Átadták az első Palóc Sajtút-állomást

Maszlik Zoltán családi vállalkozásában nyílt meg a Palóc Sajtút első állomása Szentén, augusztus 10-én.

Soha ekkora tömeg nem lepte el Szentét, ezt a kis palóc falucskát, mint augusztus 10-én vasárnap, amikor több mint száz érdeklődő előtt megnyílt a Palóc Sajtút első állomása. Neves vendégek, barátok és újságírók is érkeztek Maszlik Zoltánhoz, hogy részt vegyenek örömében, és megnézhessék, hogyan készül a sajt, a kézműves élelmiszerek királya abban az épületben, amelyet most avattak fel. Egy bemutatóterem, egy kóstolóhelyiség, valamint a helyi termékek mintaboltja található az állomáson. A bemutatótermet úgy szerelték fel, hogy az idelátogatók bepillantást nyerhessenek a hagyományos sajtkészítés rejtelmeibe, a kóstolóteremben megízlelhetik a gazdaság által készített sajtokat, a mintaboltban pedig megvásárolhatják a palóc vidék kistermelőinek portékáit.

Az ország minden részéről idelátogató újságírókat már a megnyitó előtti napon ellátták információkkal, valamint hazai ízes termékekkel: palóc sört ihattak, gomolyát és vagy hatféle sajtot ehettek, és a másnapi ünnepségre készülő marhapörköltet is kiválóra minősítették. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Palóc Sajtút állomásának projektjét a Maszlik Tej Kft., a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete (KKASE - Sajtkészítők Egyesülete) és az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete közös projektjeként, a LEADER térségek közötti együttműködésben valósult meg. Az együttműködés keretében a Sajtkészítők Egyesülete a Palóc Sajtút-állomás megtervezését, arculatának kidolgozását, a Maszlik Tej Kft. a szentei Sajtút-állomás megépítését, az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete pedig a megnyitó rendezvény szervezését vállalta magára. A fejlesztés keretében megvalósuló állomás összértéke 37 656 000 Ft. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott támogatás 22 594 000 Ft. Természetesen, mint majdnem minden támogatást, ezt is utólag kapják meg Maszlikék. Addig saját pénzüket, na meg a bankét teszik bele az állomásba. A nagyon várt vendégek, turisták pedig a boltban kóstolhatnak a helyben érlelt palóc camembert-ből, ordából, gomolyából, a szemük láttára készített, tartósítószert és hozzáadott mesterséges adalékanyagot nem tartalmazó gyümölcsös joghurtokból, házi vajból, körözöttből.

Mi vonzza majd ide a látogatókat?

Szentén egy Árpád kori templom található, amelyet, mint a község polgármestere elmondta, pályázati pénzből hoztak rendbe, szállást is tudnak adni, van egy ifjúsági vendégházuk. Nincs messze a fő vonzerő, Hollókő sem. A turizmussal foglalkozó szakújságírók elmentek erre a gyönyörű helyre is, ahol a polgármester tájékoztatójában támogatásáról biztosította Maszlik Zoltánt, hogy a Hollókőre látogató turistáknak ajánlani fogják Szentét, mint olyan falut, ahol bepillanthatnak a sajtkészítés rejtelmeibe, adalékmentes szörpöket vásárolhatnak a sajtok mellé, és a gyerekek megsimogathatják a borjakat.

Az átadó ünnepségen képviseltették magukat mindazok, akiknek bármely módon közük volt ehhez a sikerhez. Maszlik Zoltán a családon kívül azoknak is megköszönte munkájukat, akik még az utolsó percekben is dolgoztak azon, hogy időre elkészüljön a gyönyörű ház. Most már nincs más hátra, mint szeptembertől várni a turistákat, az épület egész nap nyitva lesz.

A Palóc Sajtút
A KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben kezdte el kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi ínycsiklandó túra, a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására.

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.
Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben

Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben 

Három hónapostól a kilencvenévesig minden korosztály  részt vett a jubileumi eseményen.
Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra!

Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra! 

Június 15-ig várják a mozaikterveket.
MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei

MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei 

A felhívásra országszerte 13 szakképzési intézményből, közel 50 pályaművel jelentkeztek a 3-7 fős csapatokat alkotó.
Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.