Balatoni Kékszalag: jönnek a rohanógépek, dőlhet a rekord

Július 10-én, csütörtök reggel várhatóan hatszáz hajó vág majd neki a füredi móló előtt kijelölt rajtvonalról az immár 80 éve megrendezésre kerülő, 155 kilométeres, a tavat megkerülő versenytávnak.

Ezúttal teret engednek azoknak a rohanógépeknek is, amelyek nem a vitorlázás nyugalmáról ismertek, hanem csak és kimondottan a száguldásra építették azokat, és kizárólag az abszolút győzelemre törnek. Természetesen – bár több mint ötszáz hajó nem ebbe a kategóriába tartozik – a nézők figyelme elsősorban feléjük irányul, ezért Kékszalag-latolgatónk is ezeket a rohanó masinákat elemzi most.

A győzelemre esélyes magyar katamaránok közül az egyik a Litkey Farkas (11-szeres Kékszalag győztes) irányította Evopro Katamadár, ahol a június 30-án, a balatonfüredi Vitorlás Étteremben tartott sajtótájékoztatón a kormányos elmondta, erősen kétséges, hogy most elsőnek érne célba, hiszen ő eddig csak egytestűvel nyert egytesű hajók ellen (katamaránnal még nem), és szerinte egy másik „nagy név”, a Fifty-Fifty ellen nincs sok esélye hajójának a győzelemre, ha annak kedvező lesz a széljárás. Józsa Márton, az emlegetett másik, 50 láb hosszú, kétárbócos rohanógép tulajdonosa/kormányosa a hajó nevéből adódóan 50 százalékot ad sajátmaguknak a győzelemre. Van egy „fekete ló” is, a Black Jack (egy SL33 típusú katamarán), ezt a vitorlázók által csak Rozsdaként hívott (valóságos nevén Nagy R. Attila) két éve ezüstérmet szerzett, ő tavasz óta folyamatosan edz csapatával, és folyamatosan nyerik a versenyeket, igaz, csak akkor, ha Litkey-ék és a Fifty-Fifty nem indul azokon.

 A versenyen indulók közül jelen volt még a sajtótájékoztatón azon hajó tulajdonosa – ez a Nemere II. -, Láng Róbert, aki ilyen rohanógépek mellett nem gondolja, hogy az élen végez majd történelmet írt, „old timer” 75-ösével, amelytől viszont senki nem veheti el az érdemet, hogy 57 évig a nevéhez fűződött az a rekord, amelyet addig a Kékszalag indulói közül sokáig senki nem tudott megdönteni.

 A rendezvénynek helyszínt adó város első embere, Bóka István szerint idén rekordok dőlnek majd meg, és azt külön kiemelte, hogy városának mennyire fontos e több napos vitorlásünnep program, hiszen ez náluk a legerősebb hétvége mindig vendégszám tekintetében.

 „Le kell dönteni a tabukat, teret kell adni a legújabb technikáknak!”, ezt már az idei verseny névadójaként szereplő Audi márkaigazgatójától, Mátrabérci Sándortól hallottuk, aki mintegy arra reagált, ami – a főként tradícionális vitorlázást képviselők szemében - vörös posztó: rohanógépekkel szemben a hagyományos vitorlásoknak nincs semmi esélyük. Ez igaz. A Kékszalag viszont nem is arról szól valójában, hogy ki nyeri meg a tókerülő versenyt, hanem a vitorlázás és a tó szépségéről, közben kicsit a versenyzés izgalmáról, és azt hirdeti, hogy ez hagyományosan nem egyemberes, magányos versenyzők viadala, hanem igazi csapatmunkában zajló, remek közös szórakozás.

Forrás: Vendég & Hotel


Teltház a golfszezon legnépszerűbb versenyén

Teltház a golfszezon legnépszerűbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként?

Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként? 

Egy laptoppal és koktéllal a kezünkben ücsörgünk a tengerparton, miközben a megrendeléseket teljesítjük és a profitot számoljuk. Jól hangzik, ugye?