Bíró Dani: Én egy olyan éttermet szerettem volna csinálni, ami tele van vendéggel

A hely közel egy éve nyílt, az étlap megújítását nem csak az őszi szezon beköszönte, hanem a Zazie törzsközönsége is igényelte. Nem is akármilyen őszi étlappal állt elő a (különcségéről is) ismert séf.

Az új étlap bemutatása kapcsán ezt mondja Bíró Dani:

A séfek önzők. De én egy olyan éttermet szerettem volna csinálni, ami tele van vendéggel. Én az elmúlt egy évben figyeltem a közönség visszajelzéseit, mert életkoromból adódóan is egy vibráló helyet szeretnék csinálni, ami egész nap tele van és nyüzsög. 

Hideg francia póréhagymás krémleves
Hideg francia póréhagymás krémleves

Volt fogás, amin elképesztően sokat dolgozott. Magyar étel újragondolva, különleges ázsiai ízekkel bolondítva.

De tény ami tény: nem rendelték, vallja be.

Közben pedig látta, hogy mi az az ízvilág, stílus, amire itt van szükség a Kopaszi-öbölben, ahol nyugodtan áramlik (ha épp nem önt ki, de irgalmatlan módon) a Duna és még akkor is elkapja a vendéget a flow, ha csak egy kávéra, szendvicsre szalad be nap elején vagy vasárnapi ebédre érkezik a családdal.  

Úgy döntöttem, hogy még erőteljesebb lesz a bisztró stílus, az étlapra pedig felkerül olyan leves, tésztaétel, burger, amit azonnal ért a vendég és kedvel, miközben a városban sehol nem kínálják rajtunk kívül. A magyar alapok maradnak, hagyományosan hazai ízek is jelen vannak, de egy nagyon erőteljes nemzetközi befolyást is lehet már érezni. És nem csinálok abból hiúsági kérdést, hogy a kecskesajt saláta, a Cézár saláta, a supreme csirkemell vagy a rozé kacsamell más éttermek étlapján is megtalálható

- mondja a véleményét sosem véka alá rejtő fiatal konyhafőnök.

A séf igencsak büszke arra, hogy képesek voltak a csapattal és a tulajdonosokkal közösen egy szinte zero waste konyhát kialakítani. Egész nap nyitva vannak. Minden élelmiszernek szinte minden része valamire felhasználható.

Az értékes hús vacsora, amit nem használunk fel, abból másnapra business lunch készül. A zöldséghéjból alaplevet főzünk. Minimalizáltuk a pazarlást és a veszteséget.

- fejti ki ennek kapcsán.

 Kacsamájas Rossini burger
Kacsamájas Rossini burger
Az étlap egyik sztárja bizonyára a kacsamájas Rossini burger, amely a luxus és a street food tökéletes találkozása.  A Zazieban a három kötelező összetevő ennél az ételnél a marhahúspogácsa, a kacsamáj és a szarvasgombás majonéz.

A sajt szerelmeseit háromféle burrata várja: paradicsomos, kapri bogyós; pestóval, sült bazsalikommal és fenyőmaggal tálalt; valamint céklával, kakukkfűvel és hajdinával kínált változat. A séf szerint ez tuti a hölgyek kedvence lesz, ahogy a lazacos papardelle is spenóttal és feta sajttal. Ennek az ételnek különlegességét az adja majd, hogy a lazac kétféle elkészítési módban, így két textúrában jelenik meg a tányéron.

Velős csont barna vajas piritóssal
Velős csont barna vajas piritóssal

Az őszi ízek kedvelői a friss és ízletes sütőtök salátát kóstolhatják. Szintén őszies fogás a krémes, lágy, póréhagymából készülő vichyssoise leves. Aki egy igazi különlegességre vágyik, a 4 gombás tagliatellet rendelje. A két hazai gombát, két ázsiai gomba ízvilága egészít ki: a csiperke és a laska mellett érdekes ízhatást ad ennek az ételnek a shiitake és a shimei.

 


A Liget egy újabb fontos program helyszíne

A Liget egy újabb fontos program helyszíne 

Eddig már 270.000 m2 zöldfelület újult meg a Liget Budapest Projekt keretében - az idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének rehabilitálásával -, ami összesen a Városliget teljes zöldfelületének mintegy fele.
Friss KSH-adatok a vendégéjszakák és a vendégek számáról

Friss KSH-adatok a vendégéjszakák és a vendégek számáról 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a külföldivendég-éjszakáké 3,5 százalékkal nőtt.
Hétvégén: országos madármegfigyelés

Hétvégén: országos madármegfigyelés  

A hétvégén rendezik meg a 32. Európai Madármegfigyelő Napokat.
Döntős a Városháza pop-up parkja egy nemzetközi versenyen

Döntős a Városháza pop-up parkja egy nemzetközi versenyen 

Budapest új közösségi terét, a Városháza pop-up parkot a hat legjobb közé választotta a City Nation Place Award zsűrije.
Turizmus Világnapja: szakmai előadások, díjátadás a Budapest Brand szervezésében

Turizmus Világnapja: szakmai előadások, díjátadás a Budapest Brand szervezésében 

Fővárosi Turisztikai Kerekasztalt és a Budapest Kártya Partner találkozót tartott a Budapest Brand a turizmus ünnepe alkalmából.
Hatalmas összefogással mentették a fecskéket - Videó

Hatalmas összefogással mentették a fecskéket - Videó 

Civilek, mentőszervezetek, nemzeti park és több önkéntes erőfeletti teljesítményének köszönhető, hogy sikerült megmenteni többszáz fecskét.
Túl hangos a környékbelieknek a legújabb zenélő út

Túl hangos a környékbelieknek a legújabb zenélő út 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a közelmúltban kialakításra került zenélő út megszüntetése érdekében.
Visit Hungary: Várakozáson felül teljesít a turizmus

Visit Hungary: Várakozáson felül teljesít a turizmus 

Turisztikai konjunktúra Magyarországon: rekordszámokkal ünnepli hazánk a Turizmus Világnapját.
Izgalmas városnéző programok a Turizmus Világnapján

Izgalmas városnéző programok a Turizmus Világnapján 

A BKIK idegenvezetői idén is izgalmas városnéző programokkal irányítják a figyelmet a szektorra.
Megfejtésre váró rejtélyek az Érseki Palotában

Megfejtésre váró rejtélyek az Érseki Palotában 

Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.