Cukrász-, szakács- és pincértanulók versenyeztek

2015. január 16-án, pénteken, hét iskola 31 tanulója részvételével sikeresen lezajlott az idei évi Dobos Emlékverseny. A szakközép- és szakiskolás tanulók számára rendezett cukrász, pincér, szakács szakmai, és a három szakmát összesítő csapatversenyen a tanulók által készített versenymunkák kápráztatták el a zsűri tagjait és a versenyt megtekintő vendégeket.

A csapatversenyt idén a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola nyerte a második helyezett Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a harmadik helyet elérő Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola előtt.

A cukrászversenyben Szinergia, Dobos, Gundel, a pincér és a szakács versenyben Dobos, Gundel, Felcsút sorrend született. A versenyen illusztris zsűri értékelte a tanulókat.

Cukrász szakmában Gyenge Csaba (cukrászmester), Zmák Zsuzsanna (a Gerbeaud termelő üzem vezetője) és Sziklainé Farkas Bernadett (a Mosoly Expressz Kft. vezető cukrásza) értékelte a versenyzőket.

A pincér indulókat Török István János (a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke), Horváth Ferenc (a Horváth vendéglő tulajdonosa), valamint Gloviczki Ákos (a Gundel Étterem Értékesítési és Bankett Igazgatója) pontozta.

Szakács szakmában a versenyzők Fülepi Kálmán (Konyhafőnök, BEAT étterem), Ádám Csaba (Konyhafőnök, Olimpia étterem), Blendea Károly (a Mirbest gasztronómiai szaktanácsadója), továbbá a Michelin csillagos Sárközi Ákos (Konyhafőnök, Borkonyha Étterem) előtt adtak számot tudásukról.

A versenyen és díjátadón megjelent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, annak Fővárosi Szakképzési és Ellátási Osztálya, a szakmai szervezetek és kamarák képviselői, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői.

Induló iskolák:
• Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
• Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
• Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola
• Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium
• Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola
• Szinergia Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézménye
• KIVI, Baptista Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

A cukrász indulók az írásbeli kérdések után szabadon választott témában a szakács versenyzők menüjéhez illő tányérdesszertet, valamint egy szabadon választott alkalomra készülő 1 db, 20 szeletes, tetszőleges formájú torta díszmunkát készítettek.

A pincér versenyben a szakmai teszt kitöltése után díszasztal felállítása, majd élőmunkában, svájci tükör felszolgálási módban 4 vendég kiszolgálása volt a tanulók feladata. A csapatok az élőmunkát technikai feladattal, alkoholmentes bárital készítésével kezdték.

A szakács versenyzők a szakmai tesztet követően hideg előételt, csészében tálalt levest, valamint főételt készítettek, előre meghatározott, kötelezően megadott alapanyagok felhasználásával.


Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.