Cukrász-, szakács- és pincértanulók versenyeztek

2015. január 16-án, pénteken, hét iskola 31 tanulója részvételével sikeresen lezajlott az idei évi Dobos Emlékverseny. A szakközép- és szakiskolás tanulók számára rendezett cukrász, pincér, szakács szakmai, és a három szakmát összesítő csapatversenyen a tanulók által készített versenymunkák kápráztatták el a zsűri tagjait és a versenyt megtekintő vendégeket.

A csapatversenyt idén a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola nyerte a második helyezett Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a harmadik helyet elérő Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola előtt.

A cukrászversenyben Szinergia, Dobos, Gundel, a pincér és a szakács versenyben Dobos, Gundel, Felcsút sorrend született. A versenyen illusztris zsűri értékelte a tanulókat.

Cukrász szakmában Gyenge Csaba (cukrászmester), Zmák Zsuzsanna (a Gerbeaud termelő üzem vezetője) és Sziklainé Farkas Bernadett (a Mosoly Expressz Kft. vezető cukrásza) értékelte a versenyzőket.

A pincér indulókat Török István János (a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke), Horváth Ferenc (a Horváth vendéglő tulajdonosa), valamint Gloviczki Ákos (a Gundel Étterem Értékesítési és Bankett Igazgatója) pontozta.

Szakács szakmában a versenyzők Fülepi Kálmán (Konyhafőnök, BEAT étterem), Ádám Csaba (Konyhafőnök, Olimpia étterem), Blendea Károly (a Mirbest gasztronómiai szaktanácsadója), továbbá a Michelin csillagos Sárközi Ákos (Konyhafőnök, Borkonyha Étterem) előtt adtak számot tudásukról.

A versenyen és díjátadón megjelent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, annak Fővárosi Szakképzési és Ellátási Osztálya, a szakmai szervezetek és kamarák képviselői, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői.

Induló iskolák:
• Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
• Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
• Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola
• Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium
• Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola
• Szinergia Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézménye
• KIVI, Baptista Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

A cukrász indulók az írásbeli kérdések után szabadon választott témában a szakács versenyzők menüjéhez illő tányérdesszertet, valamint egy szabadon választott alkalomra készülő 1 db, 20 szeletes, tetszőleges formájú torta díszmunkát készítettek.

A pincér versenyben a szakmai teszt kitöltése után díszasztal felállítása, majd élőmunkában, svájci tükör felszolgálási módban 4 vendég kiszolgálása volt a tanulók feladata. A csapatok az élőmunkát technikai feladattal, alkoholmentes bárital készítésével kezdték.

A szakács versenyzők a szakmai tesztet követően hideg előételt, csészében tálalt levest, valamint főételt készítettek, előre meghatározott, kötelezően megadott alapanyagok felhasználásával.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.