Cukrász-, szakács- és pincértanulók versenyeztek

2015. január 16-án, pénteken, hét iskola 31 tanulója részvételével sikeresen lezajlott az idei évi Dobos Emlékverseny. A szakközép- és szakiskolás tanulók számára rendezett cukrász, pincér, szakács szakmai, és a három szakmát összesítő csapatversenyen a tanulók által készített versenymunkák kápráztatták el a zsűri tagjait és a versenyt megtekintő vendégeket.

A csapatversenyt idén a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola nyerte a második helyezett Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a harmadik helyet elérő Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola előtt.

A cukrászversenyben Szinergia, Dobos, Gundel, a pincér és a szakács versenyben Dobos, Gundel, Felcsút sorrend született. A versenyen illusztris zsűri értékelte a tanulókat.

Cukrász szakmában Gyenge Csaba (cukrászmester), Zmák Zsuzsanna (a Gerbeaud termelő üzem vezetője) és Sziklainé Farkas Bernadett (a Mosoly Expressz Kft. vezető cukrásza) értékelte a versenyzőket.

A pincér indulókat Török István János (a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke), Horváth Ferenc (a Horváth vendéglő tulajdonosa), valamint Gloviczki Ákos (a Gundel Étterem Értékesítési és Bankett Igazgatója) pontozta.

Szakács szakmában a versenyzők Fülepi Kálmán (Konyhafőnök, BEAT étterem), Ádám Csaba (Konyhafőnök, Olimpia étterem), Blendea Károly (a Mirbest gasztronómiai szaktanácsadója), továbbá a Michelin csillagos Sárközi Ákos (Konyhafőnök, Borkonyha Étterem) előtt adtak számot tudásukról.

A versenyen és díjátadón megjelent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, annak Fővárosi Szakképzési és Ellátási Osztálya, a szakmai szervezetek és kamarák képviselői, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői.

Induló iskolák:
• Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
• Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
• Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola
• Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium
• Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola
• Szinergia Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézménye
• KIVI, Baptista Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

A cukrász indulók az írásbeli kérdések után szabadon választott témában a szakács versenyzők menüjéhez illő tányérdesszertet, valamint egy szabadon választott alkalomra készülő 1 db, 20 szeletes, tetszőleges formájú torta díszmunkát készítettek.

A pincér versenyben a szakmai teszt kitöltése után díszasztal felállítása, majd élőmunkában, svájci tükör felszolgálási módban 4 vendég kiszolgálása volt a tanulók feladata. A csapatok az élőmunkát technikai feladattal, alkoholmentes bárital készítésével kezdték.

A szakács versenyzők a szakmai tesztet követően hideg előételt, csészében tálalt levest, valamint főételt készítettek, előre meghatározott, kötelezően megadott alapanyagok felhasználásával.


Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.
Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja

Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja 

A Jazzfest Budapest április 27. és május 14. között negyedik alkalommal hozza el a műfaj legkiválóbb hazai és nemzetközi előadóit a főváros különböző helyszíneire.
Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára

Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára 

Így még azok is csatlakozhatnak előadóként, akik nem tudták időben elkészíteni az absztraktjukat.
Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon

Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon 

Az „Út a fenntartható desztinációmenedzsment felé” című kerekasztalbeszélgetés a vidéki és fővárosi rendezvényhelyszínek szerepét vizsgálta.
Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért

Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért 

Cél, hogy a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természetei értékei széles körben ismertté váljanak.
Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra

Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra 

Már több mint 50 pályázat érkezett az idei Flash díjra, a rendezvényszakma legnevesebb megmérettetésére.
Elkészült a V4 országok zarándokhelyeinek digitális térképe

Elkészült a V4 országok zarándokhelyeinek digitális térképe 

A projekt a Visegrádi országok zarándokturizmusának támogatását célozza meg.
Visit Hungary: összesítő adatok a tavalyi belföldi vendégforgalomról

Visit Hungary: összesítő adatok a tavalyi belföldi vendégforgalomról 

Magas volt a belföldi vendégforgalom 2024-ben, a vármegyék nyertese Veszprém volt, ahol több mint egymillió hazai vendéget fogadtak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.