Kiss Rita a cukrász, Zsolnay Gábor a szakács szakma szakmai és vizsgakövetelményeiben való változtatásokra tett javaslataikról, a tananyagfejlesztés irányairól és tartalmáról szóló munkálatokról számoltak be. Reményüket fejezték ki, hogy javaslataik a következő tanévtől változásokat hozhatnak legalább ezeken a területeken. Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a tematikus gyakorlati oktatás megszüntetése és ezáltal a célzott gyakorlati oktatás felszámolása elleni küzdelmük még nem járt eredménnyel.

A cukrász szekcióban Gyenge Csaba mestercukrász szakoktató, a szekció vezetője figyelmet érdemlóő előadásban beszélt a Magyar Élelmiszerkönyv Hagyományőrző cukrászipari termékek c. fejezetének változásairól. Elmondta, hogy ennek elfogadása február elején várható. Ennek a visszásságait, illetve az abból eredő nehézségeket vitatták meg a kollegák, hogy ennek kötelező érvénye lesz.

A továbbiakban Gyenge Csaba a cukrászatban használatos citrusfélék héjának használatával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kérdésekkel foglalkozott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ezzel kapcsolatos veszélyeket nem kezeli megfelelő súllyal a szakma. Arra kérte a kollegákat, hogy az oktatás során kiemelt figyelemmel kezeljék ezt a témát.

A szakács szekcióban az elnök úr beszámolóját követően Vomberg Frigyes mesterszakács Bocuse d'Or coach tartott előadást arról, hogy a csúcsgasztronómia a magas szintű piaci igények kielégítése érdekében milyen típusú képzést tartana szükségesnek. Érdekes elképzelést vázolt fel egy olyan posztgraduális képzési struktúráról és tartalomról, amely reményeink szerint a jövőben bevezetésre fog kerülni Magyarországon. Hangsúlyozta a tömegképzést követően szükség van olyan államilag támogatott elitképzésre, amely limitált számban és helyszínen, de kiemelkedő tudású szakember utánpótlást biztosíthatna hazánkban. Meggyőződését fejezte ki abban, hogy ehhez szívesen nyújtanának segítséget olyan hazai szakemberek, akik egyre növekvő számban a nemzetközi élmezőnyt erősítik.

A korreferátumok után mind a két szekcióban jó hangulatú, élénk gondolatcsere zajlott. Nagyon sokan és rendkívül konstruktívan szóltak hozzá az egyes témákhoz. A szakács szekció vitafórumán kiemelt figyelmet kapott a tananyagfejlesztés. Többek között sok szó került arról, miként kellene az oktatásba beépíteni különböző allergiákkal küszködő vendégek igényét kielégítő ételkészítés ismereteit. Öröm volt részese lenni annak, ahogy a kollegák megnyíltak. A felvetett problémáikra, gondolataikra korrekt, segítőkész, egymást támogató válaszok születtek.

Ezen napon sokan mentek haza azzal a gondolattal, hogy nemcsak nagyon hasznos volt az együttlét, hanem felemelő érzést adott az összefogás erősödése is. Ennek búcsúzáskor többen hangot is adtak. 

Forrás: Vendég&Hotel Online

Forrás: VSZOE


Hazai strandok listája, ahol legfőbb szempont a kutyabarátság

Hazai strandok listája, ahol legfőbb szempont a kutyabarátság 

Strandok, ahol négylábú barátokat is örömmel fogadják a tikkasztó nyári napokon.
Világhírű írótól kerül kalapács alá a Vaszary-festmény

Világhírű írótól kerül kalapács alá a Vaszary-festmény 

Hollywoodi világsztár családjától érkezik Budapestre a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának egyik szenzációja.
Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő

Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő  

Május 1-jén a jubileumi ünnepség keretében izgalmas programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat.
Előremutató tanúsítvány a Cityrama DMC-nek

Előremutató tanúsítvány a Cityrama DMC-nek 

A díj a Cityrama DMC hosszú távú erőfeszítéseit ismeri el a fenntarthatóság és a vállalati, társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén.
Körkép Budapest gyógyfürdőiről – ez várható 2025-ben

Körkép Budapest gyógyfürdőiről – ez várható 2025-ben 

Tény, hogy egyik legfontosabb turisztikai vonzerőnk, a fővárosi történelmi fürdőinek egy része felújításra szorul.
Kakasozás és pittyezés: majális a Skanzenben

Kakasozás és pittyezés: majális a Skanzenben 

Májust gyakran nevezik zöld hónapnak, hiszen a természet, a fák és virágok újjászületésének ideje.
A gyönyörködtetés művészete – kiállítás Budapesten

A gyönyörködtetés művészete – kiállítás Budapesten 

Három nő, három művészeti ág, egy közös nyelv: megnyílt a PRIMAVERA kiállítás a FISE Galériában.
Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivál

Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivál 

Június 7-én és 8-án rendezik meg negyedik alkalommal Békéscsabán, Békésen és Gyulán a Háromváros Kerékpáros Fesztivált .
Programhegyek az Európa-napon

Programhegyek az Európa-napon 

Izgalmas programokkal és hasznos információkkal várják a szervezők az érdeklődőket az Európa-napon és az immár hagyományos EU-s futáson.
Kék Zóna Noszvajon

Kék Zóna Noszvajon  

Különleges eseménynek adott otthont a Nomád Hotel & Glamping.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.