Az ország legdíszesebb bejárata

A legendás kapu, amely több mint 250 éve őrzi a fertődi Esterházy-kastély főbejáratát.

A fertődi Esterházy-kastély díszudvarának aranyozott kovácsoltvas kapuja Magyarország egyik legfontosabb rokokó emléke. A reprezentatív alkotás 1769 óta őrzi a kastély főbejáratát, és mind a mai napig ámulatba ejti a „magyar Versailles”-hoz érkezőket. Ez az időtlen varázs annak köszönhető, hogy Esterházy „Fényes” Miklós a díszkapu tervezését és kivitelezését is a legjobbakra bízta – de vajon mi volt ennek az ára?

 Híres mester tervezte

A díszkaput Esterházy „Fényes” Miklós a tiroli származású Melchior Hefele tervei alapján gyárttatta le, aki a klasszicizáló késő barokk építészet elismert mestere volt. Olyan épületeket tervezett, mint a  pozsonyi Prímási palota, vagy a szombathelyi Püspöki Palota. A herceg feltehetőleg a bécsi Királyi Magyar Nemesi Testőrség tagjainak rajztanáraként ismerte meg a mestert - Esterházy „Fényes” Miklós a testőrségnek tagja, később kapitánya is volt.

A kovács sem volt akárki

A herceg a díszkapu és a kert kovácsoltvas oldalkapuinak kivitelezésével Johann Karl Franke kovácsmestert bízta meg. Akárcsak Hefele, Franke is Würzburgban tanult – a városban, ahol az európai késő barokk művészeti stílus egyik legjelentősebb emlékét, az érseki palotát építették. Frankénak az aranyozott díszkapuért 2631 rajnai forint 36 krajcárt, a két oldalkapuért pedig összesen 2840 forint 24 krajcárt adtak – ez jelentős fizetség volt, még annak tükrében is, hogy a mesternek a pénz nagy részét a segédeire, valamint a műhely felállítására és a nyersanyag beszerzésére kellett fordítania. Az összeg mértékének értékeléséhez érdemes tudni, hogy Joseph Haydnnak, a hercegi zenekar első karmesterének évi járandósága a természetbeni juttatások mellett 400 forint készpénz volt. Akkoriban 1 font (0,56 kg) szappan 39 krajcárt, 1 font cukor 29 krajcárt, egy élő tyúk 6 krajcárt, egy élő szarvasmarha 60–80 forintot, 1 öl (6,8 m3) fa pedig 3 forint 40 krajcárt ért - 1 rajnai forint 60 krajcárral volt egyenlő.

 

 

Forrás: eszterhaza.hu / Turizmus Online


Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.