Utazás - Elhagyott borospincékből turisztikai élményhegyek

Van egy határokon átívelő program a nyugat-magyarországi és a burgenlandi régió közt, amire érdemes odafigyelni.

A lényege a következő: találóan "Weinidylle" nevet kapott az a kezdeményezés, amelynek keretében a határon inneni és osztrák oldalon túli szomszédos dombvidékek szőlőhegyein, elárvult borospincéket lehet ezentúl látogatni. Méghozzá nem úgy, hogy ott támasztja az ajtófélfát a borosgazda, és töltögeti a poharakba a jóféle nedüt, miközben egyre csak mesél és mesél, hanem ezeket a szőlőhegyek lankáin megbúvó pincécskéket, apró présházakat ki lehet venni, és abban akár családdal, akár egymagában, vagy baráti társasággal kedvére megalhat az utazó.

Bor, táj, menedék

Erről hallhattunk részletes tájékoztatást azon a szakmai programon, amelyet az Utazás Kiállítás első, szakmai napján tartottak a Vasi Hegyhát-Rábamente régió közös kezdeményezésére, és ahol az első felszólaló V. Németh Zsolt miniszteri biztos, egyben a régió országgyűlési képviselője volt. Aki hangsúlyozta, most nem a professzionális agrárium kérdéseiről lesz szó, hanem olyan falusi szőlőhegyek, un. zártkertek megóvásáról, amelyek területileg ugyan nem tartoznak a híres magyar vagy osztrák borvidékekhez, azonban olyan gyönyörűek a maguk felfedezetlen szépségükben, annyira meseszerűek és érintetlenek, hogy igazi "korokon átívelő menedék és ellenvilág". A politikus azt is megjegyezte e programmal kapcsolatban - amelyet Weinidylle bor élményrégióként hívnak -, hogy miközben szolgáltatást nyújtanak a szervezők, egyúttal páratlan kikapcsolódást, pihenést is kínálnak a jelentkezőknek. A szőlőhegyek hazánk és a szomszédos osztrák táj szerves része, amelyet óvni, védeni, megmenteni kell, hangsúlyozta. Végül azt is elmondta, az elmúlt időszak alatt 450 hasonló léptékű pályázat nyert anyagi segítséget, mintegy 5 milliárd forintot osztott szét az illetékes tárca, hogy a régi korok szép és féltett kincsei, emlékei fennmaradhassanak az utókornak, és ne pusztán fotók alapján kelljen megtanulnia majd a következő nemzedéknek, hogy mi is az a szőlőspince, vagy a domboldalban megbúvó apró présház.

3 régió 100 pincéje

Osztrák részről is voltak felszólalók a közös rendezvényen: Dél-Burgenland képviseletében Thomas Schreiner, a Weinidylle Südburgenland Egyesület elnöke, valamint Johann Weber, a helyi Naturpark elnöke elmondta, hogy mi is tulajdonképpen ez a program. Olyan idilli kis szőlőhegyek présházainak és pincéinek turisztikai szálláshelyként való kialakításáról van szó, ahol ugyan e program gazdái azt nem vállalták, hogy az épületek felújítását teljes mértékben finanszírozzák, azt azonban igen, hogy amint megfelelő infrasrtuktúrával rendelkeznek (víz, villany stb), vállalják annak kiadását egyfajta információs ponton keresztül, illetve promotálják és lebonyolítják ezt a különleges szálláslehetőségi formát a vendégek körében. Mert meggyőződésük, e pincék, szőlőhegyek olyan turisztikai értéket képviselnek, amely páratlan élményt kínál az odalátogatóknak. 100 pincéről van szó a burgenlandi és a vasi-hegyháti hármas régióban, e térségi trióban indították el ezt a különleges kezdeményezést.

23 igen - magyar oldalról

Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület elnöke tájékoztatásképp mindehhez hozzátette, a közös projekt elindítása előtt felmérték a magyar térfélen lévő présházakat, régi pincéket - megkeresték azok tulajdonosait, és 23-an mondták, hogy szívesen részt vennének ebben a különleges, határokon átívelő turisztikai kezdeményezésben. Egyfajta szándéknyilatkozatot írtak alá mindannyian, amiben vállalták, hogy épületeiket felkészítik a megfelelő színvonalú vendégfogadásra, így bekapcsolódva a térség turizmusába. És mivel általános trend, hogy a turisták keresik ma az egyedit, a szokatlan élményt - így a siker előre borítékolható. Az Egyesület azt vállalta, hogy az autentikus szálláshelyeket mind csomagajánlatban, mind egy-egy lehetőség formájábanországhatártól függetlenül promotálják, és a nyári időszaktól kezdődően mind online, mind offline kampányok segítségével promotálják. Valamint a projekt keretében 1-2-3 napos élményképzéseket szerveznek, melynek keretében a vendégek úgy tölthetik a régióban, a pincékben az időt, hogy közben használható tudást is szereznek akár építészeti, vagy gasztronómiai vagy kézműves területen.

 

 

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.