A vendéglátó szakképzés jövője a tét

A VSZOE (Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének) tanácskozásán kiderült, hogy  a tematikus gyakorlati oktatás megszüntetése és ezáltal a célzott gyakorlati oktatás felszámolása elleni küzdelmük még nem járt eredménnyel.

A fél éves aktív múltra visszatekintő, Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete (VSZOE) szakács és cukrász szekciói 2016.01.23.-án tartotta első országos tanácskozását Budapesten a Huba utcai iskolában. Az együttes ülést - amelyen 75-en (43-an a szakács- és 35-en a cukrász szakma oktatók képviseletében) jelentek mintegy 26 szakiskolából - Erdélyiné Kiss Rita alelnök nyitotta meg.

Zsolnay Gábor elnök köszöntő beszédében örömét és meghatottságát fejezte ki, amiért az ország nagy részét lefedve Zalaegerszegtől Hódmezővásárhelyig, Soprontól Szegedig érezték fontosnak a kollegák a megjelenést. Hangsúlyozta, hogy a nagyszámú jelenlét is igazolja nem a kollegák elszántsága, jövő iránti elkötelezett áldozatvállalása, felkészültsége az oka annak, hogy soha nem látott mélypont felé tart hazánkban a vendéglátó szakképzés. Beszámolt azokról az erőfeszítésekről, melyeket az elnökség tagjai tettek az elmúlt hónapokban a helyzet jobbításáért. A továbbiakban részletesen ismertette az Egyesület helyzetét, eddig végzett tevékenységeit és terveit.

Erdélyiné Kiss Rita alelnök, aki az Egyesület honlapját (VSZOE.hu) tervezte és kezeli, ismertette annak felépítését, a továbbfejlesztés koncepcióját. Gyakorlati útmutatást adott ahhoz, hogy miként lehet regisztrálni a csak tagoknak fenntartott felületre. Tájékoztatta a kollegákat arról, hogy ezen a felületen milyen tartalmakkal kezdte el az elnökség a kollegák napi operatív munkájának a segítését. Mindenkit arra kért, hogy aktív részvétellel segítség ennek a felületnek a közös haszonra való tartalommal való feltöltését. Az elnök úr hozzátette: „ez is jól segítheti az összefogást a közös célokért”.

A szünet után szekcióülésekkel folytatódott a tanácskozás. Erdélyiné Kiss Rita a cukrász, Zsolnay Gábor a szakács szakma szakmai és vizsgakövetelményeiben való változtatásokra tett javaslataikról, a tananyagfejlesztés irányairól és tartalmáról szóló munkálatokról számoltak be. Reményüket fejezték ki, hogy javaslataik a következő tanévtől változásokat hozhatnak legalább ezeken a területeken. Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a tematikus gyakorlati oktatás megszüntetése és ezáltal a célzott gyakorlati oktatás felszámolása elleni küzdelmük még nem járt eredménnyel.

A cukrász szekcióban Gyenge Csaba mestercukrász szakoktató, a szekció vezetője figyelmet érdemlóő előadásban beszélt a Magyar Élelmiszerkönyv Hagyományőrző cukrászipari termékek c. fejezetének változásairól. Elmondta, hogy ennek elfogadása február elején várható. Ennek a visszásságait, illetve az abból eredő nehézségeket vitatták meg a kollegák, hogy ennek kötelező érvénye lesz.

A továbbiakban Gyenge Csaba a cukrászatban használatos citrusfélék héjának használatával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kérdésekkel foglalkozott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ezzel kapcsolatos veszélyeket nem kezeli megfelelő súllyal a szakma. Arra kérte a kollegákat, hogy az oktatás során kiemelt figyelemmel kezeljék ezt a témát.

A szakács szekcióban az elnök úr beszámolóját követően Vomberg Frigyes mesterszakács Bocuse d'Or coach tartott előadást arról, hogy a csúcsgasztronómia a magas szintű piaci igények kielégítése érdekében milyen típusú képzést tartana szükségesnek. Érdekes elképzelést vázolt fel egy olyan posztgraduális képzési struktúráról és tartalomról, amely reményeink szerint a jövőben bevezetésre fog kerülni Magyarországon. Hangsúlyozta a tömegképzést követően szükség van olyan államilag támogatott elitképzésre, amely limitált számban és helyszínen, de kiemelkedő tudású szakember utánpótlást biztosíthatna hazánkban. Meggyőződését fejezte ki abban, hogy ehhez szívesen nyújtanának segítséget olyan hazai szakemberek, akik egyre növekvő számban a nemzetközi élmezőnyt erősítik.

A korreferátumok után mind a két szekcióban jó hangulatú, élénk gondolatcsere zajlott. Nagyon sokan és rendkívül konstruktívan szóltak hozzá az egyes témákhoz. A szakács szekció vitafórumán kiemelt figyelmet kapott a tananyagfejlesztés. Többek között sok szó került arról, miként kellene az oktatásba beépíteni különböző allergiákkal küszködő vendégek igényét kielégítő ételkészítés ismereteit. Öröm volt részese lenni annak, ahogy a kollegák megnyíltak. A felvetett problémáikra, gondolataikra korrekt, segítőkész, egymást támogató válaszok születtek.

Ezen napon sokan mentek haza azzal a gondolattal, hogy nemcsak nagyon hasznos volt az együttlét, hanem felemelő érzést adott az összefogás erősödése is. Ennek búcsúzáskor többen hangot is adtak. 

Forrás: Vendég&Hotel Online

Forrás: VSZOE


MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről

MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről 

Módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, ami a következő kötelezettségeket rója az utazási vállalkozásokra:
Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten

Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten 

A főváros legnagyobb világzenei fesztiválját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmot ismét megrendezik.
Megvan, melyik lett az év fája

Megvan, melyik lett az év fája 

Az idei jelöltek a kecskefűz, a korai juhar és a rezgő nyár voltak.
A videóművészet Rembrandtja Magyarországon

A videóművészet Rembrandtja Magyarországon 

Magyarországon első alkalommal nyílik a kortárs videóművészet világhírű alkotójának, Bill Violának önálló kiállítása.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.