Bíró Dani: Én egy olyan éttermet szerettem volna csinálni, ami tele van vendéggel

A hely közel egy éve nyílt, az étlap megújítását nem csak az őszi szezon beköszönte, hanem a Zazie törzsközönsége is igényelte. Nem is akármilyen őszi étlappal állt elő a (különcségéről is) ismert séf.

Az új étlap bemutatása kapcsán ezt mondja Bíró Dani:

A séfek önzők. De én egy olyan éttermet szerettem volna csinálni, ami tele van vendéggel. Én az elmúlt egy évben figyeltem a közönség visszajelzéseit, mert életkoromból adódóan is egy vibráló helyet szeretnék csinálni, ami egész nap tele van és nyüzsög. 

Hideg francia póréhagymás krémleves
Hideg francia póréhagymás krémleves

Volt fogás, amin elképesztően sokat dolgozott. Magyar étel újragondolva, különleges ázsiai ízekkel bolondítva.

De tény ami tény: nem rendelték, vallja be.

Közben pedig látta, hogy mi az az ízvilág, stílus, amire itt van szükség a Kopaszi-öbölben, ahol nyugodtan áramlik (ha épp nem önt ki, de irgalmatlan módon) a Duna és még akkor is elkapja a vendéget a flow, ha csak egy kávéra, szendvicsre szalad be nap elején vagy vasárnapi ebédre érkezik a családdal.  

Úgy döntöttem, hogy még erőteljesebb lesz a bisztró stílus, az étlapra pedig felkerül olyan leves, tésztaétel, burger, amit azonnal ért a vendég és kedvel, miközben a városban sehol nem kínálják rajtunk kívül. A magyar alapok maradnak, hagyományosan hazai ízek is jelen vannak, de egy nagyon erőteljes nemzetközi befolyást is lehet már érezni. És nem csinálok abból hiúsági kérdést, hogy a kecskesajt saláta, a Cézár saláta, a supreme csirkemell vagy a rozé kacsamell más éttermek étlapján is megtalálható

- mondja a véleményét sosem véka alá rejtő fiatal konyhafőnök.

A séf igencsak büszke arra, hogy képesek voltak a csapattal és a tulajdonosokkal közösen egy szinte zero waste konyhát kialakítani. Egész nap nyitva vannak. Minden élelmiszernek szinte minden része valamire felhasználható.

Az értékes hús vacsora, amit nem használunk fel, abból másnapra business lunch készül. A zöldséghéjból alaplevet főzünk. Minimalizáltuk a pazarlást és a veszteséget.

- fejti ki ennek kapcsán.

 Kacsamájas Rossini burger
Kacsamájas Rossini burger
Az étlap egyik sztárja bizonyára a kacsamájas Rossini burger, amely a luxus és a street food tökéletes találkozása.  A Zazieban a három kötelező összetevő ennél az ételnél a marhahúspogácsa, a kacsamáj és a szarvasgombás majonéz.

A sajt szerelmeseit háromféle burrata várja: paradicsomos, kapri bogyós; pestóval, sült bazsalikommal és fenyőmaggal tálalt; valamint céklával, kakukkfűvel és hajdinával kínált változat. A séf szerint ez tuti a hölgyek kedvence lesz, ahogy a lazacos papardelle is spenóttal és feta sajttal. Ennek az ételnek különlegességét az adja majd, hogy a lazac kétféle elkészítési módban, így két textúrában jelenik meg a tányéron.

Velős csont barna vajas piritóssal
Velős csont barna vajas piritóssal

Az őszi ízek kedvelői a friss és ízletes sütőtök salátát kóstolhatják. Szintén őszies fogás a krémes, lágy, póréhagymából készülő vichyssoise leves. Aki egy igazi különlegességre vágyik, a 4 gombás tagliatellet rendelje. A két hazai gombát, két ázsiai gomba ízvilága egészít ki: a csiperke és a laska mellett érdekes ízhatást ad ennek az ételnek a shiitake és a shimei.

 


Ennyit töltöttek SZÉP Kártyákra 2024-ben

Ennyit töltöttek SZÉP Kártyákra 2024-ben 

2024 augusztus végén a SZÉP kártyákon összesen 96,5 milliárd forint állt rendelkezésre.
Városi séta a miniszobrok nyomában

Városi séta a miniszobrok nyomában 

A főváros utcáin időről-időre felbukkanó miniszobrok nyomába ered október 12-én egy városi séta.
Ez a Klauzál tér már nem az a tér,  ami emlékeiben él

Ez a Klauzál tér már nem az a tér, ami emlékeiben él 

Meghatározó szempont volt, hogy a tér a történelmi öröksége miatt ne csak a kikapcsolódás és a pihenés, hanem a méltó megemlékezés helyszíne is legyen.
A jövő burkolati trendje: vissza a természethez

A jövő burkolati trendje: vissza a természethez 

Organikus formák és természetes árnyalatok uralják a 2025-ös burkolati trendeket.
Ismét látogatható a Margitsziget

Ismét látogatható a Margitsziget 

Október 8-án, kedden déltől újra megnyitják a Margitszigetet.
Ötéves a 360 Design Budapest kiállítás

Ötéves a 360 Design Budapest kiállítás 

A rendezvény jelentős változásokon ment keresztül a 2020-as debütálás óta.
NGM: az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet érinti

NGM: az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet érinti 

Hangsúlyozták, hogy ebből kiindulva a kormány csak Budapesten kívánja szigorítani a rövid távú lakáskiadás szabályozását.
Már jelentkezhet a női- és férfi formaruha kreatív pályázatra!

Már jelentkezhet a női- és férfi formaruha kreatív pályázatra! 

Formaruha kreatív látványterv pályázat indul a Klasszis TopDesign keretein belül.
"A teljes tiltás jogi nonszensz és gazdaságilag irracionális" - szakmai szervezetek a rövid távú lakáskiadásról

"A teljes tiltás jogi nonszensz és gazdaságilag irracionális" - szakmai szervezetek a rövid távú lakáskiadásról 

A rövid távú lakáskiadás esetében a teljes tiltás és a jelenlegi szabályozás közötti kompromisszumot javasolják a hazai turisztikai szakmai szövetségek a kormány számára.
Ritkán látható remekművek az aukciós kiállításon

Ritkán látható remekművek az aukciós kiállításon 

Megnyílt a Virág Judit Galéria ingyenes aukciós kiállítása - remekműveket láthat a közönség.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.